MUMBAR DOLMASI


MALZEMELER
10 adet kuzu mumbarı
2 su bardağı üzüm sirkesi


İÇ MALZEMESİ
8 su bardağı pirinç
5 adet büyük boy soğan
1 demet maydanoz
2 tatlı kaşığı kimyon ( tepeleme )
2 tatlı kaşığı kırmızı biber ( tepeleme )
1 tatlı kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı biber salçası
1 su bardağı sıvı yağ

DIŞ YÜZEYİNİ TEMİZLEMEK İÇİN
1 çay bardağı bulgur
1 çay bardağı turşuluk tuz
1 çay bardağı un
2 adet limon




















MUMBARIN İLK TEMİZLİĞİ
Çeşmenin ucuna mumbarı hortum gibi takıyoruz. Bol su ile mumbarın içini yıkıyoruz. Ardından temizlediğimiz mumbarı sirkeli su yapıp bir kabın içine alıyoruz. Sonra çamaşır çitiler gibi ovalıyoruz. Bu şekilde mumbarımız doldurma işlemine hazır hale geliyor.

MUMBARIN DOLDURULMASI
Bütün iç malzemeleri ince ince doğrayın. Geniş bir kabın içine alın.
Bu bölümde kenarı tırtıklı olmayan bir dolma oyacağına ihtiyacımız olacak. Mumbarın uç kısmını elinize alın. Dolma oyacağının ucunu hafifçe mumbarın içine yerleştirin. Dolma oyacağının dışta kalan kısmına bir miktar iç malzemeden alın. Dolma oyacağını, mumbarın içine doğru itin. Sonra işaret parmağınızla mumbarı iç malzemeleriyle birlikte geri çekin. Bu işlemi mumbarın tamamını dolduruna kadar devam ettirin. Mumbarı doldurduktan sonra, isterseniz uç kısımlarını herhangi bir dikiş ipi ile bağlayabilirsiniz.

SON TEMİZLİK
Geniş ve derin bir kabın içine bulguru, unu, tuzu ekleyin. Doldurulmuş mumbarları da ilave edin. Limonların suyunu sıkıp kabuklarıyla birlikte kabın içine koyun. Kabın yarısına gelecek kadar da su ekleyin. Ve fazla yıpratmadan ovalayın. Ovaladıktan sonra bol su ile yıkayın. Aynı işlemi dört kez tekrarlayın.
Büyük bir tencereye temizlenen mumbarları koyun. Mumbarların üzerini iki parmak geçecek kadar su ekleyin. Önce yüksek ateşte kaynayana kadar pişirin. Sonra kısık ateşte mumbarlar yumuşayana kadar pişirmeye devam edin.
Piştikten sonra suyunu süzün. Üzerine limon sıkıp sıcak servis yapın. Afiyet olsun.



Yorumlar

  1. ay ben yiyemem herhalde bunu yahu :)

    YanıtlaSil
  2. Canım benim görüntü yanıltmasın gerçekten çok lezzetli.

    YanıtlaSil
  3. babanem küçükken çok yapardı özelliklede kurban bayramında beni geçmişe götürdün mutlu bayramlar

    YanıtlaSil
  4. Teşekkürler Gönül'cüğüm.Güzel bir çağrışımda bulunduğumu bilmek beni mutlu etti.Senin ve ailenin bayramını kutluyorum.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba iç doldurma aparatını nereden temin edebilirim. İsmi ne olarak geçiyor

    YanıtlaSil

Yorum Gönder