Eskiden ramazan bayramında misafire ikram etmek için
hazırlanırdı kömbe. 5 kilo unla yapılır çuvallara doldurulurdu. 6 ay bozulmadan
soğukta saklanırdı. Kışın soğuk havalarda çayın yanında yenirdi. Geçen hafta
annem geldi Bursa’ya yanımıza. Gelirken yanında kömbe kokusu da getirmiş.
Maaile oturduk kömbe yaptık. Yaparken de eski günleri yad ettik.
MALZEMELER
2 kg un
500 gram tahin
2 paket margarin
2 su bardağı sıvıyağ
1 litre süt
1 buçuk kilo şeker
2 tatlı kaşığı karbonat
1 adet yaş maya
1 çay bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı kömbe kokusu
ÜZERİ İÇİN
Çiğ susam
1 yemek kaşığı su
1 yemek kaşığı şeker
HAZIRLANIŞI
Un, kömbe kokusu, karbonat bir kabın içene koyun.
Ayrı bir kapta ılık sütün içine tahin, yoğurt, sıvıyağ,
maya, margarin ve şekeri ilave edip iyice karıştırın. Margarin ve şeker eriyene
dek karıştırmaya devam edin.
Ardından kuru malzemeleri azar azar sıvıların içine ekleyip
elinizle yoğurun.
Yoğurma işi bittikten sonra üzerini kapatıp üç saat yoğurt
mayalar gibi bekletin.
Hamur mayalandıktan sonra elinizle yuvarlak şekil verin.
Şeker, susam ve suyu karıştırın. Yuvarladığınız hamuru bu
karışıma bulayıp fırın tepsisine dizin.
180 derece fırında pembeleşinceye dek pişirin. Afiyet olsun.
Yorumlar
Yorum Gönder