MALZEMELER
4 yumurta
2 çay bardağı toz şeker
250 gram eritilmiş tereyağı
1 çay bardağı süt
5 çay bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Bir tutam tuz
1 çay kaşığı karbonat (silme, birkaç damla limonla
aktifleşecek )
Çeyrek çay bardağı sıcak su
1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
Tereyağını eritip bir çay bardağı sütü ekleyip soğumaya
bırakın.
Yumurta akını bir tutam tuz ile mikserde yüksek devirde
çırpın. Hafif rengi değişince 1 çay bardağı toz şeker ilave edin. Köpük
kıvamına gelene kadar mikserle çırpın.
Ayrı bir kapta yumurta sarılarını sıcak su ile 2 dakika
mikserle çırpın. Üzerine 1 çay bardağı toz şeker ilave edin, tıraş köpüğü
kıvamına gelene kadar çırpmaya devam edin.
Erimiş tereyağını yumurta sarısına çok yavaş bir şeklide ilave
edip spatula ile karıştırın. Karıştırma esnasında köpüklerin sönmemesine dikkat
edin.
Aynı kabın içine kabartma tozunu ve unu eleyerek azar azar
ilave edin. Spatula ile köpükleri söndürmeden karıştırın.
Yumurta akını 3 seferde ekleyin ve karıştırın. Karıştırma
işlemini yavaşça, dışardan içeriye doğru dairesel hareketler şeklinde yapın.
Burada önemli olan nokta karışımın, köpük kıvamını muhafaza etmektir.
Son olarak karbonatın üzerine birkaç damla limon suyu sıkıp
karbonatın köpürmesini sağlayın ve karışımın içine ekleyip karıştırın.
Kek kalıbını yağlayıp unladıktan sonra hazırladığınız kek
hamurunu kalıbınızın içine dökün ve bekletmeden fırına verin.
180 derecelik fırında alt-üst ayarda 15 dakika
pişirin.
15 dakika sonunda fırın derecesini 170’e getirip 55-60
dakika pişirin.
Kekiniz bittikten sonra soğuması için biraz bekleyin. Kek
henüz sıcakken dikimlerseniz, kekin kabarıklığı sönüp hamurlaşabilir.
Üzerine pudra şekeri eleyerek ya da sade bir şekilde servise
sunun. Afiyet olsun.
harika görünüyor hemen deneyeyim bende bloğa beklerim :)
YanıtlaSilİştah kabartıcı, şahane görünüyor. Elinize sağlık.
YanıtlaSil