KİTAP KORKUSU




Susanna Tamaro denince benim aklıma ‘Yüreğinin Götürdüğü Yere Git’ kitabı geliyor. Aklıma gelir gelmez de beni alıp ortaokul yıllarıma götürüyor. Bir süre tekrar o günlerime dönmenin mutluluğuyla dalıyorum hayallere. Şimdiki zamanda geçmişe yolculuk yapabilmenin keyfini tadıyorum. İşte bunu sağlayan gücün adıdır ‘kitap’. Geçmiş, şimdi ve gelecek zamanla bağlantı kurabilen güçlü bir sihirdir kitaplar.
Bu gün paylaşacağım kitabın adı: Kitaplardan Korkan Çocuk, kitabının kahramanı Leopoldo, 8 yaşında ve kitapların sihirli gücüyle henüz tanışmamış. Üstelik kitaplar onun kabusu olmuştu. Geceleri rüyalarında canavara benzeyen dev kitaplar, ansiklopediler görüyordu. Bütün gece uykusuz kalıyor, ertesi gün kendini yorgun ve bitkin hissediyordu. Ne zaman bir kitabın kapağını açsa karşısına havada uçuşan, başını döndüren kara kara harfler, kara kara lekeler çıkıyordu. Henüz 8 sekiz yaşındaki bir çocuk için, bu yeterince korkutucu bir durumdu.
Günlerden bir gün, Leopoldo’nun anne ve babası çocuklarının kitaplarla olan duruma bir çare bulmak için hep birlikte doktora giderler. Doktor teşhisi koyar: Kitap Korkusu… Doktorun dediğine göre kitap korkusu yeni türeyen ve çocuklar arasında hızla yayılan bir hastalık türüdür. Korkmayın hemen, tedavisi mümkün. Doktor bu duruma çözüm olarak çocukları televizyon ve video oyunlarından uzaklaştırmayı önerir.
Günler böyle geçip dururken Leopoldo parkta yaşlı bir adamla tanışır. Yaşlı adam elinde bastonu ile bankta öylece oturur. Aynı bankta oturup sohbete başlarlar. Yaşlı adam küçük çocuğa maceralarını anlatır, okyanusları aşmış neredeyse bütün dünyayı gezmiştir. Leopoldo heyecan ve merak içinde yaşlı adamın anlattığı hikayelere dinler. Sonunda Leopoldo’nun kitap korkusu altında yatan nedeni birlikte bulurlar. Sizce ne olabilir? Bir çocukta kitap korkusu neden ve nasıl oluşur?

Yazar: Susanna Tamaro
Resimleyen: Mustafa Delioğlu
Çeviren: Eren Cendey
Yaş Aralığı: 7 - 8 - 9
Türü: Roman
Sayfa Sayısı: 48
Kitapta önerilen yaş aralığı: 8 yaş ve üzeri

Susanna Tamaro 1957’de İtalya’nın Trieste kentinde doğdu. Sinema yönetmenliği eğitimi aldı ve televizyon için doğa belgeselleri çekti. Büyükler için yazdığı Yüreğinin Götürdüğü Yere Git kitabının büyük başarısından sonra o da yüreğinin sesini dinledi ve bir dağ şehrine yerleşti. Şu anda atlar, kuşlar, keçiler, kurbağalar, sincaplar ve elbette kedi ve köpekleriyle birlikte dağdaki çiftliğinde yaşıyor ve yazmaya devam ediyor. Özellikle doğanın korunması ve çocukların temiz, yeşil ve dürüst bir dünyada yaşayabilmelerini de amaçlayarak birçok çocuk kitabı yazdı. Susanna Tamaro aynı zamanda bir karate öğretmeni ve ustası.



Yorumlar

  1. Eseri ilk kez duydum ve dikkatimi çekti bir eğitimci olarak mutlaka okumam gereken kitaplar listesine ekledim
    İnceleme ve tanıtım için editöre teşekkür ederim

    YanıtlaSil

Yorum Gönder