KREMALI SOMON FİLETO



Bu aralar üzerime tembellik tozları sinmiş durumda. Bir sürü yemek tarifi birikmiş hepsi yayımlanmayı bekliyor. Bir yerden başlamak lazım diye söylendim durdum kendime. Ve en keyifli yemekten başlamaya karar verdim.
Geçen hafta Çarşamba akşamı için teyzemle sözleştik. Beni yemeğe davet etti. Ben de akşam üzeri yeğenimi kreşten almaya gittim, güle oynaya teyzeme gittik. Eve girer girmez nefis kokularla karşılandım. Sordum bu lezzetli kokan şey nedir diye. Teyzem tutturdu sürpriz diye, söylemedi. Mutfağa girmemi de yasakladı L Şöyle bir göz ucuyla bakayım dedim. Bu merak denen şey ne kötü oluyor bazı zamanlarda… Tek görebildiğim şey fırında bir şeylerin piştiği oldu. Aklıma direk lazanya geldi. Bana da biraz hüsran. Çünkü daha bir gün önce makarna yemiştim ve tekrar yemeğe hiç niyetim yoktu. Hayal kırıklığıyla oturdum kaldım televizyonun karşısında. Neyse vakit ilerledi ve yemek hazırlığı için mutfağın yolunu tuttuk. İstemeyerek de olsa fırına şöyle bir bakıverdim. Allah Allah lazanya dediğin böyle olmaz dedim. Sordum nedir bu diye. Cevap yok. Var da cevap niteliği yok, bir sürprizdir gidiyor. Yemekleri servis tabaklarına koymak için hazırlığa başladık. Bir de ne göreyim? Kremalı somon J Hemen makineyi kaptım başladım şak şak fotoğraf çekmeye. Ve sıra bu görkemli yemeği tatmaya geldi. Bir yedim bir yedim doyamadım. İlk tabak bitti. Ardından bir tabak daha… Yok böyle bir lezzet. Ve aldığım her lokmada aklımdan geçen tek cümle şu oldu: '' Acaba tadını bilmediğimiz daha ne lezzetler var şu dünyada? 'Teyzem '' bunu hiçbir zaman bilemeyeceksin'' diyerek olayı noktaladı. Ve şimdi bu muhteşem lezzetin tarifini paylaşmak istiyorum.

MALZEMELER ( 4 kişilik )
4 adet somon fileto
2 kutu krema
Yarım çay bardağı su
1 yemek kaşığı elma sirkesi
1 çay kaşığı sarımsak tozu
1 yemek kaşığı nişasta
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı esmer şeker
6-7 dal dereotu
6-7 dal maydanoz
Yarım tatlı kaşığı zerdeçal
Yarım çay kaşığı çekilmiş hardal tohumu
Üzeri için taze çekilmiş karabiber

HAZIRLANIŞI
Maydanozu ve dereotunu çok küçük bir şekilde doğrayın. Bütün malzemeleri çukur bir kabın içine koyup iyice karıştırın. Nişastayı eleyerek ekleyin. Homojen bir karışım elde edene kadar iyice karıştırın. Ardından somonları borcam tepsiye ya da derin bir fırın tepsisine dizin. Hazırladığınız kremalı sosu filetoların üzerine dökün. Burada dikkat etmeniz gereken şey somonların üzerinin sosla iyice kapanmış olmasıdır. Eğer üzerileri tamamen sosla kaplanmazsa somonlar bir müddet sonra yanar ki istediğimiz bir şey değildir. Eğer somonların üzeri tamamen kapanmazsa bir miktar da su ekleyebilirsiniz. Ya da alüminyum folyo ile üzerini kapatabilirsiniz.
Turbo ayarlı fırında 175 derecede, turbo ayarsız fırında 200 derecede 35 dakika pişirin.
Somonlar pişerken bir yandan ıspanaklı tagliatelle makarnamızı hazırlayalım. Burada dikkat etmemiz gereken tek şey sadece makarnanın kıvamını al dente ( çok pişmemiş ) denen diri kıvamda pişirmektir. Onun dışında farklı bir uygulamaya gerek duymadan makarnayı hazırlayabilirsiniz.
Somon filetolar ve makarna hazır hale geldiyse servise başlayabiliriz. Servis şeklini dilediğiniz gibi yapabilirsiniz. Dilerseniz yan yana koyup üzerine sos gezdirin. Dilerseniz makarnanın üzerine somon filetoları koyu üzerine sos ekleyebilirsiniz. Servis şekli tamamen sizin tercihinize kalmış. Afiyet olsun.

SALATA MALZEMELERİ
1 adet sarı biber
1 adet salatalık
1 adet kırmızı soğan
5-6 adet çeri domates
1 yemek kaşığı çekirdek içi
1 bağ roka
1 tatlı kaşığı balzamik sirke
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım çay kaşığı tuz

HAZIRLANIŞI
Sarı biberi ve salatalığı küp küp doğrayın. Çeri domatesleri ortadan ikiye kesin. Rokaları bir parmak uzunluğunda doğrayın. Balzamik sirkesini bir tatlı kaşığı su ile karıştırın. Ve bütün malzemeleri bir kaba alıp zeytinyağını, çekirdeğini, tuzunu ve balzamik sirkesini ekleyin. Afiyet olsun.
NOT: Bu tarifi yazarken çok yoruldum

Yorumlar

  1. nedendir bilinmez somonla yıldızım hiç barışmadı sevemedim,ama öyle bir anlattın ki yiyesim geldi valla:)
    afiyet olsun cab-nım teyzeninde ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  2. Merişkom harika bir tarif ve de çok şık. Ellerine sağlık. Sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık canım
    harika olmuş.
    :))))))

    YanıtlaSil
  4. Teyzenin sürpriz demesi kadar varmış gerçekten. Somon severim ve harika bir tarif olmuş :) teyzenin ellerine saglık..

    YanıtlaSil
  5. Mükemmel olmus ellerine saglik :-) sevgiler canim

    YanıtlaSil
  6. teyzenin ellerine sağlık lezzetli görünüyor:)
    sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. En sevdigim baliklardan biri somon, harika gorunuyor, elinize saglik.:)

    YanıtlaSil
  8. Bayılırım somona. Ellerinize sağlık. İlk fırsatta denemek istiyorum. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Bayılırım somana, teyzenin ellerine sağlık canım. Nefis görünüyor. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. somona bayılırım kremada birçok yemeğe güzel lezzetler katıyor
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  11. Ben yedim gerçekten çok harika bir lezzet herkese tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  12. Somona zaten bayılırım buda nefis görünüyor, eline sağlık.

    YanıtlaSil
  13. somonu hiç sevemedim nedne bilmiyorum ama bu tarifle tekrar deneyeceğim:)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder