SADAKO VE KAĞITTAN BİN TURNA KUŞU


Bir inanışa göre derler ki: kağıttan bin turna kuşu yapan kişi bütün dertlerinden kurtulur ve dileği gerçek olur. Küçük kız Sadako, Hiroşima’ya atılan atom bombasının yaydığı radyasyondan dolayı lösemiye yakalanır. Kaldırıldığı hastanede kağıttan turna kuşları yapmaya başlar. Sadako’nun tek isteği okul takımındaki koşılar arasına girmek ve koşu yarışmasında birinci gelmektir.
Tam 644 tane turna kuşu yapar ve ne yazık ki bu yaptığı son kağıttan turna kuşu olur. Lösemiye yenik düşer. Sadako Sasaki, 25 Ekim 1955’te hayatını kaybeder. Sınıf arkadaşları, 356 tane daha turna kuşu yaparak turnaları 1000e tamamlar ve 1000 tane turna kuşunu Sadako ile birlikte gömerler. Cenaze töreninden sonra Sadako’nun sınıf arkadaşları onun mektuplarını kitap haline getirip bastırır. Kitaba “Kokeşi” adı konulur. “Kokeşi”, Sadako hastanedeyken arkadaşlarının ona getirdiği bebeğin adıdır.
Kitap Japonya’nın dört bir yanına dağıtılır. Çok geçmeden herkes Sadako ile kuşlarının öyküsünü öğrenmiş olur.
Kitabın sonunda kağıttan turna kuşu yapımı adım adım resimlerle anlatılmış. Böylece Sadako dramatik öyküsüyle bizde daha fazla yer etmesini sağlayacak bir anı olarak turna kuşunu avucumuza bırakmaktadır.
Yazar: Eleanor Coerr
Yayınevi: Beyza Balina 

Yorumlar