Bu aralar üzerime tembellik tozları sinmiş durumda. Bir sürü yemek tarifi birikmiş hepsi yayımlanmayı bekliyor. Bir yerden başlamak lazım diye söylendim durdum kendime. Ve en keyifli yemekten başlamaya karar verdim.
Geçen hafta Çarşamba akşamı için teyzemle sözleştik. Beni
yemeğe davet etti. Ben de akşam üzeri yeğenimi kreşten almaya gittim, güle
oynaya teyzeme gittik. Eve girer girmez nefis kokularla karşılandım. Sordum bu lezzetli kokan şey nedir diye. Teyzem tutturdu sürpriz diye, söylemedi.
Mutfağa girmemi de yasakladı L
Şöyle bir göz ucuyla bakayım dedim. Bu merak denen şey ne kötü oluyor bazı
zamanlarda… Tek görebildiğim şey fırında bir şeylerin piştiği oldu. Aklıma
direk lazanya geldi. Bana da biraz hüsran. Çünkü daha bir gün önce makarna
yemiştim ve tekrar yemeğe hiç niyetim yoktu. Hayal kırıklığıyla oturdum kaldım
televizyonun karşısında. Neyse vakit ilerledi ve yemek hazırlığı için mutfağın
yolunu tuttuk. İstemeyerek de olsa fırına şöyle bir bakıverdim. Allah Allah
lazanya dediğin böyle olmaz dedim. Sordum nedir bu diye. Cevap yok. Var da
cevap niteliği yok, bir sürprizdir gidiyor. Yemekleri servis tabaklarına koymak
için hazırlığa başladık. Bir de ne göreyim? Kremalı somon J Hemen makineyi kaptım
başladım şak şak fotoğraf çekmeye. Ve sıra bu görkemli yemeği tatmaya geldi.
Bir yedim bir yedim doyamadım. İlk tabak bitti. Ardından bir tabak daha… Yok
böyle bir lezzet. Ve aldığım her lokmada aklımdan geçen tek cümle şu oldu: '' Acaba tadını bilmediğimiz daha ne lezzetler var şu dünyada? 'Teyzem '' bunu
hiçbir zaman bilemeyeceksin'' diyerek olayı noktaladı. Ve şimdi bu muhteşem
lezzetin tarifini paylaşmak istiyorum.
MALZEMELER ( 4 kişilik )
4 adet somon fileto
2 kutu krema
Yarım çay bardağı su
1 yemek kaşığı elma sirkesi
1 çay kaşığı sarımsak tozu
1 yemek kaşığı nişasta
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı esmer şeker
6-7 dal dereotu
6-7 dal maydanoz
Yarım tatlı kaşığı zerdeçal
Yarım çay kaşığı çekilmiş hardal tohumu
Üzeri için taze çekilmiş karabiber
HAZIRLANIŞI
Maydanozu ve dereotunu çok küçük bir şekilde doğrayın. Bütün
malzemeleri çukur bir kabın içine koyup iyice karıştırın. Nişastayı eleyerek
ekleyin. Homojen bir karışım elde edene kadar iyice karıştırın. Ardından
somonları borcam tepsiye ya da derin bir fırın tepsisine dizin. Hazırladığınız
kremalı sosu filetoların üzerine dökün. Burada dikkat etmeniz gereken şey
somonların üzerinin sosla iyice kapanmış olmasıdır. Eğer üzerileri tamamen
sosla kaplanmazsa somonlar bir müddet sonra yanar ki istediğimiz bir şey
değildir. Eğer somonların üzeri tamamen kapanmazsa bir miktar da su
ekleyebilirsiniz. Ya da alüminyum folyo ile üzerini kapatabilirsiniz.
Turbo ayarlı fırında 175 derecede, turbo ayarsız fırında 200
derecede 35 dakika pişirin.
Somonlar pişerken bir yandan ıspanaklı tagliatelle
makarnamızı hazırlayalım. Burada dikkat etmemiz gereken tek şey sadece
makarnanın kıvamını al dente ( çok pişmemiş ) denen diri kıvamda pişirmektir.
Onun dışında farklı bir uygulamaya gerek duymadan makarnayı
hazırlayabilirsiniz.
Somon filetolar ve makarna hazır hale geldiyse servise
başlayabiliriz. Servis şeklini dilediğiniz gibi yapabilirsiniz. Dilerseniz yan
yana koyup üzerine sos gezdirin. Dilerseniz makarnanın üzerine somon filetoları
koyu üzerine sos ekleyebilirsiniz. Servis şekli tamamen sizin tercihinize
kalmış. Afiyet olsun.
SALATA MALZEMELERİ
1 adet sarı biber
1 adet salatalık
1 adet kırmızı soğan
5-6 adet çeri domates
1 yemek kaşığı çekirdek içi
1 bağ roka
1 tatlı kaşığı balzamik sirke
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım çay kaşığı tuz
HAZIRLANIŞI
Sarı biberi ve salatalığı küp küp doğrayın. Çeri domatesleri
ortadan ikiye kesin. Rokaları bir parmak uzunluğunda doğrayın. Balzamik
sirkesini bir tatlı kaşığı su ile karıştırın. Ve bütün malzemeleri bir kaba
alıp zeytinyağını, çekirdeğini, tuzunu ve balzamik sirkesini ekleyin. Afiyet olsun.
NOT: Bu tarifi yazarken çok yoruldum
nedendir bilinmez somonla yıldızım hiç barışmadı sevemedim,ama öyle bir anlattın ki yiyesim geldi valla:)
YanıtlaSilafiyet olsun cab-nım teyzeninde ellerine sağlık..
Merişkom harika bir tarif ve de çok şık. Ellerine sağlık. Sevgilerimle:)
YanıtlaSilellerine sağlık canım
YanıtlaSilharika olmuş.
:))))))
Teyzenin sürpriz demesi kadar varmış gerçekten. Somon severim ve harika bir tarif olmuş :) teyzenin ellerine saglık..
YanıtlaSilMükemmel olmus ellerine saglik :-) sevgiler canim
YanıtlaSilteyzenin ellerine sağlık lezzetli görünüyor:)
YanıtlaSilsevgiler.
En sevdigim baliklardan biri somon, harika gorunuyor, elinize saglik.:)
YanıtlaSilBayılırım somona. Ellerinize sağlık. İlk fırsatta denemek istiyorum. Sevgiler...
YanıtlaSilBayılırım somana, teyzenin ellerine sağlık canım. Nefis görünüyor. Sevgiler...
YanıtlaSilsomona bayılırım kremada birçok yemeğe güzel lezzetler katıyor
YanıtlaSilellerine sağlık
Ben yedim gerçekten çok harika bir lezzet herkese tavsiye ederim.
YanıtlaSilSomona zaten bayılırım buda nefis görünüyor, eline sağlık.
YanıtlaSilsomonu hiç sevemedim nedne bilmiyorum ama bu tarifle tekrar deneyeceğim:)
YanıtlaSil