HAMBURGER EKMEĞİ


Hamburger Ekmeği İçin Malzemeler

5 su bardağı un

Çeyrek su bardağı su

¾ su bardağı süt

2 adet yumurta

2 tepeleme yemek kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında)

1 paket instant maya

3 yemek kaşığı toz şeker

1 dolu tatlı kaşığı tuz

 Hamburger Ekmeği Hazırlanışı

Kim demiş hamburger fastfood diye! Eskide kaldı o fastfood günleri. Devir kendi mutfağında kendin pişir devri. Pandemi sayesinde mutfağımızdan çıkan kokuları ve lezzetleri iyice çeşitlendirdik. Çocukların en sevdiği yemeklerin başında gelen hamburger için ekmeğimizi de kendimiz yapıyoruz artık. İyi bir hamburgerin en büyük özelliği içindeki köfte kadar ekmeğinin de lezzetli olmasıdır. Bu hamburger ekmeği insanı hamburger canavarı yapar, demedi demeyin. Daha fırındayken bile mis gibi kokusuyla ağzımızı sulandırmaya başlıyor. Piştikten sonraki pofudukluğu ise iştahımızı kabarttıkça kabartıyor. Hamburger ekmeği piştikten sonra fotoğrafını çekebilmek için çocukları ekmekten uzak tutmakta çok zorlandığımı da söylemeliyim J

Geniş bir kabın içine ılık suyu ve sütü alın. Ardından maya ve şekeri ekleyip iyice karıştırın. 

Başka bir kabın içine unu ve tuzu koyup  karıştırın. 

Yine başka bir kabın içine yumurtaları kırıp içine iki yemek kaşığı su ekleyip karıştırın.

Yumurtalı karışımdan ekmeklerin üzerine sürmek 2 yemek kaşığı bir kenara ayırın. Geri kalan karışımı hamurun içine ekleyip bütün malzemeleri elinizle yoğurun.

Sert ve ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edin. Ardından oda sıcaklığındaki tereyağını küçük parçalar halinde kademeli bir şekilde ekleyin. Tereyağı hamurla bütünleşene dek yoğurun.

Yoğurma işi bitince hamuru bir kaba alıp üzerini temiz, nemli bir bezle kapatıp mayalanması için oda sıcaklığında 1 saat dinlendirin.

Mayalanan hamurun havasını fazla söndürmeden ve bıçak kullanmadan sekiz eşit parçaya ayırın. Her bir parçayı avcunuzda yuvarlayarak pürüzsüz yuvarlaklar elde edin.

Yuvarladığınız hamurları fırın tepsisine dizip üzerine değmeyecek ve kabarmasını engellemeyecek şekilde nemli bir bezle örtün ve 45 dakika tepsi mayası için bekletin.

45 dakikanın sonunda hamur toplarının üzerine ayırdığınız yumurtalı su karışımını yumuşak bir fırçayla sürün.

Sonra önceden ısıtılmış alt üst ayarda 200 derece fırında 10 dakika pişirin. Ardından fırın ısısını 175 dereceye düşürüp 5 dakika daha pişirmeye devam edin. Hamburger ekmeği yanmasın diye arada sırada kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Hamur olmaması için hamburger ekmeğini soğuduktan sonra dilimleyin. Afiyet olsun.

Yorumlar