1 su bardağı un
Yarım su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Yarım çay kaşığından az miktarda tuz
1 yumurta
100 gr margarin ya da tereyağ ( oda sıcaklığında yumuşamış olmalı )
1 kg vişne
Yarım su bardağı şeker
1 yemak kaşığı buğday nişastası
250 ml vişne suyu
1 yemek kaşığı şeker
ÜST KISMININ MALZEMESİ
1 su bardağı un
Yarım su bardağı şeker
1 paket vanilya
100 gr margarin ya da tereyağ ( oda sıcaklığında yumuşatılmış olmalı )
TABAN HAMURUNUN HAZIRLANIŞI
Unu ve kabartma tozunu bir kabın içine eleyin. Margarin
hariç diğer malzemeleri ekleyin ve iyice yoğurun. Sonra margarini ekleyin ve
tüm malzemeler homojen şekilde karışana dek yoğurmaya devam edin. Elde
ettiğiniz hamur eğer elinize yapışıyorsa streç folyo (streç film) ile sarıp
buzdolabında 15 dk bekletin.
Bir tezgah ya da masanın üzerine biraz un serpin. Hamurun
üçte birini bir kenarda bekletin, geriye kalan kısmı tezgahın üzerine koyun . Oklava,
merdane ya da elinizle tepsinize sığacak şekilde açın. Yağlanmış yuvarlak bir tepsinin içine açtığınız hamuru
yerleştirin. Üzerine bir çatal yardımıyla 8 ya da 9 tane delik açın ( çatalı
batırın yani ) Hemen ardından bir kenara ayırdığımız küçük hamur parçasını unlu
zeminde yuvarlayarak 2 parmak kalınlığında
rulo yapın.
Rulonun uzunluğu
tepsinizin çapı kadar olsun. Hazırladığınız ruloyu; tabana yaydığınız hamurun
bittiği yerden itibaren 2 cm yüksekliğinde tabandan yukarı doğru olacak
şekilde tepsinin kenarına yapıştırın. Önceden
ısıttığınız fırında 10-12 dk pişirin.
Benim fırınım turbo ayarsız olduğu için 200 derecede 10 dk
da pişirdim. Turbo ayarlı fırınlarda 180 derecede 10 dk pişirilmelidir. Hamurumuzun
taban kısmı piştikten sonra fırın teli ile birlikte soğumaya bırakın. Tepsinin tabanı
hava almalı.
Hamur piştikten sonra kenar kısımlar eğer yeterince yüksek olmazsa ; daha sonradan üst
kısım hazırlayacağınız hamurdan takviye yapabilirsiniz.Benim hamurum piştikten
sonra kenarları ve gövde kısmı aynı hizaya gelmişti ben sonradan ek yaptım.
VİŞNELİ İÇ HARCIN HAZIRLANMASI
Vişnelerin saplarını ve çekirdeklerini temizleyin. Bol su
ile yıkayın. İyice süzün. Süzdükten sonra üzerine yarım su bardağı toz şeker
ekleyin ve sulanmasını bekleyin. İyice suyunu bıraktıktan sonra bir tencereye
koyup olduğu gibi kaynatın.
Eğer bir su
bardağından az sulanırsa ; içine bir su bardağını tamamlayacak şekilde su
ekleyin. Kaynadıktan sonra suyunu süzün . Vişneleri ve suyunu ayrı kaplara
alın.
Küçük çukur bir kabın içine 1 yemek kaşığı nişastayı
eleyerek koyun. Üzerine 4 yemek kaşığı
vişne suyu ekleyin ve iyice karıştırın. Nişastaların topaklanmamasına
özen gösterin.
Geriye kalan vişne suyunu bir tencereye alın ve kısık ateşte
kaynatın. Kaynadıktan sonra ocaktan alın ve nişastalı suyu üzerine ekleyin.
İyice karıştırın. Sonra tekrar ocağa koyun,
kısık ateşte kıvamı koyulaşana dek, karıştırarak kaynatın. Kıvamı yoğunlaşınca vişneleri de
ekleyin ve ocaktan alın. Kendi halinde soğumasını bekleyin.
ÜST KISMIN HAZIRLANIŞI
Başka bir yanda pastamızın üst kısmını hazırlayalım. Çukur
bir kabın içine bütün malzemeleri koyup, yoğurun. Hamurun kıvamı yumuşak ve parça parça olacaktır.Kolay
ufalanan bir kıvamı olacaktır, tıpkı kurabiye hamuru gibi.
VİŞNELİ TARTIN HAZILANIŞI
Bütün malzemelerin soğuk olmasına dikkat edin. Tepsideki
hamurun üzerine soğuttuğunuz vişneli karışımı yavaşça dökün. Bu karışımın
üzerine de en son hazırladığınız hamurları ufalayarak serpiştirin. Önceden
ısıttığınız 200 dereli fırında 40 dk pişirin. Turbo ayarlı fırın
kullanıyorsanız; fırını 180’ye dereceye ayarlayın.
Pişirdikten sonra fırın teli ( ızgara teli )üzeründe
soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra servis yapabilirsiniz.Dilerseniz üzerini
pudra şekeri ile süsleyebilirsiniz.
Afiyet olsun.
NOT: Bu tarif Dr. Oetker ‘’1000 Landfrauenrezepte’’
kitabından alınarak yapılmıştır.
ellerine saglik Mericim, cok güzel görünüyor:) bu hafta ben de tartlara takmistim, isabet, ben de cevizli incirli bir seyler yaptim, ama senin hamur daha basarili görünüyor, bir de bunu deneyeyim ilk firsatta.. sevgiler, kolayliklar...
YanıtlaSilTeşekkürler canım. Yanlız ufak bir uyarım olacak;tartın hamurunu tepsiye yerleştirirken eline yapışabilir.Bunun için bir kaba un koyup avucunu una bularsan yapışmıyor.Bir de çok az bir hamur ortaya çıkınca endişelenme sonradan çok kabarıyor.
YanıtlaSil