KELİME KOLEKSİYONCUSU




‘En güçlü ifadeler en basit kelimelerden oluşur’

Kitap Özeti ve İnceleme
Peter H. Reynolds’ın Kelime Koleksiyoncusu başlıklı kitabı, kelimelere büyük bir tutkuyla bağlı küçük bir çocuğun kelimelerle kurduğu ilişkiyi anlatıyor.

Bazıları pul biriktirir
Bazıları para biriktirir
Kimileri de tablo biriktirir
Can ise kelime biriktirir…

Can kelimeleri çok seven bir çocuk. Büyük kelimeler, küçük kelimeler, bazıları uzun bazıları kısa kelimeler, gördüğü kelimeler ve duyduğu kelimeler, basit ve tatlı kelimeler, tek heceli ya da çok heceli melodik kelimeler… Can’ın kelime koleksiyonuna ekleyebileceği sonsuz kelimelerin listesi vardır. Hayaller, şiirsel, bilim, duygular, aksiyon gibi birçok kelimeden oluşan bu listelerden kelime koleksiyonları yaparak defterini sevdiği kelimelerle doldurur. Can bir gün sayfalar dolusu kelime koleksiyonunu taşırken ayağa kayar ve düşer. Topladığı kelimeler havaya uçar ve bütün kelimeler birbirine karışır. Can yerden topladığı kelimelerle şiirler ve neşeli şarkılar yazar. Yeni kelimeler öğrendikçe duygularını, düşüncelerini ve hayallerini daha kolay dile getirebildiğini fark eder. Kelimelere olan sevgisi o kadar büyük ki bu sevgiyi tüm dünya ile paylaşmak için bir gün topladığı bütün kelimeleri yüksek bir tepeden aşağı bırakır. Aşağıdaki çocuklar havada uçuşan kelimeleri toplamak için keyifle koşturur. Can en büyük tutkusu olan kelime koleksiyonunu herkesle paylaştığı için mutluluktan havalara uçar.

Kelime Koleksiyoncusu; her yaştan okurun kelimelere olan ilgisini ve merakını arttırıyor. Kelimeler, etrafımızdaki dünyayı değiştirmeye yardımcı olabilecek duyguları, tutkuları ve fikirleri iletir.
Kelimeler bize ses verir; düşünce, duygu ve hayallerimizi iletmemizi kolaylaştırır.
Kelime Koleksiyoncusu kitabı, küçük yaş okurlarının kelimelerin farkına varmasını ve bir sözcük, bir harf ve bir cümle arasındaki farkı ayırt etmesini sağlayabilir.
Çocuklara, söylediğiniz kelimeler ile kağıda yazılan kelimeler arasında nasıl bir ilişki olduğu hakkında sohbet edilebilir.
Kelime bilincini arttırmanın bir yolu olarak çocuklara kendi ‘ Kelime Koleksiyonunu ‘  başlatmasında yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca, cümleleri bir araya getirmek için basit bir cümle karıştırıcı oyunu oynayabilirsiniz.
Yazarın diğer kitapları: Mış Gibi, Nokta, Benden Bir Tane Daha Olsa, Dünyanın En Küçük Hediyesi, Mutlu Hayalperest ve Gökyüzünün Rengi.

Yazar ve Çizer: Peter H. Reynolds
Çeviren: Oya Alpar
Yayınevi: Altın Kitaplar
Sayfa Sayısı: 36

Yorumlar