SOMUN EKMEK TARİFİ

 Somun Ekmek İçin Malzemeler

1,5 su bardağı ılık su

1 paket instant maya

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı şeker

3,5 & 4 su bardağı un

Somun Ekmek Hazırlanışı:

Geniş bir yoğurma kabının içine su, maya ve şekeri koyup çırpma teliyle homojen bir karışım elde edene kadar karıştırın. Ayrı bir kabın içine unu eleyip üzerine tuz atın ve karıştırın.

Mayalı karışımın içine unu azar azar ilave edin. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene dek bir kaşık yardımıyla karıştırın.

Ardından hamuru elinizle en az beş dakika yoğurun. Yoğurma işlemi bitince hamuru yuvarlak bir beze yapıp üzerini streçle kaplayın. En az 30 dakika oda sıcaklığında mayalanması için bekletin.

Mayalanan hamurun havasını fazla söndürmeden hamuru dokuz eşit bezeye ayırın. Her bir bezeyi elinizle yuvarlayın. Ardından bezeleri parmak uçlarınızla hafifçe bastırarak küçük daireler olacak şekilde açın. Açtığınız hamur bezelerinin üst kenarlarından başlayarak oval ekmek şekli verip fırın tepsisine dizin. Ekmekleri tepsi mayası için 30 dakika içi boş fırında bekletin. Mayalanan ekmeklerin üzerine keskin bir bıçakla çizik atın. Önceden ısıtılmış 230 derece fırında alt üst ayarda ekmekler kızarana dek yaklaşık 25 dakika pişirin. Somun ekmekleriniz piştikten sonra soğuması için fırın telinin üzerine alıp üzerini nemli bir bezle örtün. Elinize sağlık, afiyet olsun.

 

Yorumlar