14 Aralık 2016 Çarşamba

KÖMBE TARİFİ


Eskiden ramazan bayramında misafire ikram etmek için hazırlanırdı kömbe. 5 kilo unla yapılır çuvallara doldurulurdu. 6 ay bozulmadan soğukta saklanırdı. Kışın soğuk havalarda çayın yanında yenirdi. Geçen hafta annem geldi Bursa’ya yanımıza. Gelirken yanında kömbe kokusu da getirmiş. Maaile oturduk kömbe yaptık. Yaparken de eski günleri yad ettik.
MALZEMELER
2 kg un
500 gram tahin
2 paket margarin
2 su bardağı sıvıyağ
1 litre süt
1 buçuk kilo şeker
2 tatlı kaşığı karbonat
1 adet yaş maya
1 çay bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı kömbe kokusu

ÜZERİ İÇİN
Çiğ susam
1 yemek kaşığı su
1 yemek kaşığı şeker


HAZIRLANIŞI
Un, kömbe kokusu, karbonat bir kabın içene koyun.
Ayrı bir kapta ılık sütün içine tahin, yoğurt, sıvıyağ, maya, margarin ve şekeri ilave edip iyice karıştırın. Margarin ve şeker eriyene dek karıştırmaya devam edin.
Ardından kuru malzemeleri azar azar sıvıların içine ekleyip elinizle yoğurun.
Yoğurma işi bittikten sonra üzerini kapatıp üç saat yoğurt mayalar gibi bekletin.
Hamur mayalandıktan sonra elinizle yuvarlak şekil verin.
Şeker, susam ve suyu karıştırın. Yuvarladığınız hamuru bu karışıma bulayıp fırın tepsisine dizin.
180 derece fırında pembeleşinceye dek pişirin. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...