TEREYAĞLI SÜNGER KEK




MALZEMELER
4 yumurta
2 çay bardağı toz şeker
250 gram eritilmiş tereyağı
1 çay bardağı süt
5 çay bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Bir tutam tuz
1 çay kaşığı karbonat (silme, birkaç damla limonla aktifleşecek )
Çeyrek çay bardağı sıcak su
1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi


HAZIRLANIŞI
Tereyağını eritip bir çay bardağı sütü ekleyip soğumaya bırakın.
Yumurta akını bir tutam tuz ile mikserde yüksek devirde çırpın. Hafif rengi değişince 1 çay bardağı toz şeker ilave edin. Köpük kıvamına gelene kadar mikserle çırpın.
Ayrı bir kapta yumurta sarılarını sıcak su ile 2 dakika mikserle çırpın. Üzerine 1 çay bardağı toz şeker ilave edin, tıraş köpüğü kıvamına gelene kadar çırpmaya devam edin.
Erimiş tereyağını yumurta sarısına çok yavaş bir şeklide ilave edip spatula ile karıştırın. Karıştırma esnasında köpüklerin sönmemesine dikkat edin.
Aynı kabın içine kabartma tozunu ve unu eleyerek azar azar ilave edin. Spatula ile köpükleri söndürmeden karıştırın.
Yumurta akını 3 seferde ekleyin ve karıştırın. Karıştırma işlemini yavaşça, dışardan içeriye doğru dairesel hareketler şeklinde yapın. Burada önemli olan nokta karışımın, köpük kıvamını muhafaza etmektir.
Son olarak karbonatın üzerine birkaç damla limon suyu sıkıp karbonatın köpürmesini sağlayın ve karışımın içine ekleyip karıştırın.
Kek kalıbını yağlayıp unladıktan sonra hazırladığınız kek hamurunu kalıbınızın içine dökün ve bekletmeden fırına verin.
180 derecelik fırında alt-üst ayarda 15 dakika pişirin.
15 dakika sonunda fırın derecesini 170’e getirip 55-60 dakika pişirin.
Kekiniz bittikten sonra soğuması için biraz bekleyin. Kek henüz sıcakken dikimlerseniz, kekin kabarıklığı sönüp hamurlaşabilir.
Üzerine pudra şekeri eleyerek ya da sade bir şekilde servise sunun. Afiyet olsun.

Yorumlar

  1. harika görünüyor hemen deneyeyim bende bloğa beklerim :)

    YanıtlaSil
  2. İştah kabartıcı, şahane görünüyor. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder