ÇEVRE VE DOĞA KİTAPLARI, MİNİK TOHUM


“Mevsimlerden Sonbahar. Güçlü bir rüzgar çiçek tohumlarını yükseklere savurur, uzaklara taşır. Tohumlardan bir tanesi, küçük, hepsinden çok daha küçüktür. Minik tohum diğerlerine yetişebilecek midir? Peki, tüm bu tohumlar nereye gitmekteler?”

Bu hafta Eric Carle’ın yazıp resimlediği Minik Tohum kitabı ile birlikteyiz. Minik Tohum kitabında, rüzgârla seyahat eden, türlü tehlikelerden kurtulan, filizlenen ve daha küçük tohumlar üretip sonunda büyük bir çiçeğe dönüşen küçük bir tohumun hikayesi anlatılıyor. Mevsim  döngüsünü ön plana çıkaran bu kitapta bitkilerin yaşamlarının hiç de kolay olmadığı görsellerin güçlü etkisiyle gözler önüne seriliyor. 

Minik Tohum’un hikayesi duyusal nesne kullanımı ve etkileşimli okuma çalışmaları ile çocukların oldukça ilgisini çekiyor. Çocuklarla birlikte elinizde olan geri dönüştürülebilir malzemeler ile çiçekler yapabilir, bu çiçekleri anı olarak saklayabilir ya da hediye edebilirsiniz. Bir tohumun çiçeğe dönüşüm süreci ve mevsimlerin bitkilerin yaşamına olan etkisi hakkında konuşabilirsiniz. Kitabı çocuklarla okurken hikayenin her sayfasında görsel takibi ve dikkati sağlamak için onlardan minik tohumun geçirdiği dönüşümü takip etmelerini söyleyebilirsiniz. Başlangıçtaki haliyle son hali arasında geçirdiği süreç hakkında onların fikirlerini sorabilirsiniz. Anaokulu üniteleri için mevsimler ve büyümeyle ilgili oldukça ilgi çekici bir hikaye canlı ve parlak resimleri ile oldukça dikkat çekici.  Belki çiçekleri dalından koparırken bir kez olsun durup düşünmemize yardımcı olur bu güzel kitap.


Kitap Adı: Minik Tohum

Yazan ve Resimleyen: Eric Carle

Çeviren: Coşkun Şenkaya

Yayınevi: Kuraldışı Çocuk

Sayfa Sayısı: 40


Yorumlar