Herkese merhaba,
Bu sabah yağmurlu bir güne uyandık. Hava loş ve soğuk.
Yağmurlu havaların evde kaldığımız günlere doğal bir aile sıcaklığı kattığını
düşünüyorum. Hele de geç yapılan sabah kahvaltılarının tadı daha bir lezzetli
oluyor böyle havalarda. Dün neredeyse bütün gün ekmek hamuru yoğurdum. İki
farklı ekmek yaptım. Bir tanesi tam buğday unu ve beyaz un; diğeri siyez unu, mısır
unu, tam buğday unu ve beyaz un karışımından oluşuyor. Akşama kadar iki saatte
bir yoğurma işlemini devam ettirdim. Akşam geç vakitte de fırına attım. Sabah
da dilimleyerek afiyetle yedik.
Ekmek yapımını deneyerek öğrendim.
İlk zamanlar sadece beyaz unla ekmek yapıyordum zamanla farklı un çeşitleriyle
damaklarımızı şenlendirmek istedim. Ulaştığım sonuç ailemizi çok mutlu etti. Deneyimlerim sonucu öğrendim ki ekmek
yapımında işin sırrı hamuru fazlaca yoğurmaktan geçiyor.
TAM BUĞDAY EKMEĞİ
MALZEMELER
1 paket kuru maya
1 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı tam buğday unu
1 su bardağı beyaz un
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı ılık su
HAZIRLANIŞI
Bir su bardağının içine şekeri ve mayayı koyun. Bardağın
içini sıcağa yakın ılık su ile doldurun.
Mayayı ve şekeri tahta kaşık ile karıştırın ve yaklaşık 5
dakika dinlendirin. Mayanın üzeri köpükleşene dek bekletin.
Derin bir yoğurma kabının içine unu ve tuzu ekleyip iyice
karıştırın.
Köpüren mayayı yoğurma kabındaki unun içine dökün. Önce bir
kaşık yardımıyla hamuru iyice karıştırın. Ardından elinizle yaklaşık 10 dakika
içe doğru katlayarak yoğurun. İyice yoğurduktan sonra hamuru güzelce yuvarlayıp
kabın üzerini hava almayacak şekilde kapatın. Yaklaşık 3 saat mayalanması için
bekleyin.
2 saat geçtikten sonra hamuru tekrar içe doğru katlayarak
bir iki dakika yoğurun. Kabın üzerini tekrar kapatın ve 2 saat daha
mayalandırın.
2 saatin sonunda son bir kez daha bir iki dakika hamuru
yoğurup yuvarlak bir borcama koyup, şekil verin. 2 saat de borcam da
mayalandırın. 2 saatin sonunda hamuru fırına alın.
Borcamın yanına fırın ısısına dayanıklı bir kabın içine bir
miktar su koyun. Bu işlem ekmeğin kuru ve sert olmasını engelleyecek.
Önceden ısıtılmış 200
derece alt üst ayarda yaklaşık 30-35 dakika pişirin. Ekmeği fırından aldıktan
sonra hamurlaşmaması için soğuyuncaya dek kabından çıkarmayın ve dilimlemeyin.
Afiyet olsun.
Yorumlar
Yorum Gönder