Herkese merhaba; kaç gündür canım damla çikolatalı kurabiye
istiyordu. Bir türlü fırsat bulup yapamadım. Artık daha fazla beklemek
istemedim ve mutfağa koştum. Üstünüzden uzak ailece nezle-grip arası bir
haldeyiz. Cumartesi akşam yemekten sonra o kadar halsizliğe rağmen dayanamadım
ve başladım yapmaya. Selim de yardım etti bana. Unu eledi, çikolataları çırpma
kabına koydu, karıştırdı… Derken birden enerjimin tükendiğini hissettim. Kurabiye
hamurunu tarifteki gibi hazırlayıp dolaba kaldırdım. Ertesi gün sabah
kahvaltıdan sonra pişirdim. Mutfaktan yayılan vanilya ve çikolata kokularının
güzelliğini anlatmaya kelimeler yetmez. Tarifte sıcakken tepsiden çıkarmayın
dağılır yazıyordu. Kaç gündür bekliyorum dayanamadım aldım bir tane sıcak sıcak
yedim. Sonra bir tane daha yedim. Derken Selim de istedi, bir tane de ona
verdim. Eşim benim başım kel mi dedi; ona da verdim. Sonra bir de soğukken
nasıl oluyormuş diye tadına baktık. Derken bir tepsi kurabiyeden 6 tane kaldı.
Yiyen bir daha yer, yemeyen bin pişman… Hele de soğuk kış günlerinde yanında
ılık bir sütle harika olur. Süte en çok yakışan şeylerden biridir kurabiye.
HAZIRLANIŞI
Tarifin aslı instagram takip ettiğin Pınar hanıma ait. Çok
da güzel bir internet sitesi var. Henüz keşfetmediyseniz mutlaka bir göz atın.
Sağolsun Pınar hanım her aşamada sorularıma cevap verdi, birlikte pişirdik
desem yeridir. Bu kurabiye tarifinin en güzel taraflarından biri de 10 dakika
pişiyor olması. Ve dışı çıtır içi yumuşacık yemesi oldukça keyifli bir kurabiye
tarifi… Hadi afiyet olsun…
İnternet adresi: www.kitcheninred.com
MALZEMELER
100 gram tereyağı ( oda sıcaklığında yumuşatılmış )
2 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı vanilya özütü (veya yarım paket vanilin)
Yarım tatlı kaşığı karbonat
1 adet yumurta ( oda sıcaklığında )
1 yemek kaşığı mısır nişastası
Yarım çay kaşığı tuz
1 su bardağı damla çikolata (150 gr)
HAZIRLANIŞI
Tereyağı ve toz şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpın
mikserin hızını kademeli olarak artırarak uzun uzun çırpın
Yumurtayı ve vanilya özütünü ekleyip çırpmaya devam edin
Un, mısır nişastası, karbonat ve tuzu eleyerek ilave edin ve
en düşük devirde kısa süreyle karıştırın (vanilin kullanıyorsanız bu aşamada
ilave edecekseniz)
Çikolata ekleyip, spatula yardımıyla karıştırın (ele yapışan
yumuşak kıvamlı bir hamur olmalı)
Hazırladığınız hamuru bir cam kaseye alarak üzerini streç
filmle hava almayacak şekilde kapatıp, dinlenmesi için en az 1 saat
buzdolabında bekletin
Dilerseniz, hamuru dolapta bu şekilde 3 gün süreyle
saklayabilirsiniz. Yalnızca, kurabiyeyi pişirmeyi düşündüğünüz zamandan 2-3
saat önce hamuru oda sıcaklığına getirmeniz gerekecek.
Dinlenmiş ve forma girmiş olan kurabiye hamurunu dolaptan
çıkarın.
Turbo kullanıyorsanız 160 dereceye
Alt/Üst konumda ve fanlı kullanıyorsanız 175-180 dereceye
önceden ısıtın
Hamuru, tercihen bir "dondurma kepçesi yardımıyla
alarak" çift kat yağlı kağıt (veya silikon pişirme matı) serdiğiniz fırın
tepsisine, aralarında 4 parmak boşluk bırakacak şekilde dizin
Kurabiyeleri fırında yaklaşık 10-12 dk (kenarlardan
kahverengileşmeye başlayana kadar, genelde 10 dk yeterli oluyor) pişirin
(Dikkat! Çok fazla pişirirseniz, sertleşirler)
Fırından çıkardığınız henüz yumuşacık olan kurabiyeleri
sertleşmeleri için tezgahın üzerine alın ve tam olarak soğumadan tepsiden
çıkarmayın (formları bozulabilir)
en sevdiğim, güzel tarif için teşekkürler bende bloğa beklerim :) sevgiler..
YanıtlaSilMerhaba, Blog Atlası'nda blog sayfanızdan kısaca bahsettim. Bilgi vermek istedim. Bu adresten ulaşabilirsiniz: http://blog-atlasi.blogspot.com.tr/2016/10/merinin-mutfagi.html
YanıtlaSilKolay gelsin.