VİŞNELİ TART ( Dr.Oetker 1000 Landfraunrezepte )




 TABAN HAMURUNUN MALZEMESİ
1 su bardağı un
Yarım su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Yarım çay kaşığından az miktarda  tuz
1 yumurta
100 gr margarin ya da tereyağ ( oda sıcaklığında yumuşamış  olmalı )


VİŞNELİ İÇ HARCININ MALZEMESİ

1 kg vişne
Yarım su bardağı şeker
1 yemak kaşığı buğday nişastası
250 ml vişne suyu
1 yemek kaşığı şeker


ÜST KISMININ MALZEMESİ

1 su bardağı un
Yarım su bardağı şeker
1 paket vanilya
100 gr margarin ya da tereyağ ( oda sıcaklığında yumuşatılmış  olmalı )


TABAN HAMURUNUN HAZIRLANIŞI

Unu ve kabartma tozunu bir kabın içine eleyin. Margarin hariç diğer malzemeleri ekleyin ve iyice yoğurun. Sonra margarini ekleyin ve tüm malzemeler homojen şekilde karışana dek yoğurmaya devam edin. Elde ettiğiniz hamur eğer elinize yapışıyorsa streç folyo (streç film) ile sarıp buzdolabında 15 dk bekletin.
Bir tezgah ya da masanın üzerine biraz un serpin. Hamurun üçte birini bir kenarda bekletin, geriye kalan kısmı tezgahın üzerine koyun . Oklava, merdane ya da elinizle tepsinize sığacak şekilde açın. Yağlanmış yuvarlak bir tepsinin içine açtığınız hamuru yerleştirin. Üzerine bir çatal yardımıyla 8 ya da 9 tane delik açın ( çatalı batırın yani ) Hemen ardından bir kenara ayırdığımız küçük hamur parçasını unlu zeminde yuvarlayarak 2 parmak kalınlığında  rulo yapın.
Rulonun uzunluğu tepsinizin çapı kadar olsun. Hazırladığınız ruloyu; tabana yaydığınız hamurun bittiği yerden itibaren 2 cm yüksekliğinde tabandan yukarı doğru olacak şekilde  tepsinin kenarına yapıştırın. Önceden ısıttığınız fırında 10-12 dk pişirin.
Benim fırınım turbo ayarsız olduğu için 200 derecede 10 dk da pişirdim. Turbo ayarlı fırınlarda 180 derecede 10 dk pişirilmelidir. Hamurumuzun taban kısmı piştikten sonra fırın teli ile birlikte soğumaya bırakın. Tepsinin tabanı hava almalı.
Hamur piştikten sonra kenar kısımlar eğer  yeterince yüksek olmazsa ; daha sonradan üst kısım hazırlayacağınız hamurdan takviye yapabilirsiniz.Benim hamurum piştikten sonra kenarları ve gövde kısmı aynı hizaya gelmişti ben sonradan ek yaptım.


VİŞNELİ İÇ HARCIN HAZIRLANMASI

Vişnelerin saplarını ve çekirdeklerini temizleyin. Bol su ile yıkayın. İyice süzün. Süzdükten sonra üzerine yarım su bardağı toz şeker ekleyin ve sulanmasını bekleyin. İyice suyunu bıraktıktan sonra bir tencereye koyup olduğu gibi kaynatın.
Eğer bir su bardağından az sulanırsa ; içine bir su bardağını tamamlayacak şekilde su ekleyin. Kaynadıktan sonra suyunu süzün . Vişneleri ve suyunu ayrı kaplara alın.
Küçük çukur bir kabın içine 1 yemek kaşığı nişastayı eleyerek koyun. Üzerine 4 yemek kaşığı  vişne suyu ekleyin ve iyice karıştırın. Nişastaların topaklanmamasına özen gösterin.
Geriye kalan vişne suyunu bir tencereye alın ve kısık ateşte kaynatın. Kaynadıktan sonra ocaktan alın ve nişastalı suyu üzerine ekleyin. İyice karıştırın. Sonra tekrar ocağa koyun,  kısık ateşte kıvamı koyulaşana dek, karıştırarak  kaynatın. Kıvamı yoğunlaşınca vişneleri de ekleyin ve ocaktan alın. Kendi halinde soğumasını bekleyin.


ÜST KISMIN HAZIRLANIŞI

Başka bir yanda pastamızın üst kısmını hazırlayalım. Çukur bir kabın içine bütün malzemeleri koyup, yoğurun. Hamurun kıvamı  yumuşak ve parça parça olacaktır.Kolay ufalanan bir kıvamı olacaktır, tıpkı kurabiye hamuru gibi.


VİŞNELİ TARTIN HAZILANIŞI
Bütün malzemelerin soğuk olmasına dikkat edin. Tepsideki hamurun üzerine soğuttuğunuz vişneli karışımı yavaşça dökün. Bu karışımın üzerine de en son hazırladığınız hamurları ufalayarak serpiştirin. Önceden ısıttığınız 200 dereli fırında 40 dk pişirin. Turbo ayarlı fırın kullanıyorsanız; fırını  180’ye  dereceye ayarlayın.
Pişirdikten sonra fırın teli ( ızgara teli )üzeründe soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra servis yapabilirsiniz.Dilerseniz üzerini pudra şekeri ile süsleyebilirsiniz.  Afiyet olsun.

NOT: Bu tarif Dr. Oetker ‘’1000 Landfrauenrezepte’’ kitabından alınarak yapılmıştır.



Yorumlar

  1. ellerine saglik Mericim, cok güzel görünüyor:) bu hafta ben de tartlara takmistim, isabet, ben de cevizli incirli bir seyler yaptim, ama senin hamur daha basarili görünüyor, bir de bunu deneyeyim ilk firsatta.. sevgiler, kolayliklar...

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler canım. Yanlız ufak bir uyarım olacak;tartın hamurunu tepsiye yerleştirirken eline yapışabilir.Bunun için bir kaba un koyup avucunu una bularsan yapışmıyor.Bir de çok az bir hamur ortaya çıkınca endişelenme sonradan çok kabarıyor.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder