KANTARIN TOPUZU SERGİSİ


Geçen hafta Bursa’nın Çekirge semtinde, Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi’ndeki ‘’Kantarın Topuzu Sergisi’’ni gezdik ailece. Adana’dan kız kardeşim ve eşi gelmişti yaz tatili için. Hep birlikte sergiyi gezdik.


Birbirinden ilginç ölçü aletleri farklı düşüncelere itti beni. Bu güne kadar hiç dikkatimi çekmemişti, meğerse ölçü gereçleri hayatımızın her yerinde kullanılıyor ve hayatımızı düzenliyormuş. 

Ölçülü olmak, kantarın topuzu şaştı, ölçülü davranmak, adaletin terazisi vb… gibi deyimleri günlük yaşamımızda sık sık kullanırız; fakat dilde olan aynı zamanda elimizde midir yoksa sadece dilde mi kalır bilinmez…


Toplumun ve ticaretin tarihine ayna tutan ‘’teraziler, ağırlıklar ve ölçü aletleri’’  Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi’nde 06 Eylül 2017 tarihine kadar ziyaretçilerini bekliyor.



Tarihi milattan önce 500 yılına kadar uzanan ölçü aletleri, sadece dünyayı değiştiren ve ekonomik hayatı şekillendiren bir gereç olarak değil; tarih boyunca ilişkilendiği denge, adalet ve hassasiyet gibi kavramlarla; felsefeye, bilime ve sanata ilham veren bir simge kabul ediliyor. 


Yüksek mimar A. Naim Arnas’ın uzun yıllara dayanan çalışmasıyla bir araya getirilen koleksiyonda, birbirinden farklı terazi, ağırlık ve ölçü aletlerinin, mutfaktan ticaret hayatına; ekonomiden bilime ve kültürel yaşama açılan bir yelpazede, hayatımızda bıraktığı izlere tanıklık etmek mümkün. Kantarın Topuzu Sergisi, ölçü aletlerinin toplumu ve ekonomik hayatı nasıl etkilediğini ziyaretçilere hissettirecek.






Yorumlar