VİŞNE ÇEKİRDEĞİNDEN YASTIK

Öğrenmenin sınırı yokmuş. Dün akşam elimizde olmayan nedenlerden dolayı dışarıda epey bir soğuğa maruz kaldık. Eve geldiğimde bir türlü ayaklarımı ısıtamadım. Ne yaptıysam olmadı. Sıcak su, fön bana mısın demedi. Derken aklıma teyzemin verdiği vişne çekirdekli yastık geldi aklıma. Hemen mikrodalgada 1 dk ısıttım, ayaklarımın altına koydum. Ancak o an  ayaklarımla yastık arasında ısı alışverişi gerçekleştiğini hissedebildim. Ayaklarımın ısınmasının yanı sıra bütün akşam ayakta kalmanın verdiği o yorgunluğu da silip attı. Ne güzel bir icatmış bu dedim ve paylaşmak istedim. İnternetten araştırdım, kullanan yakın çevreme danıştım. Konuyu özetlemeye çalıştım. Bakalım nasıl faydaları varmış:

Romatizmal ağrılar ile kireçlenmelerden kaynaklanan ağrılarda
Verdiği uzun süreli sıcaklık sayesinde boyun, sırt ve diz ağrılarını hızlı bir şekilde rahatlatmada,
Adet sancılarını ve loğusa sancılarını gidermede,
Bebek yataklarının ısıtılmasında,
Özellikle süt bebeklerinin karın ağrısı ve gazdan kaynaklanan sancılarını hafifletmede,
Soğuk kış akşamlarında yatakların ısıtılmasında,
Üşümüş ayakları ısıtma,
Sezaryan ile doğum sonrasında ameliyat bölgesinin toparlanmasını hızlandırmak, amacıyla
Sıcak yaz günlerinde serinletme amacıyla kullanılmakta, boyuna ve yüze masaj yapılabilmektedir.


VİŞNE ÇEKİRDEĞİNDEN YASTIĞIN KEŞİF SÜRECİ
Vişne çekirdeğinin ısı tutma ve saklama özelliği ilk defa İsviçreli vişne likörü üreticileri tarafından keşfedildi. Likör üreten işçiler çıkardıkları vişne çekirdeklerini temizleyip kuruttuktan sonra küçük bir torbaya doldurarak sobanın üzerinde ısıtıyor, sonra da evlerine dönerken ceplerine koydukları torbalarla ellerini ısıtıyorlardı.Bu İsviçre buluşu kısa sürede Fransızlar tarafından da benimsendi.



NASIL KULLANMALI?
Vişne çekirdeği doldurulmuş yastığı Mikro dalga fırınlarda, 700 W’da– max. 2 dakika, klasik fırınlarda ise orta sıcaklıkta (150-200 derece)15 dakika, ısıtılmalıdır. (Bu sürelere uyulması yastığın kumaşının yanmaması için önemlidir.
Soğuk kompres olarak kullanacağınız zaman buzlukta bir saat bırakın, sonra da soğutulacak bölgeye koyun.

NASIL YAPMALI?
Vişne çekirdeklerini; birkaç gün suyunu değiştirerek suda bekletin. Sonra bir süzgece koyup suyun altında iyice yıkayın. Bir kapta tuzlu su ile 10 dk kısık ateşte kaynatın. Ocaktan aldıktan sonra tekrar ovuşturarak yıkayın. Çekirdeklerin üzerinde vişne parçaları kalmadığından emin olun. Daha sonra temiz bir bez, karton ya da gazetenin  üzerine serin, güneşte iyice kurutun. İstediğiniz büyüklükte %100 pamuklu bir kumaşı dikdörtgen ya da kare şeklinde kesin. Kumaşın arka yüzleri dışa gelecek şekilde kenarlarından dikin. Sonra kumaşı ters çevirin ve içine vişne çekirdeklerini koyun ağız kısmını dikin. Vişne çekirdekli yastığınız hazır.
Not: Yastığı; ıslak ve havasız bırakmamaya özen gösterin. Tamamen doğal malzemeden oluştuğu için uzun süre ıslak ve havasız yerde kalması küflenmeye neden olabilir.

Yorumlar

  1. bunu ilk defa duydum... enteresan:) diğer meyve çekirdekleri olmaz mı ki, kiraz falan:?

    YanıtlaSil
  2. Kiraz ve vişne aynı familiadan olduğu için ikisi de kullanılabilir.Neden bunlar?Çekirdeklerinin yuvarlak,küçük ve sert olması,ısıyı uzun süre muhafaza etmeleri ve neme karşı dayanıklı olması sebebiyle tercih ediliyor.

    YanıtlaSil
  3. romatoid artrit hastaları(iltihaplı romatizma) sıcak olarak kullanmasın. daha beter edebilir.

    YanıtlaSil
  4. İlk defa gördüm 70 yaşındayım tesadüfen kuruttum faydası vardır diye

    YanıtlaSil
  5. Evet ben bu iși yapıyorum doğru bilgiler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder