KİREÇTE KABAK TATLISI


Çoook uzun bir aradan sonra yeniden herkese merhabalar;
Yaklaşık bir aydır fırsat bulup da bir türlü yayınlamayadım bu güzel ve lezzetli tarifi. Aslında hazırlaması kolay olsa da çok vakit alan bir tatlı oldu bu, kabak tatlısı. Hazırlayıp servise sunmam yaklaşık üç gün sürdü. Sonunda dışı kıtır içi lokum  gibi bir lezzet ortaya çıktı. Böyle güzel bir lezzet için üç gün beklemeye değer diye düşünüyorum.
Tarifi çok severek takip ettiğim Cahide Jibek hanımdan aldım. Bu güzel paylaşım için ona çok teşekkür ediyorum. Kireçte kabak tatlısı tarifini aynen olduğu gibi ekliyorum.
Servis yaparken  biraz toz tarçın, ceviz ve kaymak da ekledim ben.  Siz de dileğiniz şekilde servise sunabilirsiniz. Kolay gelsin, afiyetler olsun herkese.

Malzemeler
·         1 kg. Balkabağı (soyulmuş haliyle)
·         5 su bardağı şeker
·         6 su bardağı su
·         1 yemek kaşığı dut pekmezi (olmasa da olur)
·         1 çay kaşığı limon tuzu
·         300 gr. sönmemiş kireç
·         3 lt. su

Öncelikle kireç kaymağını hazırlayacağız. Sönmemiş kireci akşamdan büyük bir kavanozun içine koyup üzerine suyu ekleyin. 2 saat öncesinde de konsa olur ama bu şekilde suyu daha berrak oluyor.
Üzerini yarı açık bırakın. Normalde kireç suyu görünce patlayarak çözünür, fakat kireç bayatsa patlamaz fakat yine de çözünür.
Kabakları iri dilimler halinde doğrayın. (Dilimleri ince doğrarsanız daha sert olur. Kalın doğrarsanız, içi yumuşak dışı sert olur.) Kireç kaymağını yani kirecin üzerine koyduğunuz durulmuş suyu ayrı bir kaba bulandırmadan alın ve kabakları içine atın. Kabakların suya tam batması için üzerine bir ağırlık koyun.
Ben kireç suyunda tam 16 saat beklettim. 12 saatten daha az olmasın. Yoksa kabaklar istediğimiz sertlikte olmaz.
Bu süre sonunda kabakları kireç suyundan alın. 4-5 su yıkayın ve bu kez normal çeşme suyuna  koyun. 1 saat kadar da bu suda bekletin.( Bu işlemi kirecinden iyice arınsın diye yapıyoruz)
Bekleme esnasında bir tencereye su ve şekeri alıp 5-6 dakika kadar kaynatın. İçine 1 yemek kaşığı pekmez katıp karıştırın ve ılımaya bırakın.
Kabakları duru sudan çıkarıp tekrar yıkayın ve ılık şerbetin içine atın.
Kaynamaya başlayınca altını kısın, ara sıra kevgirle kabakları şerbete hafif bastırın ve yavaşça karıştırın ki her yeri eşit olarak şerbeti alsın.
Yaklaşık 2-2.5 saat boyunca bu şekilde pişecek. Bu süre sonunda kabaklar şeffaf bir hal alacak. Sonra ocağın altını açın ve şerbetin kıvam almasını sağlayın. Normal reçel kıvamına gelmesine yakın limon tuzunu atın ve 1-2 dakika daha kaynatın.
Sıcakken cam bir kavanoza alın ve soğuyunca kapağını kapatıp serin bir yerde muhafaza edin.
Cahide’nin notları:
Kireç kabakları sertleştirmek için kullanılır ve dağılmasını engeller. Kayısı, erik, incir ve daha bir çok meyvenin tatlısı kireçte bekletilerek yapılabilir.
Bu tatlıda şeker miktarı diğer reçellere göre fazla kullanılıyor. Eğer kabaklar şekere tam olarak batmıyorsa istediğimiz sertliği elde edemeyiz. Tatlıdan artan şerbeti, başka bir sefer reçel yaptığınızda kullanabilirsiniz.







Yorumlar

  1. Eline sağlık, çok güzel görünüyor. Aslında kabak tatlısını pek sevmem, çok yumuşak gelir bana. Ama daha önce kireçte ymiş ve sevmiştim, çıtır çıtırdı dışı. Bir de bu sene o kadar çok kabak tatlısı gördüm ki canım istiyor :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder