DOĞAYA DUYARLI ÇOCUKLAR YETİŞTİRMEK

Çocuklara erken yaşta çevre bilinci oluşturmak onların geleceğine yani dünyamızın geleceğine yapılan en büyük yatırımdır. Çocuklar, içinde yaşadıkları dünyayı tanıyıp ona saygı duymayı ve onunla ilgilenmeyi küçük yaşlardan itibaren öğrenirse sonraki nesiller de yaşadıkları çevreyi korumaya özen gösterir. Doğanın doğal savunucuları olurlar. Aslında geçmişten bugüne ve geleceğe, hepimiz birbirimize bağlıyız.

Biz insanlar bu dünyada yalnız yaşamıyoruz. Bitkiler, hayvanlar, su, hava ve toprak gibi diğer doğal varlıklarla birlikte ekosistemin bir parçasını oluşturuyoruz. Hep birlikte bir anlam kazanıyoruz.

Bu zincirin bir halkası olan insan, yok etme ve yaratma gücüne sahip. Var olanı korumaya, onarmaya odaklanmalıyız. Bugün ve yarın için sadece yaşadığımız çevreye değil, dünyanın tamamına saygı duymayı öğrenmemiz ve öğretmemiz gerekir ki dünyamızı yok etmeyelim.

Çocuklara çevre bilinci kazandırmak için nerden başlayabiliriz? Çocukların doğayı sevmeleri ve doğayla bağ kurmaları için yaşadıkları çevreyi keşfetmeleri, yaşadıkları çevreyi tanımaları gerekir. Çocukların etkili öğrenme yöntemi, yetişkinlerin onlara rol model olmasıdır. Bizim çevreye karşı gösterdiğimiz tutum ve davranışları çocuklar gözlemleyerek uygulamaya geçer. Biz çevreyi önemsiyor ve onu koruyorsak çocuklarımız da çevreye karşı duyarlı bireyler olurlar.

Öncelikli adım olarak koruyarak başlamak iyi bir fikir olabilir.

Onları dışarıdaki dünyaya dahil edin. Çocukların çevre hakkında bilgi edinmesinin en iyi yollarından biri onu deneyimlemektir. Nerede yaşarsanız yaşayın, çocuğunuzu dışarıya, doğanın içine götürün. İster sokağınızdaki bir parkta ister ormanda, onu görerek ve onun bir parçası olarak doğa hakkında çok şey öğrenebilirler.

Gezi rotasını çocuğunuzla önceden paylaşın. Nereye gideceğiniz, orada bulunan hayvan türleri, ağaç veya bitki türleri hakkında bilgi edinmeye çalışın ve çocuğunuzun onları araştırıp öğrenmesine sağlayın. Gezi sonrası öğrendikleri ve gördükleri arasındaki benzerlik ya da farklılıklar hakkında konuşup, bu farklılığın sebeplerini araştırın.

Sadece tek seferlik gezilere bakmayın. Doğa hakkında bilgi edinmek, doğanın değişimini gözlemlemek ve takip etmek için düzenli geziler önemlidir. Bir örnek: Geçen yıl, kızımın okul yolunda küçük çam fidanları vardı. Kızım okul çıkışı yol boyunca matarasındaki suyla fidanları sulardı. Pandemiden dolayı okula gitmiyordu. Hafta sonu okul yolunda gezdik. Fidanların büyüdüğünü görünce heyecanlandı. Fidanlarla birlikte fotoğrafını çekmemi istedi.

Bir bahçeye sahipseniz oldukça şanslısınız. Bahçedeki canlıları bir büyüteçle yakından inceleyebilir, bahçenizde yaşayan canlıların fotoğraflarını çekip bir fotoğraf albümü oluşturabilirsiniz. Belki bu fotoğrafları sonra poster olarak çocuğunuz odasına asabilir.

Balkona ya da pencere pervazlarına kuşlar için küçük kırıntılar bırakabilirsiniz. Kuşların ziyareti çocukları çok mutlu ediyor.

Doğa ve çevre hakkında yazılmış kitapları okuyabilir ya da sinema filmi izleyebilirsiniz.

Çocuğunuzu en sevdiği hayvan veya bitki hakkında sohbet edin. Çocuğunuzun hangi hayvanlar veya bitkilerle ilgilendiğini bulun ve ondan, o hayvan olsaydı dünyanın nasıl görüneceği hakkında konuşun. Bunu yapmak için, hayvanın nerede yaşadığı, ne yediği, ne kadar yaşadığı, yırtıcıları hakkında daha fazla bilgi edinecek ve araştırma yapacak. Çocuğun dünyayı farklı bir perspektiften; bir hayvanın, bir bitkinin vb. gözünden görmesine yardımcı olun. Çocuğunuzun ilgi alanına göre bu çalışmayı resme, yazıya ya da farklı bir etkinliğe dönüştürebilirsiniz.

Yazımın başında da belirttiğim gibi bu dünya sadece insanların değil. Bizimle birlikte yaşayan diğer doğal varlıkların da olduğunu unutmayıp BİRLİKTE yaşamanın önemini kavramalıyız. Hepimiz bu çemberin birer halkasıyız. Olanlardan ve olacaklardan hepimiz eşit derecede sorumluyuz.

Resim Meraklı Bahçe kitabından alınmıştır.

 

 

 

Yorumlar