SARIMSAK NASIL SAKLANIR?
Sarımsak deyip geçmeyin. Faydaları saymakla bitmez. Sarımsağın,
çiğ halde ya da yağının, mikroorganizmalar üzerinde antibiyotik etkisi olduğu,
antiviral, antiparazitik, ve antibakteriyel özellikleri vardır. Bunun yanında,
nezle, grip, astım rahatsızlıklarına, ses kısıklığı, bademcik, öksürük,
bronşit, romatizma ve eklem enfeksiyonlarına, yara ve çıbanlara, saç
dökülmesine, kan şekeri ve tansiyon düşmesine, damar tıkanıklarına, kolesterol seviyesini
düzenlemesi gibi birçok rahatsızlığı iyileştirici etkisi vardır.
Eskiden beri annelerimiz derin dondurucuda ya da buzlukta
yemekler saklar. Ani bir misafir geldiğinde ya da mevsiminde olmayan sebzeleri
pişirmede kullanırlar. Bu dondurucu meselesi anneden yadigardır. Peki sarımsak?
Donmuş sarımsakla Berlin’de yaşarken teyzem vesilesiyle
tanıştım. Marketlerin dondurucu bölümlerinde doğranmış sarımsak, maydanoz,
soğan, dereotu, fesleğen gibi birçok gıdanın donmuş halleri ağzı kilitli
torbalarda satılıyordu. İlk zamanlar ön yargı ile yaklaşsam da tadında ve
dokusunda hiçbir farklılık görmediğim için sonradan elim ayağım oldu bu donmuş
ürünler.
Sarımsak soymakla, rendelemekle ya da doğramakla vakit
kaybetmeden ihtiyacım olduğunu kadarını alıp kullandım. Türkiye’ye taşınıp da
evimize yerleşince de aynı uygulamayı bu kez kendim hazırlayarak devam
ettirdim. Sarımsağı önce buzdolabı poşetlerinde saklamıştım. Fakat bütün
dondurucu sarımsak kokunca poşetten vazgeçtim. Tupperware içine yerleştirdim.
Dışarıya hiçbir koku yayılmadı. İhtiyacım olduğunda çıkarıp kullanıyorum. Sanki
yeni doğranmış gibi ne renginde ne kokusunda ne de tadında hiçbir değişiklik
olmuyor.
HAZIRLANIŞI
Sarımsakların kabuklarını soyup rondada istediğiniz irilikte
çekin. Mutfak robotunun rondosu az da olsa sulandırdığı için ben
tupperware’in rondosunu kullandım.
Sonrasında yine tupperware saklama kaplarından birine yerleştirip buzluğa
koyun. İhtiyaç duyduğunuz an çıkarıp kullanın. Afiyet olsun.
Bu yöntemi de denemenizi tavsiye ederim :)
YanıtlaSilhttps://www.youtube.com/watch?v=Jmu59L7etuA