Ne zamandır aklımdaydı kızılcık pastası yapmak. Ama bir türlü kısmet olmamıştı. Bugün yaptım
nihayet. Çok lezzetli oldu. Tadını nasıl tarif etsem diye düşünüyorum … Bir
lokmada hem kızılcıkların mayhoşluğu var
hem de bitter çikolatanın o kendine has tatlı acılığı. Bir de limon kabuğunun
ferahlatıcı ve hafifletici serinliği… Dondurma reklamı gibi oldu sanırım. Daha
net nasıl anlatabilirim bilemiyorum. Tadına ancak yediğiniz zaman
varabileceksiniz.
Kızılcığın faydaları ile ilgili bakayım neler varmış dedim.
Neler yokmuş ki. Hapsini kopyala yapıştır yapacaktım ; vazgeçtim. Vücudumuzdaki iltihaplanmayı önleyen, alerjileri azaltan, kan damarlarını güçlendiren muhteşem antioksidanlardanmış. Ateşli hastalıklarda ve menapozda çok faydalıymış. Kanı pıhtılaştırıyor, uykuyu düzenliyormuş. Vücudun direncini artırıyor ve hastalıklardan korunmada yardımcı oluyormuş. Güçlü bir ishal kesiciymiş vb...Yararları yazmakla bitmiyor anlayacağınız. Bu kadarını yazabildim. Şimdi pasta tarifine geçmek istiyorum.
3 büyük yumurta( sarısı ve beyazı ayrılacak )
175 gr tereyağ
1 paket vanilya
1 çay kaşığının ucuyla tuz
1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
1 su bardağı ve yarım
yemek kaşığı daha un( 175 gr )
( 1 su bardağı 160 grama ; 1 yemek kaşığı 30 grama denk
geliyor )
1 paket kabartma tozu
3 yemek kaşığı soğuk
süt
150 gr rendelenmiş bitter çikolata
1 su bardağı kurutulmuş kızılcık
KREMA MALZEMELERİ
150 gr bitter çikolata
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Yarım çay bardağı kurutulmuş kızılcık
KEKİN HAZIRLANIŞI
Derin bir kaba yumurtanın beyazını koyun ve mikserle önce
düşük ayarda sonra yüksek ayarda 3 dk çırpın. Yumurtanın beyazı sert bir kıvama
gelince oda sıcaklığında eritilmiş tereyağını da ekleyin.
2 dk daha çırpın. Ardından
şeker, vanilya,tuz ve limon kabuğunu ekleyin ve malzemeler katı bir kıvama
gelince kadar çırpmaya devam edin. Sonra
yumurta sarısını ve sütü ekleyin, iyice çırpın.
Daha sonra unu ve
kabartma tozunu bir süzgeç yardımıyla eleyerek ilave edin ve güzelce çırpın.
Kurutulmuş kızılcıkları ve rendelenmiş çikolatayı da ilave
edin.
Bir spatula yardımıyla nazikçe karıştırın. Yağlanmış yuvarlak bir tepsiye
hazırladığınız harcı dökün. Ben yağlı kağıt kullandım keki kalıptan çıkarması
çok kolay oldu.
170 derecede 40 dk pişirin. Piştikten sonra tepsinizin altı
hava alacak şekilde soğumaya bırakın.
KREMANIN HAZIRLANIŞI
Bir kabın içini sıcak su ile doldurun. Aynı kabın üzerine
başka bir kap yerleştirin.İçine sıvı yağ ve çikolatayı koyun kendi halinde
erimeye bırakın. Erime işlemi tamamlandıktan sonra kurutulmuş kızılcıkları da
ekleyin. Hafifçe karıştırdıktan sonra soğumuş olan kekin üzerine dökün. Kekin
üzerini çikolatalı sosla güzelce kaplayın.
Benim dolabımda çok az miktar krem şanti vardı. Bir iki
dilimin üzerini krem şanti ile kapladım.Çikolata yerine sadece krem şanti de
kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.
Yorumlar
Yorum Gönder