YASAL UYARI!..

Son günlerde bazı  internet sitelerinin,  izinsiz bir şekilde ve kaynak belirtmeksizin fotoğraflarımı kullandığını üzülerek görmekteyim. Hukuka, ahlaka ve meslek ilkelerine aykırı olan bu türden “emek hırsızlığı” girişimlerinin devam etmesi durumunda, söz konusu gazete, dergi ve internet siteleri hakkında yasal işlem başlatılacağını ve bugüne kadar bu eylemleri gerçekleştirenlere ilişkin yasal süreç işletme hakkımızın saklı olduğunu ilgililere duyururuz.

İçerik hırsızlığı, bir internet sitesinin ya da üyesinin; size ait bir yazıyı izniniz dışında bir başka internet sitesinde kullanmasına verilen isimdir. Özellikle blog yazarlarının ikinci sınıf bir bloğa sahip olduğu düşüncesi, bu tarz bloglardan içerik hırsızlığı yapılmasını meşru kılmıştır. Ancak bilinmelidir ki, ister basit bir blog olsun isterse milyonlarca takipçiye sahip bir site olsun; Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na göre içerik hırsızlığı, cezai işlemlerle ve hukuki düzenlemelerle korunmaktadır.

İçeriğinizin size özgü olduğunu belli edin!

Yazdığınız bir yazının sizden başka bir yerde kullanılmasını istemiyorsanız, yapmanız gereken ilk şey; bloğunuzdaki yazıların özel ve başka yerde kullanılmaması gerektiğini göstermenizdir. Bunun için blog adresinin kime ait olduğu bilinmesi gerekiyor ve yazdığınız her yazının içinde yazının gerçek sahibinin kim olduğuna dair işaretler gösterilmesi gerekiyor. Örneğin; yazınızda bir alıntı varsa bunu kaynak olarak belirtmeniz ya da yazı sonuna kendi adınızı, sloganınızı eklemeniz yeterlidir.

İçerik hırsızlığı durumunda haklı çıkmanızı sağlayacak yöntem

İçeriğiniz çalındıktan sonra yayımlayan blog sitesine mail veya yorum yoluyla kaldırmasını rica edebilirsiniz ancak bu etkili olacak mıdır bilinmez. Ben şuan hukuki sürecin gereği 50'ye yakın internet sitesi ve blog sayfasına uyarı mesajı gönderiyorum. Hemen ardın hukuki süreç başlatılacaktır.

İçerik hırsızlığı yapan site Blogspot ise; Blogger Spam İhbar sayfası ile bildirimde bulunabilirsiniz ve Google, bu içeriği kısa sürede kaldırmaktadır.
Eğer içerik hırsızlığı yapan site de Google reklamları varsa; Adsense Kural İhlali Bildirme sayfasından ihbar ederek; Adsense kazançlarının önüne geçebilirsiniz.
En basit yöntem ise; Google tarafından cezalandırılmaktadır. Google Spam İhbar sayfası ile yapacağınız şikayetler, en kalıcı çözümdür. Çünkü arama sonuçlarında çıkışı, kesinlikle olmayacaktır.

Ama zaman gelecek ki, bu durumlar size çözüm olmayacak ve yasal yaptırımlar isteyeceksiniz. İşte bunun için haklı çıkmanızı sağlayacak tek yöntem; sitenizdeki yazının size ait olduğunu yasal olarak kanıtlamaktır. 

Yorumlar