28 Ekim 2011 Cuma

KREP :)


MALZEMELER
1 su bardağı su
1,5 su bardağı un
Yarım su bardağı süt
2 adet yumurta
1 paket vanilya
Yarım çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı şeker
50 gr margarin ya da tereyağı


HAZIRLANIŞI

Yumurtaları çukur bir kabın içinde mikserle iyice çırpın. Ardından tuz, şeker, vanilyayı ilave edin. Unu eleyerek ilave edin ve çırpmaya devam edin. Diğer malzemeleri de ekleyin ve iyice karıştırın.

Krep hamuru hazır olduktan sonra teflon bir tavanın içine bir çay kaşığı kadar margarin ya da tereyağı ekleyin. Tavanız ısındıktan sonra bir kepçe krep hamurundan alıp tavanın içine dökün. Tavanın her tarafına eşit olarak dağılması için; tavayı hafifçe sağa sola çevirin. Krebin alt kısmı piştikten sonra bir spatula ile ters çevirin diğer kısmını da pişirin.

Krep hamurunuz bitene dek aynı işlemi devam ettirin. Pişirme işlemi tamamlandıktan sonra kreplerinizin içine dileğiniz malzemelerden koyabilirsiniz. Ben; dereotlu-peynirli; çokokremli-bademli; erik marmelatlı-fındıklı olmak üzere birkaç çeşit iç malzeme kullandım. Çeşitleri artırmak size kalmış. Afiyet olsun.

26 Ekim 2011 Çarşamba

KAHVALTILIK KANEPELER VE PEYNİR TOPLARI




Bugün özel bir gündü. Bu sabah, her zamankinden erken uyanmıştım. Işıl ışıl olmasa da güzel bir gündü. Zaten son günlerde hava bir iyiyse bir kötü ya da hep kötü gidiyor.
Başladım kahvaltıyı hazırlamaya. Çayı demledim bir yandan, kahvaltılıkları çıkardım vb...Hiç hesapta yokken minik kanepeler yapayım dedim. Zaten kanepelerim de eskimişti ( aaayyy bunu yazdığıma inanamıyorum ama; yazmış oldum artık dönüşü yok ) Her şey birden bire oldu. Hepsi beş dakika bile sürmedi. Ben kahvaltı için hazırladığımdan dolayı sade bir kanepe yaptım. Tabi günün saatine ve ikram tipine göre farklı malzemelerle gayet pratik ve şık bir sunum hazırlayabilirsiniz. Afiyet olsun.

MALZEMELER
2 adet kepekli tost ekmeği
1 adet domates
1 adet marul yaprağı
5 adet dilimlenmiş kaşar peyniri

PEYNİR TOPLARI İÇİN
50 gr yağlı beyaz peynir
3-5 adet dereotu


HAZIRLANIŞI
Tost ekmeklerini ekmek kızartma makinasında kızartın. Kızarttıktan sonra küçük küp şeklinde kesin.
Domatesleri ve marulu da yıkayın ve ekmeğinizin boyutuyla orantılı şekilde doğrayın. Ardından tabandan yukarı doğru: ekmek, kaşar peyniri, domates, kaşar peyniri, marul, ekmek şeklinde dizin.Ya da nasıl uygun bulursanız öyle dizin çok önemli değil dizilişi. Sonra da kürdanı hazırladığınız kanepeye batırıp sabitleyin. Afiyet olsun.

19 Ekim 2011 Çarşamba

MARAŞ TABAĞI




Bugün öğleden sonra kayın annemin arkadaşları ile birlikteydik Mado'da. Epey kalabalık bir topluluk vardı. Gideceğimiz yerin Mado olduğunu duyunca benim aklıma yemek falan gelmedi. Tatlı,dondurma,pasta vs.. geçirdim aklımdan. Çok ilginçtir ki Mado yemek servisi de yapıyor.
Bu fotoğrafta yer alan menünün adı ''Maraş Tabağı''...İçinde mumbar dolması,içli köfte,kuru biber-patlıcan-kabak dolması, mantı, sömelek köfte, zeytin yağlı yaprak sarması ve yoğurt yer alıyor.
Ben bu menünün tadına bakmadım. Kayın annem yedi fakat; o da bir Maraşlı olarak notunu  biraz düşük  verdi. Ben yemeklerin sunumunu beğendim. Görsel olarak çok hoşuma gitti. Orjinal bir sunum olmasa da beğendim. Cercis Murat Konağı'nın sunumundan esinlenilmiş. Keyifli sohbet eşliğinde yenilen her lokma tarifsiz lezzet içerir. Afiyet olsun.

YUFKA İÇİNDE KAYMAKLI KADAYIF TATLISI

Bugün için güzel planlarımız vardı. Fakat İstanbul buna izin vermedi. Uyandık yağmur; bekledik yağmur; akşam oldu yağmur :( O kadar yağmurdan sonra bizim planları da yağmur aldı götürdü. Eve hapsolduk. İşte bu hapsoluşta kayın annemle ben mutfaktan çıkmadık.
Neler yaptık neler. Misal yufkalı kadayıf tatlısı: ben böyle bir tatının varlığından habersizdim. Bir adet yufka çok şeyi değiştiriyormuş. Meğer hayat ufak detaylarda can buluyormuş.
Biz kayın annemle yaptık,fotoğrafını çektik, yedik, içtik. Sizlere de afiyet olsun:)


MALZEMELER
250 gr tereyağ
250 gr taze kadayıf
1 adet taze yufka
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
1 çay kaşığı tarçın

ŞERBETİ İÇİN
1,5 su bardağı su
3 su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı limon suyu


HAZIRLANIŞI
Geniş bir kabın içine kadayıfları koyun. Tereyağını bir kabın içinde eritin. Erittikten sonra kadayıfların üzrinde ılık bir şekilde dökün. Çok fazla yıpratmadan kadayıfın her tarafına tereyağını yedirin.
Bir tezgahın ya da masanın üzerine yufkayı serin. Yufkanın içine her trafını kaplayacak şekilde tereyağlı kadayıfları yayın. Üzerine ceviz ve tarçın ekleyin.
Daha sonra dürüm sarar gibi sıkı bir şekilde yufkayı katlayarak yuvarlayın. Dürüm şeklini aldıktan sonra bir bıçak ile ikişer parmak kalınlığında dilimler kesin. Kestiğiniz dilimleri iç malzemelerini dökmeden dikkatli bir şekilde bir yuvarlak bir fırın tepsisine yerleştirin. Son olarak 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
ŞERBETİN HAZIRLANMASI
Küçük bir kabın içine su, şeker ve limon suyunu koyup kaynatın. Kaynadıktan sonra 5 dk daha kısık ateşte bırakın.
Şerbeti, tatlının üzerine yavaşça dökün. Şerbetin tatlıya iyice nüfuz edebilmesi için bir iki saat bekletin.Her ikisinin de aynı ısıda yani ılık olmasına özen gösterin. Afiyet olsun.

18 Ekim 2011 Salı

KÜNEFE


MALZEMELER
250 gr taze kadayıf
250 gr mozerella peynir

ŞERBETİ İÇİN
1 su bardağı su
2 su bardağı şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu


HAZIRLANIŞI
Kadayıfları, mutfak makası ile minik minik kesin. Tereyağını eritip kadayıfların üzerine dökün. Tereyağını her yerine dağıtın. Elinizle iyice karıştırın. Kadayıfları iki eşit parçaya ayırın. Kadayıfın ilk yarısını teflon bir tavanın içine koyun ve güzelce yayın.
Sonra püre ezme aleti ile kadayıfın her yerine bastırın. İyice bastırdıktan sonra üzerine rendelenmiş mozerella peyniri yerleştirin. Mozerellanın üzerine de geriye kalan kadayıfları yerleştirin.
Püre ezme aleti ile her tarafına bastırın.
Kısık ateşte tavayı çevire çevire pişirin. Ve sürekli ezme aleti ile bastırın. Alt kısım kızardıktan sonra üzerine düz bir tepsi ya da tabak kapatıp ters çevirin.



Sonra pişmeyen tarafı tekrar tavaya koyun. Kızarana kadar kısık ateşte çevire çevire pişirin. Sıcak servis yapın. .Üzerine dondurma ya da kaymak da ekleyebilirsiniz. Sadesi de çok lezzetli oluyor.
Ben dondurma ile servis yaptım, künefenin sıcaklığı ile dondurma hemen eridi :)
Bu tarifin püf noktası sürekli çevirerek ve bastırarak pişirmektir. Çıtır çıtır bir lezzet sunuyorum sizlere. Afiyet olsun.



ZENCEFİLLİ BALLI ÇAY

İstanbul'da kıştan kalma bir soğuğu yaşıyoruz şu günlerde. Eskidenmiş dört mevsimli günler. Artık yazdan çıkıp direk kışa merhaba diyoruz. Mevsimler arası geçişler her yıl daha da keskinleşiyor. İnsan bünyesi, bu keskin geçişleri her zaman kolay atlatamıyor ne yazık ki. Kışa girerken nezle ve griple baş etmek zorunda kalıyoruz; halsizlik, öksürük, kırgınlık vb... ardımızda kol geziyor.Birkaç yıldır ,vücudumda hafif bir kırgınlık ya da boğazımda herhangi bir hastalık belirtisi hissettiğim zaman  hemen büyük bir bardak zencefilli çay yapıyorum. Bu çay sayesinde hastalığa yakalanmaktan kurtuluyorum. Hastalıktan kaçamadığım zamanlarda ise çok kısa sürede sağlığıma kavuşuyorum. Boğazımda toz yutmuşum gibi bir his oluşuyor zaman zaman ya da kuru bir öksürük; bu durumlarda benim tek ilacım zencefilli çay oluyor. Umarım ihtiyaç duymazsınız ; ama olur da hasta olursanız denemenizi öneririm. Zencefilin ve balın verdiği enerji sayesinde en azından daha kısa sürede iyileşirsiniz. Ve hastalığı ayakta atlatırsınız.


MALZEMELER
1 tatlı kaşığı bal
Bir buçuk tatlı kaşığı toz zencefil
Yarım limon suyu
Bir bardak kaynak su


HAZIRLANIŞI
Büyük bir bardağın içine balı ve ve zencefili koyun. Bir kaşıkla karıştırın. Macun kıvamında bir karışım olacaktır. Ardından kaynamış suyu ve limon suyunu karışımın üzerine dökün ve karıştırın. Kendinizi yakmadan mümkün olduğunca sıcak içmeye çalışın.
Yanlız yudum yudum değil de mümkün olduğunca lıkır lıkır içmeye çalışın.
Zencefil çok güçlü bir antioksidandır. Kanın akışını hızlandırarak ve vücutta terlemesine yardımcı oluyor. Bu terleme sayesinde de üzerimizdeki hastalığı atmış oluruz.
Zencefil, solunum yollarını açmada da çok etkili. Gribal enfeksiyonlarda oluşan balgamdan kaynaklanan tıkanmaları çözüp solunum yollarının açılmasını sağlıyor. Böylece nefes alıp vermek daha kolay bir eylem halini alıyor. Hepimize afiyet olsun.


14 Ekim 2011 Cuma

SÜTLÜ YUFKA BÖREĞİ



MALZEMELER

1 paket yufka
1 litre süt
2-3 yemek kaşığı tereyağ ( 50 gr )
250 gr beyaz peynir
Bir demet maydanoz
1 adet yumurta sarısı
2 tatlı kaşığı çöreotu

HAZIRLANIŞI

Maydanozları yıkayıp ince ince doğrayın. Bir kabın içinde peynirle maydanozu güzelce karıştırın.
Tereyağını oda sıcaklığında eritin. Yufkayı bir masanın ya da tezgahın üzerinde açın.
Ve yufkanın iç kısmının her tarafına tereyağı sürün.
Sonra yarım ay şekline gelecek şekilde ; yufkayı katlayın. Yağlı tarafı içerde kalacak.
İkiye katladığınız yufkayı bir bıçakla üçgen şeklinde dört eşit parçaya kesin.
Kestiğiniz her parçanın içine bir miktar maydanozlu peynir yerleştirin ve katlayın. 
Bütün börekleri hazırladıktan sonra derin bir kabın içine sütü doldurun. 

Katladığınız börekleri  süt dolu kabın içine yerleştirin. Böreklerin sütün yüzeyine çıkmaması için üzerine küçük bir kap yerleştirin ve bu şekilde buz dolabında bir saat bekletin.
Bir saat sonra sütün içindeki börekleri dikkatlice teker teker çıkarın.

Çıkardıktan sonra üzerindeki sütü bırakması için böreğin uç kısımlarını nazikçe sıkın. Çok fazla sıkmayın hafif sulu olacak.

Hemen ardından bir tepsiye dizin. Üzerine bir fırça ile yumurta sarısı sürün ve çöreotu serpin. Ben  bir kısmına  pane harcı da kullandım.
Çıtır çıtır oldu. Pane harcı kullandığım böreklerin yüzeyine yumurta sarısı sürmedim.
180 dereceli fırında üzeri kızarana dek pişirin. Sıcak servis yapın.
Benim fırınım 40 dakikada pişirdiJ
Afiyet olsun.


13 Ekim 2011 Perşembe

KREMALI DOMATES ÇORBASI VE KIZARMIŞ EKMEK


MALZEMELER
8 adet domates
2 adet et suyu tableti
1 tatlı kaşığı kırmızı biber ( ben 2 kaşık kullandım )
1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
1 diş rendelenmiş sarımsak (isteğe bağlı )
1 su bardağı süt
3 su bardağı sıcak su
1 su bardağı sıvı krema
1 yemek kaşığı un
1 adet orta boy soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ


HAZIRLANIŞI
Domateslerin kabuklarını soyup rendeleyin.
1 bardak sıcak suyun içine et suyu tabletini atın ve eriyene dek karıştırın.
Soğanları ince ince doğrayın.
Tencereye sıvı yağ koyup soğanları pembeleşinceye kadar orta ateşte kavurun.
Soğanlar piştikten sonra unu ilave edin. Unun kokusu çıkana dek pişirmeye devam edin.
Un kavrulduktan sonra bir bardak sütü ekleyin. Süt kaynayınca rendelenmiş domatesleri ekleyin.
Hemen ardından sıcak suyunu ve baharatlarını ekleyip karıştırın.
En son olarak blendırdan geçirin.
Çorba kaynadıktan sonra kremasını ekleyin. En kısık ateşte 2-3 dakika daha pişirin.
Üzerini; rendelenmiş kaşar peyniri ya da kızarmış ekmekle süsleyebilirsiniz.


KIZARMIŞ EKMEK
Ekmekleri küp küp doğrayın. 2 yemek kaşığı sıvı yağda kızartın.
Afiyet olsun.

11 Ekim 2011 Salı

MİLFÖY SARMASI


MALZEMELER
1 paket dikdörtgen milföy
100 gr tavuk göğsü
1 tatlı kaşığı çöre otu
Yarım çay kaşığı muskat
Yarım çay kaşığı tuz,karabiber
50 gr kaşar peyniri
1 tatlı kaşığı sıvı yağ

HAZIRLANIŞI
Tavuk göğsü küp şeklinde doğranır, bir tavada sotelenir.
Milföy hamurunun içine kavrulmuş tavuk eti ve dilimlenmiş kaşar peyniri konulur ve dürüm gibi sarılır.
Üzerine bir fırça ile sıvı yağ sürülür.
En üst kata çöre otu serpilir.
200 derecede üzeri kızarana dek pişirilir.
Piştikten sonra dilimleyerek servis edilir.
Afiyet olsun.

MİLFÖYDEN MUTLU BİR YUVA NASIL KURULUR?


MALZEMELER
1 paket milföy hamuru
100-150 gr tavuk göğsü
100-150 gr kaşar peyniri
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 tatlı kaşığı çöreotu
1 çay kaşığı muskat
Yarım çay kaşığı karabiber ve tuz
HAZIRLANIŞI
Tavuk  etini yıkayın ve küçük küpler şeklinde doğrayıp kavurun.
Yuvarlak milföyler elde etmek için bir tane ağzı geniş ; bir tane de ağzı dar kaba ( bardak,kase, lavanoz vb… ) ihtiyacımız olacak. Ben büyük parça için minik bir çorba kasesi; küçük parça için de su bardağı kullandım.
Önce büyük parçayı oluşturalım. Kullanacağınız kabı milföyün üzerine bastırın ve kenarlarını bir bıçak ile kesin. Bu şekilde düzgün bir yuvarlak elde edeceksiniz.

Kesilen parçayı olduğu gibi bir kenara alın.  Bu parça yuvamızın tabanını oluşturacak. Bir nevi yuvamızın temelini atıyoruz bu işlemle J
Aynı  kalıpla bir tane  daha yuvarlak parça kesin. Kestiğiniz bu parçanın üzerine diğer küçük kalıbı yerleştirin. Ve kenarlarını bıçak ile kesin. Oluşan yuvarlak parçanın kenar kısımlarını dikkatli bir şekilde ilk kestiğiniz milföyün üzerine yerleştirin. Bu şekilde ortası boş iki katlı milföy elde edeceksiniz. Bu şekle kuş yuvası da diyebiliriz. 
Şimdi yuvamızı hazırladık sıra geldi yuvayı döşemeye. Bir sürü eşya falan lazım şimdi. Eşyasız yuva olmaz değil mi?
Boş olan kısmın içine önceden kavurduğunuz tavuk göğsünden bir miktar koyun. Tavuk etinin aralarına dilimlenmiş kaşar peynirini yerleştirin. Milföyden artan kırpıkları şeritler halinde en üst kısma ekleyin. Hamur kısımlara bir fırça yardımıyla sıvı yağ sürün. Üzerine de çöreotu ekleyin. Ben 200 derece fırında yarım saat pişirdim. Üzeri kızarınca fırından alın ve sıcak servis yapın. Afiyet olsun.
Bu arada illaki yuvarlak şekilde yapmak zorunda değilsiniz.Taban kısmı kare iç kısmı daire şeklinde de yapabilirsiniz. Tamamen sizin zevkinize kalmış bir seçenek…

MİLFÖY HAMURUNDAN MUTLU BİR YUVA NASIL KURULUR?

Milföy hamuru: ev
Tavuk eti:mobilyalar
Kaşar peyniri:beyaz eşyalar
Sıvı yağ:halı,örtü,nevresim vb…
Çöreotu:perdeler
Yuvamız yaşanmaya hazır hale geldi işte. Afiyetle yaşayın J

10 Ekim 2011 Pazartesi

ÜÇ KATLI MİNİK PASTALAR


MALZEMELER
1 adet üç katlı hazır kek

BEYAZ KREMA İÇİN
2 su bardağı süt
1 adet yumurta sarısı
Yarım  çay kaşığı limon kabuğu rendesi
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı un
50 gr tereyağ


KAKAO KREMASI İÇİN
200 gr glazür çikolata ya da
Kakaolu puding
Çeşitli pasta süsleri
HAZIRLANIŞI
Un ve sütü topaklanmayacak şekilde iyice çırpın. İçine tereyağı hariç tüm malzemeleri ekleyip  ve kısık ateşte devamlı karıştırarak pişirin. Kaynadıktan  sonra ocaktan alın. Krema ılıdıktan sonra tereyağını ekleyin ve mikserle iyice çırpın.

Hazır kek üzerinde bir fincan ya da küçük bir kase ile oyuklar açın. Ben kahve fincanı kullandım. Fincanı kekin üzerine muntazam bir şekilde yerleştirin. Sonra kıpırdatmadan aşağı doğru fincanı bastırın. Fincan zeminle temas ettikten sonra ; fincanı hafifçe sağa sola çevirin. Böylece iç katlı, minik yuvarlaklar elde edeceksiniz. Kekin bütün parçaları bitene dek aynı işleme devam edin.

Minik pasta katlar hazır olduktan sonra aralarına limon kabuklu kremadan sürün. Toplamda iki kat krema en üst kata kakaolu krema sürülecek. Katların aralarına kremadan sonra fındık, fıstık, ceviz vb.. de koyabilirsiniz.
Kakaolu kreması için ben hem glazür çikolata hem de kakaolu puding kullandım. 
Çikolatayı mikrodalga fırında 900 derecede iki dakika beklettim. Katılaşmadan hemen minik pastaların üzerini kapladım.
Kakaolu pudingi de üzerinde yazan talimatlara göre hazırladım. 
Puding yerine çikolata sosu da hazırlayabilirsiniz.
En üst katı da çeşitli pasta süsü malzemeleri ile süsledim. Hazırlaması ve yemesi eğlenceli bir pasta. Afiyet olsun.


9 Ekim 2011 Pazar

İNCİRLİ TARÇINLI KEK


MALZEMELER
8 adet kuru incir
2 yumurta
1 su bardağı çekilmiş ceviz
Bir buçuk su bardağı toz şeker
Bir buçuk su bardağı un
2 tatlı kaşığı tarçın tozu
1 paket kabartma tozu

HAZIRLANIŞI

İncirleri ılık su ile iyice yıkayın. Yıkadıktan sonra bir doğrama tahtası üzerinde minik küp şeklinde doğrayın. İncirleri çukur bir kaba alın. Aynı kabın içine bir buçuk su bardağı ılık  su ekleyin. Doğranmış incirleri iki buçuk saat suda bekletin.
Çukur bir kapta yumurta akı ile şekeri mikserle köpük şekline gelene dek çırpın. Sonra yumurta sarısını ve cevizi ekleyin bir spatula ile hafifçe karıştırın. Ardından unu, tarçını ve kabartma tozunu eleyerek ilave edin ve karıştırın. En son olarak incirleri suyu ile birlikte ekleyin; güzelce karıştırın.
Hazırladığınız kek hamurunu yağlanmış kek kalıbına dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40-45 dk pişirin. Kek soğuduktan sonra dilimleyerek servise sunun.
Dilerseniz üzerini krema ile de süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

6 Ekim 2011 Perşembe

MANTAR ŞEKLİNDE PATATESLER YANINDA BİR TENCERE DOLUSU KAŞAR PEYNİRİ




MALZEMELER

5 adet orta boy patates
 Bir iki dilim kaşar peyniri
1 çay kaşığı nişasta
1 çay kaşığı pane


SOSU İÇİN MALZEMELER

Bir tatlı kaşığı kırmızı pul biber
Bir tatlı kaşığı sarımsak tozu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Bir çay kaşığı tuz
Bir yumurta sarısı



HAZIRLANIŞI

Patatesler bol su ile yıkayın. Çok pişirmeden iki dakika haşlayın. Haşladıktan sonra dolma oyacağı ile patatesleri nazikçe oyun. Oyulan kısmı dolmadaki gibi çıkarmayın, burası mantarın uzun sap kısmını oluşturacak. Oyulan kısmın etrafını bıçakla nazikçe kesin. Kestiğiniz kısımları bir kaba koyun ( tencere yapmak için ayırın ).
Böylece mantarın şapka ve sap kısmı ortaya çıkmış olacak. 


Oluşan mantar şeklindeki patateslerin üzerine bir fırça ile  önce sosunu sonra yumurta sarısını sürüp fırın telinin üzerine koyun.
Diğer tarafta da pane,nişasta ve mantarın kenarlarından artan patatesleri bir kapta elinizle ezin.
Sonra onlardan tencere ve kapak şekli yapın. Tencere şekli yaptıktan sonra içine kaşar peyniri rendeleyin. 
Üzerine sos ve yumurta sürün. 
Diğer patateslerle birlikte fırın teli üzerinde üzerleri kızarana dek pişirin. 
Afiyet olsun. Tarif için Yetur’a teşekkürler…




2 Ekim 2011 Pazar

PATATES PÜRESİ, BRÜKSEL LAHANASI EŞLİĞİNDE KIZARMIŞ TAVUK BUDU


SARIMSAKLI FESLEĞENLİ PATATES PÜRESİ MALZEMELERİ
6 Adet orta boy patates
1 diş rendelenmiş sarımsak
4 adet taze fesleğen yaprağı
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Bir miktar kaşar peyniri ( rendelenmiş )
1 su bardağı süt


HAZIRLANIŞI
Patateslerin kabuklarını soyun. Küp şeklinde doğrayın ve iyice yıkayın. Bir tencerede kaynatın. Kaynattıktan sonra üçte biri ayrı bir kaba alın. Geriye kalan patatesleri kısık ateşte yarımbardak suyla ezerek pişirin.
Ayırdığınız patateslerin üzerine yarım bardak sütü, fesleğeni,tuzu ve  sarımsağı  ekleyin ve mutfak robutuyla iyice karıştırın. Rondo da kullanabilirsiniz. Malzemeler iyice karışınca ocaktaki diğer patateslerin içine ilave edin. Bütün malzemeleri ezerek karıştırın. Kaynamaya başlayınca kaşar peyniri rendesini ekleyin. Peynirler eridikten sonra ocaktan alın. Ve tekrar rondodan geçirin. Püreniz hazır. Servis yaparken üzerine karabiber serpin.



BRÜKSEL LAHANASI MALZEMELERİ
500 gr Brüksel lahanası
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz

HAZIRLANIŞI
Brüksel lahanalarının baş kısımlarını bıçakla kesin. En dış kısımdaki katmanlarını atın. Bol su ile birkaç kez yıkayın. Bir tencereye Brüksel lahanalarını alın. Lahanaların üzerini geçecek miktarda tencere su doldurun. İçine tuz ve sıvıyağ koyun ve haşlayın. Pişip pişmediğini anlamak için bir çatalla kontrol edin. Eğer kolaylıkla çatala batıyorsa pişmiş demektir. Piştikten sonra suyunu süzün. Bir kabın içine alın ve içine tereyağını, karabiberini atın. Tereyağı eriyene kadar pişirin. Nazikçe karıştırın ve sıcak servis edin.


DOMATES SALÇASI VE KEKİK SOSLU KIZARMIŞ TAVUK BUDU

MALZEMELER
2 adet tavuk budu
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı kurutulmuş kekik
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber


HAZIRLANIŞI
Tavuk butlarını iyice yıkayın. Derisini soymadan teflon bir tavaya koyun. Tavanın içine bir su bardağı tuzlu su ekleyin. Suyu çekilip kızarana dek ağzı kapalı bir şekilde pişirin. Eğer derisini sevmiyorsanız  bir yemek kaşığı sıvıyağ ekleyin.
Diğer tarafta yarım çay bardağı suyun içine domates salçasını ve bütün baharatları koyun ve karıştırın. Tavuk butları iyice kızardıktan sonra hazırladığınız sosu tavaya ekleyin. 5 dk kısık ateşte ağzı kapalı şekilde pişirin. Servis yaparken butların üzerine sosunu eklemeyi  unutmayın. Afiyet olsun.

BİTTER ÇİKOLATA KAPLI KIZILCIK PASTASI


''Dr. Oetker  1000 Landfrauenrezepte'' adlı kitaptan seçtiğim bir pasta tarifidir.
Ne zamandır aklımdaydı kızılcık pastası yapmak.  Ama bir türlü kısmet olmamıştı. Bugün yaptım nihayet. Çok lezzetli oldu. Tadını nasıl tarif etsem diye düşünüyorum … Bir lokmada hem kızılcıkların mayhoşluğu  var hem de bitter çikolatanın o kendine has tatlı acılığı. Bir de limon kabuğunun ferahlatıcı ve hafifletici serinliği… Dondurma reklamı gibi oldu sanırım. Daha net nasıl anlatabilirim bilemiyorum. Tadına ancak yediğiniz zaman varabileceksiniz.

Kızılcığın faydaları ile ilgili bakayım neler varmış dedim. Neler yokmuş ki. Hapsini kopyala yapıştır yapacaktım ; vazgeçtim. Vücudumuzdaki iltihaplanmayı önleyen, alerjileri azaltan, kan damarlarını güçlendiren muhteşem antioksidanlardanmış. Ateşli hastalıklarda ve menapozda çok faydalıymış. Kanı pıhtılaştırıyor, uykuyu düzenliyormuş. Vücudun direncini artırıyor ve hastalıklardan korunmada yardımcı oluyormuş. Güçlü bir ishal kesiciymiş vb...Yararları yazmakla bitmiyor anlayacağınız. Bu kadarını yazabildim. Şimdi pasta tarifine geçmek istiyorum.


KEK MALZEMELERİ
3 büyük yumurta( sarısı ve beyazı ayrılacak )
175 gr tereyağ
1 paket vanilya
1 çay kaşığının ucuyla tuz
1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
1 su bardağı ve yarım  yemek kaşığı daha un( 175 gr )
( 1 su bardağı 160 grama ; 1 yemek kaşığı 30 grama denk geliyor )
1 paket kabartma tozu
3 yemek kaşığı  soğuk süt
150 gr rendelenmiş bitter çikolata
1 su bardağı kurutulmuş kızılcık


KREMA MALZEMELERİ
150 gr bitter çikolata
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Yarım çay bardağı kurutulmuş kızılcık


KEKİN HAZIRLANIŞI
Derin bir kaba yumurtanın beyazını koyun ve mikserle önce düşük ayarda sonra yüksek ayarda 3 dk çırpın. Yumurtanın beyazı sert bir kıvama gelince oda sıcaklığında eritilmiş tereyağını da ekleyin. 
2 dk daha çırpın. Ardından şeker, vanilya,tuz ve limon kabuğunu ekleyin ve malzemeler katı bir kıvama gelince kadar çırpmaya devam edin. Sonra  yumurta sarısını ve sütü ekleyin, iyice çırpın. 
Daha sonra unu ve kabartma tozunu bir süzgeç yardımıyla eleyerek ilave edin ve güzelce çırpın.
Kurutulmuş kızılcıkları ve rendelenmiş çikolatayı da ilave edin. 
Bir spatula yardımıyla nazikçe karıştırın. Yağlanmış yuvarlak bir tepsiye hazırladığınız harcı dökün. Ben yağlı kağıt kullandım keki kalıptan çıkarması çok kolay oldu.
170 derecede 40 dk pişirin. Piştikten sonra tepsinizin altı hava alacak şekilde soğumaya bırakın.


KREMANIN HAZIRLANIŞI
Bir kabın içini sıcak su ile doldurun. Aynı kabın üzerine başka bir kap yerleştirin.İçine sıvı yağ ve çikolatayı koyun kendi halinde erimeye bırakın. Erime işlemi tamamlandıktan sonra kurutulmuş kızılcıkları da ekleyin. Hafifçe karıştırdıktan sonra soğumuş olan kekin üzerine dökün. Kekin üzerini çikolatalı sosla güzelce kaplayın.
Benim dolabımda çok az miktar krem şanti vardı. Bir iki dilimin üzerini krem şanti ile kapladım.Çikolata yerine sadece krem şanti de kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...