Çoook uzun bir aradan sonra yeniden
herkese merhabalar;
Yaklaşık bir aydır fırsat bulup da
bir türlü yayınlamayadım bu güzel ve lezzetli tarifi. Aslında hazırlaması kolay
olsa da çok vakit alan bir tatlı oldu bu, kabak tatlısı. Hazırlayıp servise
sunmam yaklaşık üç gün sürdü. Sonunda dışı kıtır içi lokum gibi bir lezzet ortaya çıktı. Böyle güzel bir
lezzet için üç gün beklemeye değer diye düşünüyorum.
Tarifi çok severek takip ettiğim
Cahide Jibek hanımdan aldım. Bu güzel paylaşım için ona çok teşekkür ediyorum.
Kireçte kabak tatlısı tarifini aynen olduğu gibi ekliyorum.
Servis yaparken biraz toz tarçın, ceviz ve kaymak da ekledim
ben. Siz de dileğiniz şekilde servise
sunabilirsiniz. Kolay gelsin, afiyetler olsun herkese.
Malzemeler
·
1 kg. Balkabağı (soyulmuş haliyle)
·
5 su bardağı şeker
·
6 su bardağı su
·
1 yemek kaşığı dut pekmezi (olmasa da
olur)
·
1 çay kaşığı limon tuzu
·
300 gr. sönmemiş kireç
·
3 lt. su
Öncelikle kireç kaymağını
hazırlayacağız. Sönmemiş kireci akşamdan büyük bir kavanozun içine koyup üzerine
suyu ekleyin. 2 saat öncesinde de konsa olur ama bu şekilde suyu daha berrak
oluyor.
Üzerini yarı açık bırakın. Normalde
kireç suyu görünce patlayarak çözünür, fakat kireç bayatsa patlamaz fakat yine
de çözünür.
Kabakları iri dilimler halinde
doğrayın. (Dilimleri ince doğrarsanız daha sert olur. Kalın doğrarsanız, içi
yumuşak dışı sert olur.) Kireç kaymağını yani kirecin üzerine koyduğunuz
durulmuş suyu ayrı bir kaba bulandırmadan alın ve kabakları içine atın.
Kabakların suya tam batması için üzerine bir ağırlık koyun.
Ben kireç suyunda tam 16 saat
beklettim. 12 saatten daha az olmasın. Yoksa kabaklar istediğimiz sertlikte
olmaz.
Bu süre sonunda kabakları kireç
suyundan alın. 4-5 su yıkayın ve bu kez normal çeşme suyuna koyun. 1 saat kadar da bu suda bekletin.( Bu
işlemi kirecinden iyice arınsın diye yapıyoruz)
Bekleme esnasında bir tencereye su
ve şekeri alıp 5-6 dakika kadar kaynatın. İçine 1 yemek kaşığı pekmez katıp
karıştırın ve ılımaya bırakın.
Kabakları duru sudan çıkarıp tekrar
yıkayın ve ılık şerbetin içine atın.
Kaynamaya başlayınca altını kısın,
ara sıra kevgirle kabakları şerbete hafif bastırın ve yavaşça karıştırın ki her
yeri eşit olarak şerbeti alsın.
Yaklaşık 2-2.5 saat boyunca bu
şekilde pişecek. Bu süre sonunda kabaklar şeffaf bir hal alacak. Sonra ocağın
altını açın ve şerbetin kıvam almasını sağlayın. Normal reçel kıvamına
gelmesine yakın limon tuzunu atın ve 1-2 dakika daha kaynatın.
Sıcakken cam bir kavanoza alın ve
soğuyunca kapağını kapatıp serin bir yerde muhafaza edin.
Cahide’nin notları:
Kireç kabakları sertleştirmek için
kullanılır ve dağılmasını engeller. Kayısı, erik, incir ve daha bir çok
meyvenin tatlısı kireçte bekletilerek yapılabilir.
Bu tatlıda şeker miktarı diğer
reçellere göre fazla kullanılıyor. Eğer kabaklar şekere tam olarak batmıyorsa
istediğimiz sertliği elde edemeyiz. Tatlıdan artan şerbeti, başka bir sefer
reçel yaptığınızda kullanabilirsiniz.
Eline sağlık, çok güzel görünüyor. Aslında kabak tatlısını pek sevmem, çok yumuşak gelir bana. Ama daha önce kireçte ymiş ve sevmiştim, çıtır çıtırdı dışı. Bir de bu sene o kadar çok kabak tatlısı gördüm ki canım istiyor :)
YanıtlaSil