Kedi Dilli Tiramisu (Kafeinsiz Seçenekli, Çocuklara Uygun, “Tarihten Bir Lokma” ile)
Bazı tatlılar gösterişli olmak zorunda değildir.
Bazen sadece…
Birlikte hazırlamak yeterlidir.
Birimiz kremayı çırpar,
diğerimiz kedidillerini kahveye batırır.
Küçük parmaklar kaçamakla tadına bakar,
kahkahalar, kremalı dudaklara karışır.
Sonra her şey biraz durulur.
Tatlı dolaba girer,
mutfak sessizleşir.
Saatler geçer…
Krema soğur, lezzet yerini bulur.
Ve sonra…
Sofraya gelen o ilk lokma,
hepimizin yüzünde küçük bir gülümsemeye dönüşür.
O tatlı artık sadece bir tarif değil,
birlikte geçen bir zamanın tadı olur.
Tıpkı tiramisuyu hazırlarken bizde olduğu gibi.
Umarız sizin evinizde de her lokma bir neşe olur.
Afiyetle, sevgiyle.
İlk kez bu yaz mutfağımda yer verdiğim tiramisu
tarifi, çok kısa bir sürede pratikliği ve hafifliğiyle hepimizin gönlünü
fethetti.
Bir paket kedidili, sütlü yumuşacık bir krema ve
kahveyle buluşma…
Hepsi bu kadar… Ve inanın her lokmasında ayrı
bir mutluluk var.
Tarihten
Bir Lokma: Tiramisu…
“Tira mi su” – “Beni yukarı çek” der İtalyanca’da.
Bir lokmasıyla yorgunluk geçer, içe bir serinlik
yayılır.
Çocukların gözleri parlar, büyüklerin omuzları
hafifler.
Anlatılanlara göre, 1960’ların sonunda,
İtalya'nın Veneto bölgesinde doğmuş bu tatlı.
Bir annenin, eldeki malzemelerle moral bulduğu
bir öğle sonrası belki...
Belki de bir çocuğun hasta yatağına bırakılmış
ilk tatlı kaşığı...
Sonra o tatlı, ev ev yayılmış.
Tarifler değişmiş, ölçüler göz kararı olmuş.
Zamanla her evin tiramisusu biraz farklılaşmış;
tıpkı her annenin ölçüsünün “göz kararı” olması gibi…
Ama içindeki şefkat hiç eksilmemiş.
Bugün hâlâ, İtalyan evlerinde özel günlerin
tatlısı sayılır.
Annelerin defterinde, çocukların hafızasında
yumuşak bir tat olarak kalır.
Tarifi aşağıda adım adım paylaşıyorum
Malzemeler
Krema İçin:
• 4 su bardağı süt
• 5 yemek kaşığı un
• 1 su bardağı toz şeker
• 1 yumurta sarısı
• 400 gram labne peyniri
• 1 paket vanilya
• 1 yemek kaşığı tereyağı
• İsteğe göre limon veya portakal kabuğu rendesi
Taban
İçin:
• 1 paket kedidili bisküvisi
Kahve
Karışımı:
• 2 su bardağı sıcak su
• 2 yemek kaşığı granül kahve
(Çocuklar için kafeinsiz granül kahve önerilir.)
1.
Kremanın Hazırlanışı
Süt, un, şeker ve yumurta sarısını bir tencereye
alın.
Kremanın topaklanmaması için iyice çırpın.
Orta ateşte, sürekli karıştırarak pişirin.
Kremanız koyulaşıp göz göz olunca altını
kapatın.
Tereyağı ve vanilyayı ekleyin.
İsterseniz biraz limon ya da portakal kabuğu
rendesiyle ferah bir dokunuş katabilirsiniz.
Ardından kremayı soğumaya bırakın.
2. Labne
ile Buluşma
Krema tamamen soğuduktan sonra içine labneyi
ekleyin.
Mikser ya da blender ile pürüzsüz bir kıvam elde
edinceye dek karıştırın.
3. Kedi
Dillerini Hazırlanışı:
Sıcak suyla granül kahveyi karıştırın.
Kedidillerini tek tek kahveye batırıp çıkarın
(çok bekletmeyin, dağılabilir).
Hazırladığınız bisküvileri bir borcamın tabanına
dizin.
4.
Buluşma:
Bisküvilerin üzerine kremayı yayın.
Bu işlemi kat kat tekrar edebilirsiniz
(bisküvi-krema-bisküvi-krema gibi).
Üstünü streç filmle kapatıp en az 6 saat
(mümkünse bir gece) buzdolabında dinlendirin.
5. Servis
Zamanı:
Servis etmeden hemen önce üzerine bolca kakao
eleyin.
Dilerseniz çikolata rendesi, minik meyve
parçaları ya da yenilebilir çiçeklerle süsleyebilirsiniz.
Küçük Not
Kutusu Çocuklar İçin:
Kafeinin çocuklar üzerindeki etkisini azaltmak
için kafeinsiz kahve kullanarak hazırlarsanız, minik misafirlerinize de bu
lezzetli tatlıyı gönül rahatlığıyla ikram edebilirsiniz.
Lezzetten hiçbir şey kaybetmezsiniz ve güvenle
paylaşmanın rahatlığını yaşarsınız.
Yorumlar
Yorum Gönder