9 Kasım 2011 Çarşamba

DOLAMA KADAYIF



MALZEMELER
1 kg kadayıf
400 gr tereyağ
500 gr kavrulmuş fındık
2 su bardağı şeker
2 su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu

HAZIRLANIŞI
Şerbeti  hazırlamakla işe koyulalım.
Bir kabın içine şekeri ve suyu koyun. Kaynadıktan sonra ocaktan alın ve içine limon suyunu sıkın. 
Şerbeti bir kenara alın ve soğumaya bırakın.
Kadayıfı  geniş bir kabın içine koyun. 
Tere yağını eritin.
Tereyağı ılıdıktan sonra, kadayıfın üzerine dökün. 
Nazik bir şekilde karıştırıp harmanlayın.
İyice karıştırdıktan sonra, kadayıftan küçük parçalar koparın. Kopardığınız parçaları parmağınızda sarın. 
Parmağınızın ölçüsüne göre dilediğiniz büyüklükte sarabilirsiniz. 
Sardıktan sonra  dikkatli bir şekilde fırın tepsisine yerleştirin. 
Sarma işlemi bittikten sonra 180 dereceye ayarlanmış fırında üzeri kızarana dek pişirin.


Üzeri kızardıktan sonra fırından çıkarın ve içlerine fındıkları yerleştirin. 
Daha sonra tekrar fırına koyun ve beş dakika daha pişirin. Kadayıfın ılıması için biraz bekletin.
Şerbeti de ılıttıktan sonra; kadayıfın üzerinde gezdirerek dökün. Soğuduktan sonra servis yapın. Dilerseniz yanında kaymak, dondurma ile  de servis servis yapabilirsiniz. Üzerine tarçın da serpebilirsiniz. Afiyet olsun.


7 Kasım 2011 Pazartesi

İŞKEMBE DOLMASI


MALZEMELER
2 adet temizlenmiş işkembe
Yorgan iğnesi ve ip 

İÇ MALZEME
2 su bardağı pirinç
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
2 adet büyük boy soğan
Yarım bağ maydanoz
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı biber salçası



HAZIRLANIŞI
Bütün iç malzemeleri ince ince doğrayın. Geniş bir kabın içine alın.
İşkembeleri sirkeli su ile iyice birkaç kez yıkayın. İşkembeleri bir bıçakla ya da mutfak makası ile dilediğiniz şekilde kesin. Bir kaşık yardımı ile, kestiğiniz parçaların orta kısmına bir miktar iç malzemeden yerleştirin. Sonra bir iğne ile bütün kenarlarını dikin.

Hepsini diktikten sonra bir tencereye alın. İşkembelerin üzerini bir parmak geçecek kadar su ile doldurun. Yüksek ateşte kaynayana dek pişirin. Sonra kısık ateşte işkembeler yumuşayana kadar pişirmeye devam edin. Bir çatal batırarak pişip pişmediğini anlayabilirsiniz.
Piştikten sonra yanında bol baharatla sıcak servis yapın. Afiyet olsun.

6 Kasım 2011 Pazar

MUMBAR DOLMASI


MALZEMELER
10 adet kuzu mumbarı
2 su bardağı üzüm sirkesi


İÇ MALZEMESİ
8 su bardağı pirinç
5 adet büyük boy soğan
1 demet maydanoz
2 tatlı kaşığı kimyon ( tepeleme )
2 tatlı kaşığı kırmızı biber ( tepeleme )
1 tatlı kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı biber salçası
1 su bardağı sıvı yağ

DIŞ YÜZEYİNİ TEMİZLEMEK İÇİN
1 çay bardağı bulgur
1 çay bardağı turşuluk tuz
1 çay bardağı un
2 adet limon




















MUMBARIN İLK TEMİZLİĞİ
Çeşmenin ucuna mumbarı hortum gibi takıyoruz. Bol su ile mumbarın içini yıkıyoruz. Ardından temizlediğimiz mumbarı sirkeli su yapıp bir kabın içine alıyoruz. Sonra çamaşır çitiler gibi ovalıyoruz. Bu şekilde mumbarımız doldurma işlemine hazır hale geliyor.

MUMBARIN DOLDURULMASI
Bütün iç malzemeleri ince ince doğrayın. Geniş bir kabın içine alın.
Bu bölümde kenarı tırtıklı olmayan bir dolma oyacağına ihtiyacımız olacak. Mumbarın uç kısmını elinize alın. Dolma oyacağının ucunu hafifçe mumbarın içine yerleştirin. Dolma oyacağının dışta kalan kısmına bir miktar iç malzemeden alın. Dolma oyacağını, mumbarın içine doğru itin. Sonra işaret parmağınızla mumbarı iç malzemeleriyle birlikte geri çekin. Bu işlemi mumbarın tamamını dolduruna kadar devam ettirin. Mumbarı doldurduktan sonra, isterseniz uç kısımlarını herhangi bir dikiş ipi ile bağlayabilirsiniz.

SON TEMİZLİK
Geniş ve derin bir kabın içine bulguru, unu, tuzu ekleyin. Doldurulmuş mumbarları da ilave edin. Limonların suyunu sıkıp kabuklarıyla birlikte kabın içine koyun. Kabın yarısına gelecek kadar da su ekleyin. Ve fazla yıpratmadan ovalayın. Ovaladıktan sonra bol su ile yıkayın. Aynı işlemi dört kez tekrarlayın.
Büyük bir tencereye temizlenen mumbarları koyun. Mumbarların üzerini iki parmak geçecek kadar su ekleyin. Önce yüksek ateşte kaynayana kadar pişirin. Sonra kısık ateşte mumbarlar yumuşayana kadar pişirmeye devam edin.
Piştikten sonra suyunu süzün. Üzerine limon sıkıp sıcak servis yapın. Afiyet olsun.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...