Görünmez Uli, Zorbalık Hakkında Çözüm Odaklı Yaklaşım

 

“Sayı saymanın en iyi tarafı, sayıların, bir şeyin insanın durduğu yere göre sağda veya solda kalması gibi değişmemesiydi. Rakamlar güvenilirdi. Uli rakamları bu yüzden seviyordu.”

İtiraf etmeliyim ki kitabın ilk yirmi sayfasını okurken çok sıkıldım. Özellikle de Uli’nin her şeyi sayması dikkatimi çok dağıttı. Sonrasında gelişen olay hareketliliğinin artmasıyla kitabın içine girmeyi başardım. Görünmez Uli’yi okurken yer değiştirmenin doğal sonuçlarını, yaşattığı duyguları bir çocuğun gözünden görebiliriz.

Anneannesi, dedesi ve sevdiği arkadaşlarıyla birlikte yaşayan Uli’nin hayatı yeni bir eve taşınmalarıyla bir anda değişir. Yeni bir yere taşınmanın ilk zamanlar olası iki sonucu vardır: Her şey ya daha iyidir ya da daha kötü.

Taşındıktan sonra okul değiştirmekse bir çocuk için belki de en zorudur. Uli, yeni okulundaki ilk gününde kendisini yeni sınıf arkadaşlarına tanıtması gerektiğinde, heyecan ve korkudan dolayı ağzından çıkan tek şey, kekemeli bir "U-U-Uhu" dur. Böyle bir tanışma sonrasında herkesin ona güldüğünü söylemeye gerek yok sanırım. Yeni sınıf arkadaşları için o artık bir Puhu kuşudur. Uli bu durumdan o kadar çok etkilenir ki kendinden başkasının görmediği hayali bir baykuş ( Puhu kuşu) görmeye başlar. Uli gittikçe daha sessiz hale gelir. Kimse Uli’yi fark etmez.

Bir gün sınıfa başka bir Uli (Ulrike) katılanca her şey hızla değişmeye başlar. Yeni Uli, eski Uli’yi gören tek kişi olur. Üstelik yeni Uli, eski Uli kadar sessiz değildir!

Astrid Frank, Görünmez Uli ile genç okuyucuların düşünce ve aritmetik oyun dünyasına kendilerini çok iyi kaptırabilecekleri özgün bir figür kazandırmış. Hassas, çocuk dostu bu kitapta önemli bir konu olan zorbalık hakkında da çözüm odaklı yaklaşımla örnek bir uygulama sunulmuş.

Kitap Adı: Görünmez Uli

Yazar: Astrid Frank

Çeviren: Semra Pelek

Resimleyen: Regina Kehn

Yayınevi: Kırmızıkedi Çocuk

Sayfa Sayısı: 96

Yorumlar