17 Ekim 2016 Pazartesi

DAMLA ÇİKOLATALI KURABİYE

Herkese merhaba; kaç gündür canım damla çikolatalı kurabiye istiyordu. Bir türlü fırsat bulup yapamadım. Artık daha fazla beklemek istemedim ve mutfağa koştum. Üstünüzden uzak ailece nezle-grip arası bir haldeyiz. Cumartesi akşam yemekten sonra o kadar halsizliğe rağmen dayanamadım ve başladım yapmaya. Selim de yardım etti bana. Unu eledi, çikolataları çırpma kabına koydu, karıştırdı… Derken birden enerjimin tükendiğini hissettim. Kurabiye hamurunu tarifteki gibi hazırlayıp dolaba kaldırdım. Ertesi gün sabah kahvaltıdan sonra pişirdim. Mutfaktan yayılan vanilya ve çikolata kokularının güzelliğini anlatmaya kelimeler yetmez. Tarifte sıcakken tepsiden çıkarmayın dağılır yazıyordu. Kaç gündür bekliyorum dayanamadım aldım bir tane sıcak sıcak yedim. Sonra bir tane daha yedim. Derken Selim de istedi, bir tane de ona verdim. Eşim benim başım kel mi dedi; ona da verdim. Sonra bir de soğukken nasıl oluyormuş diye tadına baktık. Derken bir tepsi kurabiyeden 6 tane kaldı. Yiyen bir daha yer, yemeyen bin pişman… Hele de soğuk kış günlerinde yanında ılık bir sütle harika olur. Süte en çok yakışan şeylerden biridir kurabiye.
Tarifin aslı instagram takip ettiğin Pınar hanıma ait. Çok da güzel bir internet sitesi var. Henüz keşfetmediyseniz mutlaka bir göz atın. Sağolsun Pınar hanım her aşamada sorularıma cevap verdi, birlikte pişirdik desem yeridir. Bu kurabiye tarifinin en güzel taraflarından biri de 10 dakika pişiyor olması. Ve dışı çıtır içi yumuşacık yemesi oldukça keyifli bir kurabiye tarifi… Hadi afiyet olsun…
İnternet adresi: www.kitcheninred.com


MALZEMELER
100 gram tereyağı ( oda sıcaklığında yumuşatılmış )
2 su bardağından bir parmak az un
1 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı vanilya özütü (veya yarım paket vanilin)
Yarım tatlı kaşığı karbonat
1 adet yumurta ( oda sıcaklığında )
1 yemek kaşığı mısır nişastası
Yarım çay kaşığı tuz
1 su bardağı damla çikolata  (150 gr)


HAZIRLANIŞI
Tereyağı ve toz şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpın mikserin hızını kademeli olarak artırarak uzun uzun çırpın
Yumurtayı ve vanilya özütünü ekleyip çırpmaya devam edin
Un, mısır nişastası, karbonat ve tuzu eleyerek ilave edin ve en düşük devirde kısa süreyle karıştırın (vanilin kullanıyorsanız bu aşamada ilave edecekseniz)
Çikolata ekleyip, spatula yardımıyla karıştırın (ele yapışan yumuşak kıvamlı bir hamur olmalı)
Hazırladığınız hamuru bir cam kaseye alarak üzerini streç filmle hava almayacak şekilde kapatıp, dinlenmesi için en az 1 saat buzdolabında bekletin
Dilerseniz, hamuru dolapta bu şekilde 3 gün süreyle saklayabilirsiniz. Yalnızca, kurabiyeyi pişirmeyi düşündüğünüz zamandan 2-3 saat önce hamuru oda sıcaklığına getirmeniz gerekecek.

Dinlenmiş ve forma girmiş olan kurabiye hamurunu dolaptan çıkarın.
Turbo kullanıyorsanız 160 dereceye
Alt/Üst konumda ve fanlı kullanıyorsanız 175-180 dereceye önceden ısıtın
Hamuru, tercihen bir "dondurma kepçesi yardımıyla alarak" çift kat yağlı kağıt (veya silikon pişirme matı) serdiğiniz fırın tepsisine, aralarında 4 parmak boşluk bırakacak şekilde dizin


Kurabiyeleri fırında yaklaşık 10-12 dk (kenarlardan kahverengileşmeye başlayana kadar, genelde 10 dk yeterli oluyor) pişirin (Dikkat! Çok fazla pişirirseniz, sertleşirler)
Fırından çıkardığınız henüz yumuşacık olan kurabiyeleri sertleşmeleri için tezgahın üzerine alın ve tam olarak soğumadan tepsiden çıkarmayın (formları bozulabilir)

2 yorum:

  1. en sevdiğim, güzel tarif için teşekkürler bende bloğa beklerim :) sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Merhaba, Blog Atlası'nda blog sayfanızdan kısaca bahsettim. Bilgi vermek istedim. Bu adresten ulaşabilirsiniz: http://blog-atlasi.blogspot.com.tr/2016/10/merinin-mutfagi.html

    Kolay gelsin.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...