BUGÜN BİR KOVA DOLDURDUN MU?


Herkesin elinde görünmez bir kova olduğunu hayal edelim. Acaba o kovaların içinde insanlar neler taşıyor olabilir? Bugün Bir Kova Doldurdun mu? kitabının yazarı kitabın giriş yazısındakova doldurmayı ilk kez 1990’lı yıllarda katıldığı erken çocuk gelişimi hakkındaki bir konferansta duyduğunu açıklıyor. Kovanın sembolik olarak çocuğun zihinsel ve duygusal sağlığını ifade ettiğini yazıyor. Kovayı göremezsiniz ama oradadır, diyerek altını çiziyor.
Dünyadaki herkes, her gün ellerinde görünmez kovalar taşırlar. Kimse bu kovaları göremez. Kovanın amacı duygu ve düşünceleri içinde tutmaktır. Kovası dolu olanlar kendini mutlu hissederken, boş kova sahipleri üzgün ve yalnız hissederler. Dolayısıyla dolu bir kovaya sahip olmak harika bir his yaşatır.
Başkaları senin kovanı doldurabilir, sen başkalarının kovasını doldurabilirsin ya da kendi kovanı kendin doldurabilirsin.Peki, nasıl dolar bu kovalar ya da neden boşalır?  Birine sevgi gösterdiğinde, kibar davrandığında, birinin kendini özel hissetmesini sağladığında hatta sadece gülümsediğinde bile hem kendi kovanı hem de karşındaki kişinin kovasını doldurmuş sayılırsın.
Biriyle alay eder, birinin kalbini kırar, birine kötü sözler söyleyip o kişiyi değersiz hissettirirsen her iki kovayı da boşaltmış olursun. Bu durum her iki tarafı da mutsuz eder. Bir başkasının kovasını boşalttığın zaman senin kovan asla dolmaz.
Şimdi sen de bir kova doldurmayı denemek ister misin? Etrafındaki insanlara onları sevdiğini söyleyerek kova doldurmaya başlayabilirsin. Onlara değerli olduklarını, neden onları sevdiğini, onları gülümsetmeyi, merhaba, nasılsın demeyi, yardım etmeyi vb. denemek ister misin?
Bugün birinin kovasını dolduracağım diyerek kova doldurmaya başlayabilirsin. Her günün sonunda bugün bir kova doldurdun mu? diye sorabilirsin kendine.
Unutma başkasının kovasını doldurduğunda senin de kovan dolar ve bu dolu kovalar yaşadığın yeri iyi bir yer yapar.

Yazar: Carol McCloud
Çizer: David Messing
Yayınevi: Butik Yayıncılık
Sayfa Sayısı: 32

Kitabın Aldığı Ödüller
-2007: Annelerin Seçimi Ödülü-En iyi resimli çocuk kitabı
-2007: Writer’s Digest- En iyi resimli çocuk kitabı
-2007: DIL Kitap Festivali- En iyi resimli çocuk kitabı
-2007: Kitaplar ve Yazarlar Ağı- En iyi çocuk kitabı
-2007: ‘Best Yo Can Be’ Vakfı- En iyi on çocuk kitabından biri ödülü
-2007: Londra Kitap Festivali- Onur ödülü
-2008: Nautilus Kitap Ödülü- Gümüş Madalya
-2008: NABE Pinnacle Kitap Başarı Ödülü
-2011: Mor Kızböceği Kitap Ödülü- Birincilik

Yorumlar

Yorum Gönder