BOOK SPİNE POETRY, YARATICI YAZMA ETKİNLİĞİ

2021 yılının son gününden herkese merhaba, her yıl olduğu gibi bu yıl da sene boyunca okuduğum kitapları bir araya topladım. Fakat bu yıl okuduğum kitapları yaratıcı yazma tekniklerinden biri olan “book spine poetry” adlı çalışmayla paylaşmak istedim. Book spine poetry’nin farklı yazım şekilleri oluyor. Genel olarak kitap başlıklarını sıralama ile oluşturuluyor. Ben bir bütünlük oluşturması için kitap adlarına ekler ve kelimeler bağladım. Bu eğlenceli çalışmayı kendiniz için veya öğrencilerinizle birlikte deneyimleyebilirsiniz.

Herkese 2021’i aratmayacak güzellikte sağlıklı, huzurlu ve mutlu yıllar diliyorum.

Bazıları Bazen, Asla Neden Diye Sorma, der ve her şey böyle başlar: Büyülü Bir Kış, Benim Adım Sıkıntı, diyen Küçük Gece Kedisi’ne Benim (Değil), dedi Öteki, Rikimini. Köpekler Bale Yapmaz, diye lafa karıştı Öfkeli Örümcek Rıza. Filler Muzlu Süt Sever diye çıkıştı İnatçı Kirpi Mina. Renk Canavarı, Öpücük Ne Renktir diye sordu Minik Karınca’ya. Zor Balık, Sakın Bu Kitabı Okuma, Bu Kitapta Hiç Resim Yok, diyerek uyardı Zeno ve Mondo’yu. Futbol Hırsızları, Ayıcık ile Farecik’in Maceraları’nı anlatırken Zafer Kimin? deyince ortalık karıştı.

Güneşin Doğmak İstemediği Gün, Devasa Hayvanların Büyük Kitabı’yla Zamanda Yolculuğa Çıkan Kurt, Başka, Öykü Kahramanları Ülkesinde, Kendini Beğenmiş Tek Boynuz’a Kim Bu Konuşan? Diye sordu. Bil Bakalım Kim, dedi Kedicik Papatya sırıtarak.

Ormanda Bir Yıl, Suların Sessizliği’nde, Yağmur Saçlı Kız, Anneannemin Güzel Çiçekleri’yle, İstanbul’un Şarkısı’nı dinledi. Elmer ve Kayıp Ayı, Bir Kardan Adam Masalı, okudu. İyi Ejderha, Kötü Ejderha, Korku, içinde Uyku Zamanı Hikayeleri, dinlerken Huysuz Uğur Böceği, Mürafa Zürafa Uyanmış mı Uyanmamış mı, diye söylendi.

Eğer, Mantarların İsyanı, Dev Pancar Çılgınlığı, olmasaydı Komşularım, Turuncu Teyze, Balıkçı Osman, Kırpıntı, Kurabiye Satışı, yapmayacak Tombik Ayı Acıkınca, Gökyüzünden Gelen Pasta’yı midesine indirmeyecekti. Pirinç Lapası ve Küçük Ejderha, Müze’deki, Mercan’ın Kırmızı Saçları’nı gören, Alev Saçlı Kız’a, Gerçek mi Sahte mi? diye sormayacaktı.

Penguen Ponky, Bay Tilki ve Kırmızı İp’e, Uyuyamıyor musun Küçük Ayı? Diye sordu. Küçük Bir Sorunum Var Dedi Ayı. Dişi Düşen Ejderha, Tombik Ayı Hastalanınca, Benekli Faremi Gördünüz mü, Kedim Nereye Kayboldu? Babam Nasıl Kuaför Oldu? diye telaşa kapıldı.

Doğduğun Gece, Bay Kaplan Yabana Çıkıyor. Ayça’nın Yeni Evi’ne, Çaya Gelen Kaplan, Küçük Ağaç’a, Alis’in Hikayeleri’ni okurken, Dokun Sihirli Ağaca, diyordu. Babam Yerinde Durmuyor, Çılgın Bal Porsuğu, Yeşil Kuyruklu Fare, Mavi Eşek ve Tuzakta İki Kişi, Hayvan Kurtarma için Nokta ile Çizgi’nin, Günebakan Çiçekleri’ni suluyordu. Bay Gıdık, Dedemin Bakkalı’ndan, George’nin Harika İlacı’nı içince, Annemle Babam Sınıfta, Papağanın Diriliş Öyküsü’nü anlatıyordu. Pöti, Büyülü Parmak’ını havaya kaldırıp, Zürafa, Peli ve Ben, Biz Ayrılamayız, Hadi Uç, diyerek Ördekçik Salkım’ı uçuyordu.

Elmer, Viktor’un Balkabakları’nı yerken, Rapunzel, Kırmızı Başlıklı Kız’a dönüp, Terzikuşu’na Ne olmuş diye soruyordu. Sindirella’nın Bilmecesi; İncecik Çubuk Değil Zararı Az Buz Değil, Guguklu Saatin Küçük Kuşu’nu düşündürüyordu. Eyvah Kalbim Kırıldı, diyen Annemin İçindeki Ses’e, Mıstık, Seni Anlamıyoruz, diye karşılık veriyordu Yeni Öğretmen.

Kocaman Küçük Deniz’in, Aylaklar Kumsalı’nda, Kapı Komşumuz Korsanlar, Kirpi ile Kestane’yi de yanlarına alıp Yağmur, Karanlık, demeden Sevgi Masalı’ndaki, Kayıp Renkler, Yok Hayvanlar, Olmayan Şeyler, Hador ile Midor’un Küçük Hayalleri, Yeşim Taşı Efsanesi ve Zürafanın Benekleri hakkında konuştular. Acayip Bir Bakan, Yeni Futbol Antrenörü, Büyük Orman Avcıları, Albion’un Rüyası’ndaki, Bidi, Dağ’ının Anahtar’ını, Sebastian ve Balonu’na verdiler.

Gizemli Kütüphaneci, Kütüphane Tavşanı, Madeline Finn ve Kütüphane Köpeği, Dev Şeftali yiyen Ponpon’a, İyi ki Geldin, Kurt Oyunu Oynayalım mı diyince Prensesler Uslu Durmaz, İnek Möli Asla Unutmaz, Hepsi Mavi Böğürtlenlerin Suçu diye söylendi Yaman Tilki. Atlas’ın Origami Günlüğü’nü karıştıran, Mutlu Tavşanlar, Kakaloji ile Bir Birim Olarak Çakıl Taşı’yla karşılaştılar.

Tohumun Rüyası’nı gören, Düşlerin Peşindeki Çocuk, Görünmez Uli, Matilda, Safi ve Ötekiler, Geri Dönüşüm Ülkesi’ndeki Kayıp Hazine, olan Gizemli Sandığın Sakladıkları’nı bulup, Benek Tozu ve Müthiş Sırlar’ı keşfettiler. Günışığı Dokuyucusu, Poşetto’yla, El Ele verdi Sevginin Gücü ile Harika Şeyler Yaşayacaksın, dedi. İlk Kafkam’ın Okumayı Seven Fare ve Bir Dostluk Öyküsü böylece bitti.

 

 

Yorumlar