GERİ DÖNÜŞÜM İÇİN EVDE NELER YAPILABİLİR?


Yaşamımız çevreye göre şekillenir ve o çevrenin izlerini taşırız. Eskiden benim yaşadığım çevrelerde geri dönüşüm konusu gündemde olan bir konu değildi. Geri dönüşümle tanışmam 2010 yılına denk düşüyor. Öncesinde bilmediğim, duymadığım bir konuydu. Berlin’e taşındığımız 2010 yılında yeni bir yaşam çevresine girmiştik. Hayatımıza birçok farklıkların girdiği o yıllarda beni en çok zorlayan yeniliklerden biri atıklarımı ayrıştırmak olmuştu. Plastik, cam, yemek atıkları, tekstil atıkları, piller vb. devletin sistemi atıklarımızı ayrıştırmayı ve ilgili depolara atmamızı istiyordu. Her binanın belli bir atık kotası vardı. Çöplerinizi çöp kutusunun dışına bıraktığınızda, atık limitini aştığınızda ev kiranızın faturasına yansıyor ve ödediğiniz vergiye ekleniyordu. Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için mantığıyla binanızdaki fazla çöpün bedelini yine tüm bina sakinleriyle birlikte ödüyordunuz.

Mobilya benzeri büyük parçaları çöp kutusunun ya da binanın herhangi bir yerine rastgele koyamazdınız. Bunun için de özel depolar vardı, oralara götürmeniz gerekirdi. Berlin’de yaşadığımız dört yılın sonunda ülkemize döndüğümüzde kendimi Çöp Canavarı gibi hissetmeye başlamıştım. Sokaklara taşan çöpler oldukça canımı sıkıyordu.

Berlin’de alışkanlık haline getirdiğim atıklarımı ayrıştırma davranışım hala devam ediyor. Bazen oyunlarla bazen kitaplarla bazen de sadece model olarak çocuklarıma da bu farkındalığı aşıladım. Onlar da hangi atığın dönüşüme gideceği konusunda belli bir farkındalığa ulaştı. Bireysel olarak gösterdiğim çabayı bir adım öteye taşıyarak mutfaklarımızdan çıkan atık yağların geri dönüşümüne farkındalık sağlamak için bir çocuk masalı yazdım. Gemlik Belediyesi’nin destekleriyle bir tiyatro oyunu olarak sergilenen masalım şu sıralar kitap olma yolunda ilerliyor. Umarım kısa bir süre sonra raflarda görebileceğiz.

Siz de evinizde çok az zaman harcayarak kapsamlı bir geri dönüşüm sistemi kurabilirsiniz. Bu sistem, geri dönüştürülmüş malzemelerinizi evde depolayabileceğiniz yerlere sahip olmakla başlıyor. Geri dönüşüm kutusunu çöp kutusunun yanına koyarak evdeki herkesle iş birliği yapın ve atıklarınızı ilgili kutuya atmaları için sık sık hatırlatmalarda bulunun.

Evde daha etkili geri dönüşüm için bazı basit ipuçları:

Çöp kutunuza daha fazla geri dönüştürülebilir malzeme sığdırabilmek için büyük karton kutuları düzleştirin.

Kağıt havlular yerine yıkanabilir bez havluları kullanın.

Eşyaları onarmak, malzeme ve doğal kaynak tüketimini azaltmanın başka bir yoludur. Sahip olduğunuz eşyayı gerektiğinde tamir ederek sahip olduğunuz ürünlerin devamlılığını sağlıyor ve israfı azaltıyorsunuz.

Su şişeleri ve tüm plastik şişeler geri dönüştürülebilir, bu yüzden hepsini geri dönüşüm kutunuza koyun.

Yemek atıklarınızı soğuduktan sonra süzüp cam bir kabın içinde biriktirin.

Evinizde kullanmadığınız eşyaları ihtiyacı olanlarla paylaşın ya da satın.

İhtiyacınız kadar alın, israf etmemenin de bir geri dönüşüm çabası olduğunu unutmayın.

Ambalaj kağıtlarını, zarfları, reklam broşürlerini geri dönüştürün. Tuvalet ve kağıt havlu ruloları da dahil olmak üzere her türlü karton geri dönüştürülebilir.

Evdeki çoğu metal eşya, boş sprey kutuları, folyoları, cam şişeler de geri dönüştürülebilir.

Alışveriş yaparken ambalaj atığını azaltmak için toptan almaya özen gösterin.

Neleri geri dönüştürebileceğinizden emin değilseniz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sıfır Atık gibi ilgili birçok kurumun internet sitelerinden bilgi alın.

Geri dönüşüm merkezinize yardımcı olmak ve kötü kokuları önlemek için, geri dönüşüm kutusuna koymadan önce tüm plastik veya cam gıda kaplarındaki yiyecek atıklarını yıkadığınızdan emin olun. Ayrıştırmadan önce geri dönüştürülebilir malzemeleri temizleyin. Bunu yapmak fazla vaktinizi almayacak, bu ufak temizliği yaparak geri dönüşüme dahil olan herkesin işini çok daha kolay hale getireceksiniz.

Pilleri doğrudan çöp kutunuza atmayın. Piller atık toplama merkezlerinde veya yerel işletmelerde uygun şekilde imha edilmelidir. Tüm pillerinizi veya ampullerinizi, toplamak için, eski kahve kutularını kullanabilirsiniz.

 

Yorumlar