DUYGUSAL ROBOT "Wall - E"


Bugün en sevdiğim bir başka animasyon filmden bahsedeceğim kısaca. Eskimeyen filmlerden bir tanesi kendisi, adı Wall-E. 2008 senesinde PİXAR ve WALT DİSNEY ortak yapımı olarak gösterime girdi. Görsellik yönünden oldukça başarılı olan bu film, aslında sadece çocuklara hitap etmiyor, senaryosundaki derinlik ile yetişkinlerinde izleyip eğlenebileceği aynı zamanda üzerine düşünebileceği bir film.  

Konusuna gelecek olursak, dünya insanların yaşayamayacağı kadar kirlenmiş ve insanlar uzaymekiklerinde yüzyıllardır yaşamaktadırlar. Dünya o kadar kirlidir ki uzaydan bakıldığında sarı bir rengi olduğu görülür. Evet insanlık dünyayı yaşanmaz bir hale getirip ordan kaçmış. Geride bıraktıkları ise çöpten ve Wall-E'den başkası değil. 

Dünyayı çöplerden önce ele geçirmiş belli ki devletler üstü bir şirket "Buy N Large", tüm sistemin hakimi durumunda olduğu filmde size gösteriliyor ve bir sistem eleştirisi yapılıyor arka planda. Önde ise çöp toplayan, onları kutucuklar haline getiren, tek başına yaşayan, insansı bir takım hareketler yapan Wall-E adından sevimli bir robot görüyoruz. 

Filmin ancak üçte birinde konuşma var ama hiç sıkıcı değil, çünkü Wall-E hayata bakışıyla sizi güldürüyor. Filmin ilk yarısında Wall-E'nin koca dünyada tek başına çöp paketlemesi ve özel hayatını, evini, yaşam mücadelesini görüyoruz. Filmin ikinci yarısında ise uzaya çıkan insanların başına neler geldiğini öğreniyoruz. 

Koca bir uzaygemisine çıkıyor Wall-E ikinci yarıda. Burada 700 yıldır uzayda yaşayan insanların halini görüyoruz. Tembelleşerek insanlık şişman ve şapşal bir hale girmiş, heryere araçların üzerinde gidiyor. Tam bir tüketim toplumu tablosu çiziliyor. İnsanlar önüne ne konursa kabul edip yaşıyor. 

Wall-E ve diğer robotlar insanlardan daha zeki görülüyor da denebilir. Tabi bir de Eve var. Wall-E'nin ileri versiyon sevgilisi Eve. Yani insanlardan çok robotlarla sevinip üzülüyoruz filmde.

Fazlaca spoiler yani sürprizbozan ifadeler kullanmak istemiyorum film için. O yüzden izlemeyen varsa hemen çocuğuyla birlikte izlesin. Hem eğlenecek hem de insanlığın bir gün bu hale gelme ihtimalini engellemek için belki çevrenize daha dikkatli bakacaksınız. 
İyi seyirler. 

Yorumlar