ETKİLEŞİMLİ OKUMA VE ETKİLEŞİMLİ KİTAPLAR

Etkileşimli okuma, dinleyenin (çocuğun) aktif olduğu ve okuyucu (yetişkin) ile dinleyenin okuma süreci boyunca etkileşim içinde olduğu bir okuma türüdür. Okuma öncesi, okuma sırası ve okuma sonrası gibi uygulama adımları vardır. Özellikle okul öncesi dönemdeki çocukların kendilerini ifade etme ve dil becerilerinin gelişimini desteklediği gibi erken okuryazarlık becerilerinin gelişmesine de büyük oranda katkı sağladığı gözlenmiştir.  

Yapılan çeşitli araştırmalar sonucu; erken yaşta kitaplarla tanışan, kendilerine kitap okunan çocuklarda kitabı nasıl tutacakları, kelime hazinelerinin geliştiği, dil farkındalığının oluşması gibi birçok kazanıma ulaşılmıştır.

Bir metinle etkileşim kurmak, okuyucuların kendilerine metin hakkında sorular sormalarını, okuduklarını görselleştirmelerini, önemini belirlemelerini ve anlamı oluşturmak için arka plan bilgilerini kullanmalarını gerektirir. Bir okuyucu bir hikaye üzerinde çalışırken, "Bu karakter ne yapıyor ve bunu neden yapıyor?" diye sorabilir. Çocuklar sorularını netleştirmek için tanımlayıcı ayrıntıları bulur ve bunları sahneyi görselleştirmek için kullanır. Sonra kendine "Bu bana daha önce gördüğüm herhangi bir şeyi hatırlatıyor mu?" diye sorar. Hikayede neler olup bittiğine dair sorusunun yanıtını bulur, bir sonuca ulaşmak için deneyimini ve arka plan bilgisini kullanır. Öğrencinin kullandığı süreç, öğretmenlerini, ebeveynlerini izleyerek öğrendiği bir süreçtir. Okuma bilsin ya da bilmesin çocuklar, okudukları hakkında konuşmak ve düşüncelerini diğer okuyucularla paylaşmak isterler. Bu bakımdan edebiyat çevreleri ve karşılıklı öğretim gibi akran işbirliği stratejileri, hem okuma motivasyonunu hem de metinle etkileşimi teşvik eder. Etkileşimli okuma için etkileşimli kitaplardan bazıları:

Etkileşimli (İnteraktif) Çocuk Kitapları

Bu Ses De Ne? (Kitap Seni Çağırıyor.) / Isabel Minhos Martins / Abm Yayınevi

Mutfaktaki Dans / Yara Kono / Abm Yayınevi

Bidigago Bir Dünya Çocuk/ Eda Albayrak / Abm Yayınevi

Ses Çıkaran Kitap / Herve Tullet / Timaş Çocuk Yayınları

Alkış Alkış / Madalena Matoso / Abm Yayınevi

Rengarenk Düğmeler / Sally Nicholls / Abm Yayınevi

Mamut Yıkama Rehberi / Michelle Robinson / Pearson

Sakın Bu Kitabı Okuma / Andy Lee / Remzi Kitabevi

Çok Dikkatli Aç Bu Kitabı / Nick Bromley / Beta Kids

Dokun Sihirli Ağaca / Christie Matheson / Kuraldışı Yayınları

İçinde İskelet Var / Idan Ben-Barak / Uçanbalık Yayınları

Binbir Oyun / Herve Tullet / Timaş Çocuk Yayınları

Öteki Tavşan Nerede? / Maranke Rinck / KVA Çocuk

Misket Baykuş / Maranke Rinck / Yapı Kredi Yayınları

Karıştır Renklendir / Herve Tullet / Timaş Çocuk Yayınları

Oyun Oynayalım mı? / Herve Tullet / Timaş Çocuk Yayınları

Yorumlar