MUTLU TAVŞANLAR, BAKIŞ AÇISI ÜZERİNE ÇOCUK KİTABI

Herkes aynı yöne baksa da farklı şeyler görebilir. Yaşananlar aynı olsa da herkesin üzerinde farklı izler bırakır. Hayat gibi, gerçek gibi… Herkesin hayatının kendi gerçeği ile şekillendiği gibi herkesin penceresi kendi doğrularına açılır.

Resimli çocuk kitapları sürprizlerle doludur, şaşırtıcı ve çocuk yanımızı kışkırtıcıdır. Çocukluğumuza dair naif duyguların kapılarını açan bir anahtardır. Cesareti olanlar çocuk yanlarıyla orada buluşur.

Mutlu Tavşanlar da öyle şaşırtıcı bir kitap hem tasarım açısından hem de karakterlerin özellikleri açısından. Kitabı elinize aldığınızda ön ve arka kapakta Mutlu Tavşanlar başlığını görüp nereden başlayacağınızı kestiremiyorsunuz. Hangisi kitabın başı? diyerek bir süre düşünüyorsunuz.

Nereden başladığınızın bir önemi olmadığını sayfaları çevirmeye başlayınca anlıyorsunuz. Kitabın ortasına geldiğinizde iki tam sayfayı kaplayan sözsüz bir sayfa ile karşılaşıyorsunuz. Bir sayfa daha çevirince yazılar, resimler her şey tersine dönüyor. Kafanız karışıyor, neler olduğunu anlamıyorsunuz. Sonra kitabı kapatıp diğer taraftan okumaya başlıyorsunuz. Bu sefer başka biri konuşuyor, başka biri anlatıyor yaşananları. Halbuki siz az önce zaten o olayı bir başkasının gözünden dinlemişsiniz. Ne gerek var aynı olayı bir daha dinlemeye hem de başka birinin gözünden…

İşte size şaşırtıcı bir çocuk kitabı, işte sürpriz, işte hayat! Kitabı okurken kendimi bir hakim gibi hissettim. Önümde iki farklı taraf ve o tarafların yaşadığı tek bir olay vardı. Biri tavşan diğeri ressam. Kim haklı, kim haksızdı? Diye düşünürken fark ettim ki mesele hak hukuk değildi. Mesele bakış açısıydı, diğerinin gözünden bakmanın ne kadar değerli olduğu,  sonucu nasıl etkilediğiydi.

Samimiyetin samimiyetsiz olarak algılanması, iyiliğin altında kötülük aranması ya da tam tersi. Nereden baktığınıza, kimleri dinlediğinize göre değişiyor. Henüz sayfalarını bile çevirmeden üzerine konuşabileceğiniz içinde bir sürü kavram barındıran bu kitabı çocuklarla felsefe atölyeleri düzenleyen herkesin okumasında fayda var.

 

TANITIM BÜLTENİNDEN

Ressam, bahçesine izinsiz olarak taşınan bir tavşanın maydanozlarını yediğini keşfedince öfkeden deliye döner. Hayvanı bahçesinden atmak için elinden gelen her yolu dener, fakat tüm bu çabalar Tavşan tarafından tamamen yanlış anlaşılmaktadır. Pablo Fırçatüy, onun yuvasına çöp boşalttığında, Tavşan ona yeni mobilyalar verildiğini sanar; Ressam yuvasına su bastığında, Tavşan yuvasında oluşan bu yeni havuzdan gayet memnun olur... Pablo’nun tavşandan kurtulmak için ne yapması gerekiyor?

Tavşan ve Ressam arasındaki bu yanlış anlaşılmalar, okura yepyeni ve çok yaratıcı bir tasarım ile sunuluyor. Bu kitabın içinde iki farklı öykü var. Kitabın bir yüzünde öykü, Pablo Fırçatüy’ün bakış açısından anlatılıyor, öbür yüzünde ise Tavşan Tukur’un gözünden... Beş yaş ve üzerine tavsiye ettiğimiz bu kitap ile okurlar bir olayı farklı kişilerin nasıl farklı yorumladığını görecek ve empatinin önemini anlayacaklar.

 

Kitap Adı: Mutlu Tavşanlar

Yazar: Marie Nimier

Çizer: Beatrice Rodriguez

Yayınevi: Redhouse Kidz

Sayfa Sayısı: 64




Yorumlar