NİLÜFER HATUN ÇİNİ ÇARŞISI,İZNİK



NİLÜFER HATUN KİMDİR?

Asıl adı Holifera / Olivera olan Nilüfer Hatun Yarhisar Tekfurunun oğluyla nişanlıymış. . Osmanlılar'ın Bilecik' i ele geçirmesi sırasında, yakınlardaki düğün konvoyuna yapılan baskın esnasında esir alındığı ve Osman Gazi tarafından oğlu Orhan Gazi ile evlendirildiği söylenmektedir



1360 yılında vefât eden Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa ile ondan on yaş daha küçük olan kardeşi üçüncü Osmanlı Padişahı Murad Hüdavendigar'ın annesidir
İznik'te kendi adına bir imarethane inşa ettirmiş ve yaptığı hayır işleriyle çevresinde çok sevilmiştir. Bursa'da bir ilçeye ismi verilmiştir. Bu imarethane ayrıca Osmanlı’nın ilk ‘’Aş Evi’’ olma özelliğini de taşır. Kabri Bursa'daki Orhan Gazi türbesindedir.
2008 yılında faaliyete başlayan Nilüfer Hatun Çini Çarşısı geçmişte yaptığı hayırseverlikler ve eserleri ile ün salan ‘’Nilüfer Hatun’’ ismi ile anılmaktadır.



İZNİK ÇİNİSİ
İznik çinisi ilk olarak 15. yüzyılda ortaya çıkmıştır. O dönemde yapılan Bursa Yeşil Camii ve Türbesinde (1421), Bursa Muradiye Camii'nde (1426) ilk örneklerine rastlanır. 16. yüzyıldaysa Osmanlı Devleti'nin de güçlenmesi ve yeni yapıların ortaya çıkmasıyla İznik çinisi en ihtişamlı günlerini yaşadı. Bu dönemde yapılan Süleymaniye Camiinde ve Selimiye gibi eserlerde İznik çinisiyle süslemeler yapılmıştır. 



17. yüzyılda ise İznik Çinisi kaybolmaya başlamış ve 18. yüzyıl başlarında tamamen yok olmuştur. 300 yıl aradan sonra 1985′de Faik Kırımlı Usta, İstanbul’dan İznik’e gelerek Eşref Eroğlu ve eşi Seyhan Eroğlu ile birlikte bir atölye kurmuştur. İznik çinileri tekrar üretilmeye başlanmıştır. XV. ve XVI. yüzyıllarda Osmanlı Türk Medeniyet Sanatı’nın zirvelerinden biri olan İznik çinisinin camilerde, saraylarda, Türk ve dünya müzelerinde mevcut örnekleri hala hayranlıkla izleniyor.


El yapımı hediyelik eşya almak isteyenler ve  ağaçların gölgesi altında Türk kahvesi yudumlayıp dinlenmek isteyenler mutlaka uğrasın. Esnafı güler yüzlü ve samimi. Tek sorun kredi kartı geçmemesi, cebinizde mutlaka nakit paranız olsun.


Adres:  Yeni Mahalle Kılıçaslan Caddesi Kaymakamlık Yanı İznik / Bursa




Yorumlar