Herkese
merhaba; nasıl gidiyor yaz tatiliniz? Keyifler yerinde mi? Biz iki haftalığına
memleketime Adana’ya gittik. Sıcaktan kafamızı dışarı çıkaramadık. Baktık
olmuyor 5 haftalık tatili 2 haftada sonlandırdık :)
Annemin kapı
komşusu Şerife var, bilir misiniz? Şerife biz Bursa’ya dönmeden bir gün önce
Adıyaman usulü yuvalama çorbası yapıp getirmişti. Ben de ayaküstü tarifi
isteyiverdim. Sağ olsun o verdi. Bazı kadınlar yemek, örgü vb.. tarifi vermeyi
nedense sevmezler. Bir tarif isteyince eksik verenler de var, lafı çevirip
vermeyenler de… Tarifini veren de sağ olsun vermeyen de… İşte Şerife’nin bol
vitaminli ve lezzetli yöresel çorbası Adıyaman yuvalaması tarifi. Ellerine sağlık Şerife.
MALZEMELER
1 su bardağı
ince bulgur ( köftelik bulgur )
Yarım su
bardağı un
Köfteleri
yoğurmak için bir miktar su
Yarım tavuk
göğsü
1 su bardağı
yoğurt
1 yumurta
sarısı
1 yemek
kaşığı un
1 su bardağı
haşlanmış nohut
Tuz,
karabiber, kuru nane, zeytinyağı
HAZIRLANIŞI
Bir kabın
içine ince bulgur, un ve göz kararı su ekleyip iyice yoğurun. İçli köftenin
dışı gibi bir kıvam elde etmeniz gerekiyor.
Yoğurduğunuz
bulgur köftesini küçük toplar şeklinde yuvarlayın.
Geniş bir
tepsinin içine bir miktar un serpip köfteleri tepside bekletin.
Tavuk göğsünü
küçük küçük doğrayıp kendi suyuyla, suyu bitene kadar pişirin.
Çukur bir
kabın içine yumurta sarısını, yoğurdu ve bir yemek kaşığı unu ekleyip iyice
çırpın. Topaklanmamasına özen gösterin.
5 ya da 6 su
bardağı suyu kaynatıp bir tencereye koyun. Damak zevkinize göre tuz ilave edin.
Yoğurtlu
terbiyenin içine ılıyana kadar azar azar kaynamış sudan ekleyip sürekli
karıştırın. Karıştırma işini bırakmayın aksi takdirde içindeki yumurtadan
dolayı kesilebilir.
Ardından
yoğurtlu sosu, tavukları ve nohutları tencereye alıp sürekli karıştırın.
Köfteler
kaynar suyun içine girince birbirine yapışmasın diye tenceredeki sudan bir iki
kepçe tepsideki köftelerin üzerine döküp köfteleri karıştırın.
Sonra
köfteleri de tencereye ekleyip karıştırmaya devam edin.
Yuvalama
çorbası pişerken bir yandan da üzerinin sosunu hazırlayın.
Bir tavanın
içine zeytinyağı, kuru nane ve karabiber koyup nanenin rengi değişip kokusu
çıkana dek pişirin. Ardından çorbanın üzerine döküp karıştırın. Bir iki dakika
daha pişirip servise sunun. Afiyet olsun.
Yorumlar
Yorum Gönder