1
paket instant maya
1
tatlı kaşığı tuz
1
tatlı kaşığı şeker
3,5 & 4 su bardağı un
Somun Ekmek Hazırlanışı:
Geniş
bir yoğurma kabının içine su, maya ve şekeri koyup çırpma teliyle homojen bir
karışım elde edene kadar karıştırın. Ayrı bir kabın içine unu eleyip üzerine
tuz atın ve karıştırın.
Mayalı
karışımın içine unu azar azar ilave edin. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde
edene dek bir kaşık yardımıyla karıştırın.
Ardından
hamuru elinizle en az beş dakika yoğurun. Yoğurma işlemi bitince hamuru
yuvarlak bir beze yapıp üzerini streçle kaplayın. En az 30 dakika oda
sıcaklığında mayalanması için bekletin.
Mayalanan
hamurun havasını fazla söndürmeden hamuru dokuz eşit bezeye ayırın. Her bir
bezeyi elinizle yuvarlayın. Ardından bezeleri parmak uçlarınızla hafifçe
bastırarak küçük daireler olacak şekilde açın. Açtığınız hamur bezelerinin üst
kenarlarından başlayarak oval ekmek şekli verip fırın tepsisine dizin.
Ekmekleri tepsi mayası için 30 dakika içi boş fırında bekletin. Mayalanan
ekmeklerin üzerine keskin bir bıçakla çizik atın. Önceden ısıtılmış 230 derece
fırında alt üst ayarda ekmekler kızarana dek yaklaşık 25 dakika pişirin. Somun
ekmekleriniz piştikten sonra soğuması için fırın telinin üzerine alıp üzerini
nemli bir bezle örtün. Elinize sağlık, afiyet olsun.
Yorumlar
Yorum Gönder