TEFLON GERÇEKTEN KANSEROJEN Mİ?

teflon ile ilgili görsel sonucu

Teflon® aslında bir markadır ve insan üretimi bir kimyasal olan politetrafloroetilen (PTFE)'e verilen isimdir. 1940lardan bu yana ticari olarak satılmaktadır teflon. Teflonun bir çok kullanım alanı bulunmaktadır çünkü kimyasal olarak oldukça kararlıdır yani diğer kimyasallarla reaksiyona girmez kolay kolay. Bununla birlikte sürtünme yapmayan yüzeyler oluşturabilme özelliğine sahiptir. İşte bizler bu polimerik maddenin yapışmama özelliğini evlerimizde teflon kaplı tencere tavalarda görmekteyiz. 

Teflon daha bir çok üründe kullanılmaktadır, mesela kumaş koruyucusu olarak ya da boruların bağlantı yerlerinde.Bunun yanında teflon üretiminde kullanılan perflorooktanoik asit (PFOA), yada C8 diye bilinen, insan üretimi bir başka kimyasaldan bahsetmek gerekmektedir. Bu kimyasal, teflon üretiminde kullanılmakta ve işlem esnasında yanabildiği bilinmektedir, ancak son üründe yok denecek kadar az bulunduğu da bilinmektedir.

PFOA çevreye ve sağlığa zararlıdır ama aynı zamanda düşük seviyelerde herkesin kanında bulunmaktadır. PFOA'ya en çok bu kimyasalın kullanıldığı fabrika kenarlarında rastlanır. Bunun dışında kayak ve kızakların sürtünmesiz yüzeylerinde ya da kumaş veya halılarda rastlanabilir. Ancak teflon kaplı tavalarda rastlamak bir hayli güçtür.

Cancer.org sitesinden edindiğim bilgilere göre teflon kullanmanın bilinen bir kanserojen etkisi söz konusu değil, yine de teflonu yakmamaya, yani boş ısıtmamaya çalışmalı ve eskidiğinde kullanmamalı gibi öneriler var. Sadece bilimsel olarak bu konuyu merak edip araştırırken bulduğum bazı bilgileri paylaşmak istedim.
https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/teflon-and-perfluorooctanoic-acid-pfoa.html#.WhqHuufutD4.email


Yorumlar