GULAŞ


MALZEMELER
1 kg sığır eti
3 adet paprika
170 gr mantar
100 gr domates salçası
3 adet orta boy soğan
1 büyük diş sarımsak
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağ
2 adet defne yaprağı
1 çay kaşığı kekik
Tuz,karabiber,kırmızı toz biber

HAZIRLANIŞI
Mantarı dikey olarak; eti kuşbaşı,paprika,sarımsak ve soğanı küp küp doğrayın.Tavayı ısıtın, sıvıyağ koyun ve etleri soteleyin. Etlerin rengi kızardıktan sonra soğan,paprika ve sarımsakla birlikte 3 dk kavurun.Bir buçuk litre su ilave edin.Karışım kaynadıktan sonra salça ve baharatları ilave edin.2 saat en kısık ateşte ağzı kapalı bir şekilde pişirin. Sonra mantarları ekleyip yarım saat daha pişmesini bekleyin. Afiyet olsun. Eğer mantarın yemeğin içinde kaybolmasını istiyorsanız diğer malzemelerle aynı anda ekleyebilirsiniz.Sosun kıvamını daha yoğun isterseniz 1 yemek kaşığı un ilave edin suyla birlikte,ya da 1 litre su ekleyin.
Gulaş denince aklına tek çeşit yemek gelmesin. Almanya'da gulaş yalnız başına servis edilmez yanında mutlaka patatesle ilgili bir yemek bulunur. Olmazsa olmazlardan bir diğeri ise herhangi bir sebze yemeği...Ki bu genelde kırmızı lahana haşlaması, Brüksel lahanası haşlaması ya da börülce yemeği olur. Yani kural şudur: Herhangi bir et yemeği yanında patatesle ilgili bir yemek ve sebze yemeği... Burada çok nadir yanında patates olmayan bir yemeği servise sunmak. Bana gelince ben gulaşın yanında kırmızı lahanayı daha çok tercih ediyorum, tabii ki patatesle birlikte denemenizi tavsiye ederim.

KIRMIZI LAHANA
2 büyük boy kırmızı lahana
1 tatlı kaşığı bal
2 yemek kaşığı sirke
1 adet defne yaprağı
1 adet elma
2 yemek kaşığı tereyağ

HAZIRLANIŞI
Lahanaları ince ve uzun olarak doğrayın.Elmayı yıkayın ve dört parçaya kesin.Lahanaların üzerini iki parmak geçecek kadar suda haşlayın.Haşlama suyunun içine diğer bütün malzemeleri ekleyin ve pişirin.En son tereyağını ekleyin ve bir süzgeç yardımıyla servis yapın.Lahanaların diri olması için daha az pişirin.Eğer yumuşak istiyorsanız ocakta daha çok bekletin.Afiyet olsun.

Yorumlar