Dün
akşamdan makaron yapmaya niyet etmiştim. Bu sabah, diğer sabahlardan pek de
farklı sayılmazdı.O farkı, sonradan fark edecektim. Günlük programımı akşamdan
hazırlamıştım. Önce kahvaltı yapılacak, ev toparlanacak ardından makaron için
lazım olan malzemeler alınacaktı. Buraya kadar her şey planlandığı gibi gitti.
Evle ilgili kısımları hallettim. Markete gittim. Gayet güzel bir alışveriş
yaptım. Her alışveriş bir terapidir benim için.Pasta malzemeleri alıncaksa o
çifte terapi sayılır. Neyse eve geldim, sabah kahvemi içtim ve makaron
macerasına atıldım. Akşam bir sürü internet sitesinden bir sürü farklı makaron
tarifiyle karşılaşmıştım.Fotoğrafı en güzel olanı gözüme kestirdim ve başladım.
Tabi büyük bir korkuyla beraberdim.
Çünkü kimse ilk seferde ayarı tutturamıyormuş, çok zormuş, bazıları umutsuz sonuçlar neticesinde makaron kelimesini hafızalarından silmiş… Bunlara benzer bir sürü olumsuz yorumları okumuştum. Baştan kabul ettim tamam kolay olmayacak sakin ve dikkatli olmalıyım. Tarifi aynen uyguladım. Ama ne tarif!... 80 gr yumurta akı yazıyor tarifte. Hıım yumurta akı tamam da benim mutfağımda mutfak terazisi yok.
Gel de çık işin içinden.
İnternette aradım, arkadaşlara telefon açtım, 80 gr yumurta akı nasıl
olur diye… Yok cevap çıkmıyor. Kimi diyor bardakla göz kararı bir değer yürüt,
kimi diyor bir yumurta şu kadar ağırlıktaysa yarısını al… İkiye böl beşle
çarp karekökünü al sonra aldığın o karekökü geri ver…
Değer verilerek çözülen
matematik sorularına döndü durumum. Neyse ben yine göz kararı 2 yumurtanın
sarısını işleme koydum. Zaten matematikle aram hiçbir zaman iyi olmadı şimdi mi
olacak? Tamam güzel gayet normal seyrediyor herşey. Derken tarifte diyor ki;
eğer diyor, renkli makaronlar diyor, yapmak istiyorsanız şeker ve bademli
karışımın içine gıda boyasını ekleyin diyor. Tamam ekledim; aynen dediği
gibi. Allah Allah renk hiç mi değişmez yahu. Yok hakikaten bir ton koyusu ya da
açığı bile olmadı. Halbuki ben ton farkına bile razıydım, o kıvama gelmiştim
yani. Bir tüp boyayı boşalttım kabın içine, bana mısın demedi…
Neyse
yılmak yok. Devam ettim. Savunma mekanizmam hemen devreye girdi ‘’zaten her
şeyin doğalı güzel,boşver böyle daha iyi oldu’’, dedi bana mekanizmam.
Derken her şey hazırlandı, fırın ısıtıldı, makoranlar tepsiye dizildi ve fırına
verildi. Tarifte 170 derecede yarım saat pişirin yazıyordu. Yarım saat sonra
bir de ne göreyim? Benim mokaroncuklar yanmasın mı? Yandı tabiki. O kadar
narin bir karışım 170 derece sıcaklığa dayanamadı tabi ki… Burdan devamını
zaten anlamışsınızdır. Ben makaron bekliyordum yanık, yamuk, yumuk bir şey
çıktı fırından. O şekline rağmen özünden yani bir şey kaybetmez mi insan? Yok
vallahi mis gibi çıtır çıtır gayet lezzetli bir şeyler olmuş. Ben görüntü
bozukluğu açısından mahvoldum, çok üzüldüm. Ne umutlar bağlamıştım. Kolay
değil; yanan ya da dağılan; tepsideki makaronlar değil benim ümitlerimdi
aslında… Tamam o kadar da dokunaklı değildi; ama yeri gelmişken biraz duygusallık katayım dedim işin içine…
Bu aynı gün içinde yaptığım ikinci makaron çalışmasıydı.Neyse ki amacıma ulaştım.Sonuçtan memnun kaldım.Birazdan anlatacağım tarifi bir Fransız yemek sitesinden aldım. Zaten makaronun ustası da onlar olduğu için gayet başarılı bir tarif oldu.Hazırsanız tarife başlayalım.
MALZEMELER
90 gr yumurta akı ( 3 orta boy yumurtaya denk geliyor)
1 buçuk su bardağı pudra şekeri
3 çay bardağı toz badem (tepeleme olmasın)
2 yemek kaşığı toz şeker
Düz uçlu krema torbası (ya da temiz, kalın bir buzdolabı
poşeti)
Toz bademi ve pudra şekerini aynı kabın içine koyun ve
karıştırın.Sonra bütün karışımı bir süzgeç (çok ince delikli bir süzgeç kullanmalısınız)yardımıyla eleyin.Süzgecin
üzerinde kalan parçaları karışımın içine katmayın.
Başka bir yerde çukur bir kabın içine yumurta aklarını
koyun.Mikser ile yumurta aklarını çırpmaya başlayın.2 dakika sonra bir yandan
karıştırırken bir yandan da azar azar toz şekerini ekleyin.Yumurtalar krema şekline gelecektir.Renkli yapmak isterseniz istediğiniz renkte gıda boyasını yumurtalı karışımın içine ekleyin. Çırpma teli üzerinden akmayacak kıvama gelene kalana kadar çırpmaya devam edin.
Şimdi elediğimiz bademli ve pudra şekerli karışımı yumurtalı kremanın içine dökün.Bir spatula ile dışardan içe doğru karıştırın. Karıştırdıkça karışım daha da yumuşak bir kıvama gelecek.Macaron hamurunu spatula ile kabın ortasında toplatın. Spatula ile hamurun orta kısmını yukarıdan aşağıya doğru iki parçaya ayıracak şekilde kesin. İkiye ayrılan hamurlar; 5 saniye içinde tekrar birleşiyorsa (toparlanıyorsa) hamurun kıvamı olmuş demektir.Eğer olmamışsa kıvamı oluncaya kadar karıştırmaya devam edin.
Fırın tepsisine yağlı kağıt yerleştirin. Kağıdın kaymaması
için tepsiyi 1 yemek kaşığı sıvı yağ ile
yağlayın.
Krema torbasının ağız kısmını bir iple geçici olarak
bağlayın.Hamurun dökülmemesi için. Daha sonra torbanın içine hazırladığınız
hamuru dökün. Bir yandan bağladığınız ipi çözerken diğer yandan da hamurun akmaması
için bir parmağınızla krema torbasının ağız kısmını kapatın.
Fırın tepsisin içine içer santim aralıklarla küçük hamurlar
sıkın.Hamuru sıkarken elinizi oynatmayın ve başladığınız noktanın üzerine
sıkın; sakın ola ki yuvarlak daireler yapayım demeyin.Ne çok ince yapın ne çok
kalın. Bu sıkma ayarı çok önemli. 150 dereceli fırında 20 dk pişirin.Piştikten
sonra soğuyana kadar tepsiden çıkarmayın.
Bu malzemelerle iki fırın tepsisi makaron elde
ediliyor.Benim önerim malzemelerinizin hepsini elinizin altında
bulundurmanızdır.Sonra ufak bir eksiklik ya da aksaklık sonucu mutfak bir anda
savaş alanına dönüyor.
KREMA MALZEMELERİ (MAKARONUN
İÇ HARCI)
100 gr krema
100 gr küvertürlü çikolata (bitter ya da sütlü; ben sütlü olanı tercih ettim)
Kremayı küçük bir kaba alıp, ocağa koyun. Kaynar kaynamaz
ocaktan alın. Çikolatayı parçalara ayırın ya da rendeleyin, sonra kremanın
içine atın. Çikolatalar eriyinceye kadar çırpma teli ile karıştırın. Buzdolabında bir saat
bekletin. Çıkardıktan sonra bir kez daha karıştırıp makaronların arasına bir tatlı kaşığı ile sürün. Kremayı
sürdükten sonra makaronları nazikçe birleştirin. Biraz zahmetli ; ama lezzetine
değer emin olun. Afiyet olsun.
Ahmet'in çok sevdiği makaronların tarifi için çok saol Meryem :)
YanıtlaSilNe demek canım benim.Biraz sabır istiyor yapması gerisi kolay yoksa:)
YanıtlaSiltarifte toz seker yazmıssınız ama yumurtaları cırparkende pudra sekerı demıssınız ölçeklerde bı problemmı var
YanıtlaSilUyarınızdan dolayı teşekkür ederim gerekli yazım yanlışını düzelttim.İlginize teşekkürler.
Silmacaron hamurları cok sıvı oldu neden acaba ?
YanıtlaSilMacaron hamurları sıvı oluyor.Hangi tarifi denerseniz deneyin kıvamı hep aynı olacaktır.Afiyet olsun.
SilMacaron hamuru kabarmadi, tepsiye yapisip kaldi. hamurun puf puf kabarmasi icin baska bir malzeme daha kullanilmasi gerekmiyor mu? Resimdeki macaronlarin bu tariften ciktigina emin misin?
YanıtlaSilBloğumda yayınlanan tüm tarifler tarafımdan bizzat denenmiş olup fotoğrafları da tarafımdan çekilip yayınlanmıştır.Herhangi bir aldatmacaya yer verilmemiştir.
SilYukarıdaki tarifte yanlışlık yok fakat eksik bir şey var. Eğer toz bademin gramı verilmez ise herkesin kullandığı bardak farklı olabileceği için tarif tutmayacaktır
SilDoğru. Ben mesela çayı kupa bardakta içerim. Göreceli bir tanımlama yapmışsınız. Bir de düşünseneze çayı çaydanlığıyla beraber içeni. Eyvah ki ne eyvah, gitti bademler gitti tarif.
Siltoz badem koymak zorunlu mu ??
YanıtlaSilSevgili adsız,evet toz badem koymak zorunlu çünkü macaronun temel malzemesi toz badem.Afiyet olsun.Sevgilerimle.
SilArasi icin bska ne kullanabiliriz. Tesekkurler
YanıtlaSiltoz badem yerine toz fındık ya da toz ceviz kullansak da olmaz mı?
YanıtlaSilSevgili okuyucum; daha önce denemediğim için cevap vermem çok zor.Üzgünüm yardımcı olamadığım için :(
Silmerhaba, toz badem yerine fındık ya da ceviz kullanamıyorsunuz, en fazla yarı yarıya toz antep fıstık la karıştarabilirsininiz. Sevil
Silbenim makaronlarım çatladı birde makaronlarımın alt kısımları pişmemişti galiba içleri oyuk oyuk çıktı neden acaba
YanıtlaSilMeryem Hanım makaron hamurum o kadar akışkan oldu ki tepside hepsi birleşip bi tabaka oluşturdu:( üstelik tarife uygun olsunlar diye yumurtaları bayat kullanmıştım...
YanıtlaSilBen de israf olmasınlar diye bi kaşık nişasta katıp acıbadem kurabiyesine çevirdim...(not;tatları gayet güzeldi)
bi daha ki denemem için öneriniz nedir???
Merhabalar sevgili okuyucum.Bu makaron tarifi üzerine tekrar çalışmaya karar verdim. Bütün soruların cevabını verebilmeyi ümit ediyorum.Açıkça söylemekte yarar var o da ben bu blogda denediğim ve beğendiğim lezzetleri paylaşıyorum.Paylaştığım her tarifin ustası ya da uzmanı değilim.Ama makaron konusunda o kadar çok olumlu olumsuz eleştiri geldi ki bu gidişle bu konuda uzmanlaşmak şart oldu:)
SilŞu an için sorunuza cevaplayamıyorum.Bunun için üzgünüm.
Meryem hanım merhaba,
YanıtlaSilBu tariften yaklaşık kaç adet makaron çıkıyor? Bir de ikinci denemenizde sonuç nasıldı acaba?
Merhabalar Hatice hanim, oncelikle sayfama hosgeldiniz diyorum.Kac adet makaron ciktigini suan hatirlayamiyorum maalesef.Fakat takipte kalirsaniz bu tarfi tekrar yapip butun detaylariyla tekrar yayinlamayi planliyorum.O zaman butun sorularniza cevap verebilmeyi umut ediyorum.Tesekkurler anlayisiniz icin.
Silfırınımdan ötürü hepsi yandı.çok heveslenmiştim .sonunda oturup geriye kalan tüm karışımı kaşıkla yedim:(
YanıtlaSilfırınımdan ötürü hepsi yandı.çok heveslenmiştim sonunda kalan karışımı oturup kaşıkla yedim:(
YanıtlaSilMerhaba sevgili Perinaz;
SilÇok üzüldüm gerçekten.Umarım bir sonraki deneme afiyetle sonuçlanır.
Sevgiler
bunu yapmak istiyorum...
YanıtlaSilMerhaba mutlu insan;
Silİlk seferde olmazsa hayal kırıklığı yaşamayın.Gerçekten zor bir tarif.Şimdiden kolay gelsin,afiyet olsun.
Sevgiler
Yaklaşık kaç tane çıkıyor?
YanıtlaSilMerhabalar Zehra hanım; macaronları aralıklı dizdiğimiz için iki tepsi gerekiyor.Adet sayısını net olarak veremiyorum çünkü bazıları büyük bazılari küçük olabiliyor.Ortalama 25-30 tek parça çıkıyor.Birleştirince bu rakam yarıya düşüyor.
SilSevgiler
Merhaba bu krema dediginiz kucuk kutulardaki yemege katilan kremami? Tskler
YanıtlaSilSize de merhaba; hoşgeldiniz sayfama:)
YanıtlaSilEvet kutularda satılan 200 ml lik kremalar.
Sevgiler
merhaba, makaronunuz şekilsel açıdan mükemmel görünüyor, hiç çatlamamış.Isırık alıp fotoğraflamışsınız, o fotoğraftan kıvamı da dışarıdakiler gibi olduğu görülüyor. Fırınınız profosyonel mi? markası nedir? Geçen gün divan pastaneside çalışan bir usta ile günübirlik makaron kursunda yaptığımız makaronlar hayatımda görüp görebileceğim en berbat makaronlardı. hoca fırından dolayı olduğunu söyledi. tüm makaronlar çatladı. profosyonel fırın gerekiyormuş.
YanıtlaSilMerhabalar;oncelikle begeni ve guzel sozleriniz icin tesekkur ediyorum.Ben macaron konusunda uzman degilim,burada yayinladigim tarifleri mutfagimda hazirlayip yayina sundum.Firinim o kadar eskiydi ki turbo ayari bile yoktu.Altli ustlu ayarda pisirmistim.Yani profesyonel firin kullanmadim.
SilSevgi ve saygilar
Badem ve pudra sekerinin elenmesi gerekiyor tepsiye siktiktan sonra biraz uzeri kabuk baglayana kadar bekletmeniz gerek
YanıtlaSilBune yaa çok zaten ne çıkìyosa bu fransìzlardan çikiyo
YanıtlaSilbu tarif harika elinize sağlık
YanıtlaSilÇok teşekkürler .ben denedim ve çok güzel oldu
YanıtlaSilÇok teşekkürler .ben denedim ve çok güzel oldu
YanıtlaSilBugün denedim malesef çok kötü oldu. Daha oncede yapmistim gr olcusu ile tarif tutuyor. Bu sefer malesef bardak ölçüsü ile yaptim hamuru çok köyü oldu çok üzüldüm
YanıtlaSilMerhaba Müjgan hanım,bu kötü sonuç için ben de çok üzüldüm.İnanın oda sıcaklığı bile tarifi etkiliyor.Sevgiler
SilBADEM UNUNEMLI YAGLIMI OLUYOR BEN ALDIGIMDA ÇOK KURU OLMUYOR ACABA SIZINKILERDE OYLEMI
YanıtlaSilMerhaba,evet badem unu oldukça nemli ve yağlı oluyor.Bu konuda herhangi bir sıkıntı yok.Rahatlıkla deneyebilirsiniz.Sevgiler
SilMerhaba Kevser hanım, makaron tarifi için çok araştırma yaptım.En ufak bir gram hatası bütün malzemeyi mahvediyor.Hassas ölçü maalesef şart.Fındık tozu kullanmak tarifi bozabilir.Denemedim fakat makaronun esas malzemesi ve asıl tadını veren badem unu oldugu için başarılı bir sonuç çakmaz diye düşünüyorum.Sevgiler
YanıtlaSilTarif için çok teşekkür ederim, elinize sağlık. İlk macaron deneyisimdi fakat mükemmel oldu, tadı ve görüntüsü. Sevgiler :)
YanıtlaSilIlk defa sizin tarifinize gore yapmayı denedim sonuc mu tamamen rezalet
YanıtlaSilİçindeki kremayı renklemdirmek için ganajı yaptıktan sonra jel boya mı kullanıyoruz
YanıtlaSilAslı hanım neredeyse tüm renklendirme işlemlerinde gıda boyası kullanabilirsiniz. Bu arada elinize sağlık güzel bir makaron tarifi paylaşmışsınız
YanıtlaSilİyi günler. Tarifinizi denemek istiyorum ama badem ununu ölçtüğünüz çay bardagı eski tip bardaklardan mı yoksa yeni tip piyasadaki modern çay bardaklarından mı acaba bide varsa gramını söyler misiniz?
YanıtlaSilçok güzel görünüyor son tarifime bakıp yorumlarsanız sevinirim
YanıtlaSilhttps://www.harikaevisleri.com/2018/04/makaron-evde-nasil-yapilir-makaron-tarifi.html
Tarifiniz güzel iki tepsi cikti. Yanlız pişirme süresinde problem var. İlk tepsi tarifteki gibi 20dk ayarladım yandı. İkinci tepsiyi 10dk pişti.
YanıtlaSil