Kakaolu ve Çikolatalı Çatlak Kurabiye Tarifi

Dışı Çıtır, İçi Yumuşacık Lezzet


İlk ısırıkta ağızda dağılan o nefis kakao kokusu…

Dışı çatlamış, hafif çıtır. İçi ise hâlâ yumuşacık ve dolgun.

Bu kurabiyeler yalnızca kolay yapımıyla değil, fırından çıkan kokusuyla da mutfağa mutluluk katıyor.

Fırın tepsisine dizilmiş hamurlar çatlamaya başladığında, bir şeyler değişiyor mutfakta.

Sessizce her yana yayılan tereyağı ve kakao kokusu, fırında güzel bir şeylerin piştiğinin habercisi...

Tarif etmek zor ama geçmişten gelen bir dost gibi…

Yuva gibi.

Çocukluk gibi…

Bu tarifi ilk kez "Bay Tavşan’ın Çikolata Fabrikası" adlı harika bir çocuk kitabını okuduktan sonra yapmıştım.

Kitap da kurabiye gibiydi: tatlı, eğlenceli, biraz şaşırtıcı ve içi sımsıcaktı.

Dilersen o kitap hakkındaki yazımı da blog sayfamda okuyabilirsin. kitaplık linkine basman yeterli.



Küçük Bir Not:

Artan kurabiyeleri bir kavanoza koyup sabah çayının yanına saklamak harika bir fikir olabilir.

Ya da, iyi bir fikir olmayabilir

Çünkü genelde hiç artmıyor, ilk günden bitme ihtimalleri çok yüksek:)


Bu kurabiyeler, günün en güzel molasına eşlik edebilir.

Denerseniz, yorumlarınızı mutlaka bekliyorum. Tarifle ilgili minik dokunuşlarınızı duymayı çok isterim.


 Kakaolu Çikolatalı Çatlak Kurabiye Tarifi

  Malzemeler:

 • 130 gram tereyağı

 • 1 yumurta

 • 200 gram un → Yaklaşık 1 + 1/3 su bardağı (silme)

 • 3 yemek kaşığı kakao (isteğe göre artırılabilir)

 • 1 su bardağı pudra şekeri

 • 1 paket kabartma tozu

 • 1 paket vanilya

 • 100 gram sütlü çikolata

 

Hazırlık Aşaması:

• Tereyağını kısık ateşte eritin, bir kenara alıp biraz soğumasını bekleyin.

• Ayrı bir kapta un, pudra şekeri, kakao, vanilya ve kabartma tozunu karıştırın.

Not: Hamura fındık gibi ekstra malzemeler de ekleyebilirsiniz.

• Ilımış tereyağını ve yumurtayı karışıma ekleyin.

• Spatula ile karıştırarak ele yapışmayan, yumuşacık bir hamur elde edin.

 

Pişirme:

• Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın.

• Yağlı kâğıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin.

• Kurabiyeleri benmari usulü eritilmiş sütlü çikolataya batırarak çikolatalı kaplama yapabilirsiniz.

• Uğraşmak istemezseniz, bir tatlı kaşığıyla çikolatayı kurabiyelerin üzerine gezdirin.

• Önceden ısıtılmış 170°C fırında 10–12 dakika pişirin.

• Fırından çıktıklarında ortaları yumuşak olabilir—endişelenmeyin!

Soğudukça dışı çıtırlaşıp içi yumuşak kalan o efsane kıvama kavuşacaklar.


Küçük Bir Soru:

Sizin evde en çok hangi kurabiye sevilir?

Yorumlarda benimle paylaşmayı unutmayın. Her evin fırın hikâyesi bir başka güzel...


Yorumlar