LEGO DÜNYASI VE LEGO'LARIN ÇOCUKLAR İÇİN FAYDALARI

Herkese merhaba, LEGO sevenler burada mı?

Özellikle pandemi sürecinde evde ailece geçirilen zamanın artmasıyla çocuklarımızın Lego’larla olan ilişkilerini bir adım daha öteye taşıdıklarını gözlemliyorum.

Çocuklar birkaç yıldır Lego'ların talimatlarını uygulama ve buna benzer yapım kitlerini kendi başlarına takip etme konusunda oldukça tecrübe sahibi oldular. Kullanım kılavuzunu kullanmayı öğrenmeleri, hangi parçadan kaç tane olduğunu kitapçıktaki ilgili sayfaya bakarak bulmaları güzel olsa da, bence Lego’nun en güzel tarafı çocukları özgür bırakıyor olmasıdır. Çocuklar, hiçbir talimata bakmadan kendi hayal dünyalarındaki tasarımları inşa etme imkanına sahip oluyorlar.

Elbette Lego'nun hayal gücünü geliştirmesini ve kendi ellerinizle bir şeyler inşa etmenin mutluluğunu seviyorum. Dürüst olmak gerekirse, Lego kitlerinin sadece çocukların değil yetişkinlerin de keyifli vakit geçirmesini sağladığını düşünüyorum.

Bazen farklı konularda tasarımlar yaparak evin içinde LEGO Sergisi ya da LEGO Müzesi yapıp geziyoruz. Birkaç gün kendi formunu muhafaza ettikten sonra bozup yeni ve farklı tasarımlar yapıyoruz.

Çocukların inşa ettiği her bir parçanın onlar için anlamı ve hikâyesi oluyor, Lego’larla geçirdikleri vakit onların kişisel yaratıcılığı ve hayal gücünü besliyor. Bazen çok basit iki parçayı bir araya getirip aklın hayalin ötesinde bir karakter inşa edebiliyorlar.

Çocuklarımızın inşa ettiği bu Lego dünyasıyla etkileşim içinde olmak oldukça heyecan verici. Çocuklar, yüzlerce minik parçayla yaratıcılıklarını kullanma ve sınırsız deneme imkânına sahip oluyor.

Lego dünyasını yerinde ziyaret etmenin keyfi paha biçilemez. Biz Berlin’de yaşadığımız dönemlerde Lego Discovery Centre’a gitmiştik. Oğlum o zamanlar en hareketli dönemindeydi ve saatlerce Legolarla oynamıştı. Binlerce Lego parçalarının arasında vaktin nasıl geçtiğini anlayamamıştık.

Pandemi dönemi bitip de herkes sağlığına kavuştuğunda İstanbul’daki Legoland’e gitmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz.

ÖNEMLİ NOT: Lego Klasik serisinin ve pek çok Lego serisi gibi 3+ yaş olduğunu, 3 yaşından küçükler için minik parçaları yutma riski olduğunu unutmayın!

Renkli Küçük Lego Parçaların Faydaları

*İnce motor becerilerinin gelişimi destekler. Yazmayı öğrenmek gibi diğer becerileri yapmalarına yardımcı olacak güçlü küçük kaslar oluştururlar.

*Ekip çalışmasını teşvik eder. Paylaşma, yardımlaşmayı destekler.

*Yaratıcılığı geliştirir. Aynı malzemelerle her defasında farklı yapılar inşa edebilirler.

*Başarı duygusunu geliştirir. Çocuklarda özgüven geliştikçe, heyecanları giderek artar ve daha karmaşık parçalardan oluşan ürünler inşa etmeye başlarlar.

* İletişim ve dil becerilerinin gelişimini destekler. Çocuklar oluşturdukları parçalara özgü hikayeler yaratabilir, karakterler ve diyaloglar geliştirebilir, bunların hepsi dil anlayışı ve gelişimi için bir temel oluşturmaya yardımcı olur. Ortaya çıkan farklı roller, karakterler ve sahip olunan diyaloglar sayesinde dil becerileri gelişir, müzakere ve uzlaşma ile ilgili fikirler edinirler.

*Takım Çalışması ve Sosyal Becerilerin gelişimini destekler. İşbirliğine dayalı ekip çalışması, ortak odaklanmayı, paylaşmayı teşvik eder, olumlu davranışları ve sosyal iletişimi güçlendirir.

*Benlik saygısını geliştirir.

*Odaklanmayı sağlar. Şu anda ve sonraki aşamada neler olacağını planlayarak dikkatini toplar.

*Planlama becerilerini geliştirir. Sağlam bir bina yapmanın ip uçlarını, köprüyü ayakta tutmak için neler yapılması gerektiğini uygulayarak deneyimler. Belki de mühendislik bilgisinin temelleri burada atılıyordur.

*Verilen bilgiden hareketle adım adım çözüme çalışmayı sağlar.

*Kalıcılık konusuna farklı bir açıdan bakmayı sağlar. Özenle ve büyük uğraşlar sonucu hazırlanmış bir yapı (ev, araba, bina, kule vb.)  tek bir yanlış hareketle yıkıldığında hayal kırıklığına neden olabilir. Bu sinir bozucu durum çocukları başlangıçta üzse de çabucak bu durumun üstesinden gelmeyi başarıp daha sağlam bir yapı için inşaata devam ediyorlar. Çocuklar Lego’larla oynarken yerinden çıkan parçaların değiştirilebileceğini, hataların düzeltilebileceğini bildikleri için başarısızlık korkusu olmadan yeniden deneme fırsatı buluyor.

*Problem çözme ve matematiksel düşünmeyi geliştirir. Kardeşiyle Lego’larını paylaşırken hesap yapmayı deneyimler. Her bir parçanın değerini kavrar. Talimatların izlenmesi, sıranın çözülmesi, parçaların miktarı, simetrisi, toplama, çıkarma ve konumlarını anlama, çocukların matematiksel becerilerini ve mekânsal algıdaki farkındalıklarını geliştirmelerine yardımcı olur ve onları problem çözme ve yeni fikirler üretme konusunda cesaretlendirir.

 

Yorumlar