29 Aralık 2016 Perşembe

HAMSİ TAVA


Herkese merhaba; acısıyla bir seneyi daha geride bırakıyoruz. 2016 dünya genelinde acı olayların birbiriyle yarıştığı bir yıl oldu adeta. Bunun yanı sıra güzellikler de yaşanmadı değil. Bizim için İpek kızımızı getirdi 2016 ve bir sürü yenilik. Umarım gelen gideni aratmaz hep daha iyiye doğru gideriz.
Yılın son tarifi hamsi tava olacak bloğumda. Aslında akşama başka yemek hazırlamıştım; ama eşim pazardan hamsiyle gelince yarına kaldı hazırladığım yemek.

MALZEMELER
1 kilo hamsi
Mısır unu
Tuz
Sıvıyağ

HAZIRLANIŞI
Hamsileri bol suyla temizleyip suyunu süzmek için süzgece koyun. Bir kabın içine mısır unu ve tuz ekleyip karıştırın. Ardından hamsileri mısır ununa bulayıp tavaya dizin. Ben krep tavası kullandım pişirmek için. Hamsileri tavaya dizdikten sonra, tavanın kenarlarına bir yemek kaşığı zeytinyağını gezdirin. Orta ateşte kızarana dek kızartın. Alt tarafı pişen hamsilerin üzerine düz bir tabak koyup tavayı ters çevirin ve hamsilerin diğer tarafını da kızartın. Yanına da bol yeşillikli soğanlı bir salatayla servise sunun. Herkese mutlu yıllar diliyorum. Afiyet olsun.

27 Aralık 2016 Salı

Babamı Neden Çok Seviyorum (Mikado Çocuk)


Herkese merhaba; uzun zamandır kitap paylaşımı yapmadığımı fark ettim. Bu güzel kitabı Selim iki yaşından beri severek okuyoruz. Selim'in sıkılmadan dinlediği, resimlerini tek tek incelediği favori kitaplardan birini paylaşacağım bugün.  
Her çocuğun gözünde babası, bir süper kahramandır. En bilgili onun babasıdır, en akıllı ya da en güçlü… ‘Babamı Neden Çok Seviyorum’ kitabı, çocukların babalarına olan sevgisini anlatmaktadır ama kendi cümleleriyle!
Karakterlerin hepsi, sevimli hayvancıklardan oluşmaktadır. ‘Babamı Neden Çok Seviyorum’ keyifli bir çocuk kitabı olmasının yanı sıra, ‘Çünkü’ ile bağlantı kurmasını sağlıyor. Ve çocuğa iki cümle arasında neden-sonuç ilişkisi kurmayı öğretiyor.

Çocukların ve özellikle babalarının ilgilerini çekecek son derece renkli ve keyifli bir çocuk kitabı. Her sayfasında babaların bir özelliği gösteriliyor ve şirin hayvan figürleri ile açıklanıyor.


24 Aralık 2016 Cumartesi

PEMBE ÇATLAK KURABİYE


Herkese merhaba; ağızda dağılan, yumuşak dışı kıtır harika bir kurabiye tarifi hazırladım bugün. Tarif Tümay’ın Mutfağına ait. Olduğu gibi yazıyorum tarifi. Gıda boyası kullanmadan da yapabilirsiniz bu tarifi. Ben vanilya tozu yerine vanilya aroması kullandım. Kurabiye yaparken genelde vanilya aroması kullanmayı tercih ediyorum. Tadı ve kokusu daha güzel oluyor.
http://www.tumayinmutfagi.com/2015/12/21/pembe-catlak-kurabiye/

MALZEMELER
125 gram tereyağı (oda sıcaklığında)
1 adet yumurta (oda sıcaklığında)
2 su bardağı nişasta
1 su bardağından 1 parmak eksik un
1 su bardağından 2 parmak eksik pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 – 3 damla pembe gıda boyası
ÜZERİ İÇİN;
Toz şeker

HAZIRLANIŞI
Öncelikle tereyağı ile pudra şekerini krema kıvamında oluncaya kadar karıştırın.
Yumurtayı ekleyip yoğurmaya devam edin.
Gıda boyası ile birlikte tüm kur malzemeleri de ilave edip ele yapışmayacak bir kıvam elde edinceye kadar yoğurun.
Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlayın, hafifçe bastırın ve tek tarafını toz şekere bulayıp, yağlı kağıt serilmiş ya da yağlanmış fırın tepsisine dizin.
165 derecelik fırında hafif çatlayana kadar yaklaşık 15 dakika pişirin.
Afiyet olsun.


22 Aralık 2016 Perşembe

PANKEK TARİFİ/PANCAKE


MALZEMELER
2 yumurta
3 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı vanilya
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
3 yemek kaşığı sıvıyağ
2,5 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
3 yemek kaşığı toz şeker

HAZIRLANIŞI
Çukur bir kabın içine sıvı malzemeleri koyup iyice karıştırın.
Ardından kuru malzemeleri azar azar ekleyip homojen bir hale gelene dek çırpma teli ya da mikserle çırpın.
Yapışmaz bir tavanın içini tereyağ ile çok az yağlayıp tavayı ısıtın.
Ardından bir kepçe ile krep hamurundan döküp kısık ateşte pişirin.
Pankeklerin üzeri göz göz olunca diğer tarafını çevirip arka kısmı da pişirin.
Bir tarafını az diğer tarafını daha çok pişirin.
Hazırladığınız pankeklerin üzerine çikolata, bal, reçel vb.. sürün ya da sade olarak servise sunun.Afiyet olsun.

21 Aralık 2016 Çarşamba

6 AYLIK BEBEK EK BESİNİ


Herkese merhaba; nasılsınız? Aralık ayı ve son birkaç aydır ülkemizde yaşanan acı olaylar hepimizi derinden sarstı maalesef. Üst üste yaşanan bu olaylar beni derinden etkiledi. Görmezden gelsen olmuyor, görüp bir şey yapamamak olmuyor... Olmuyor işte, yakışmıyor bu kötülükler. İnsanın doğasına aykırı bu tarz olayların son bulmasını ümit ediyorum.
Çocuklarımız, bebeklerimiz büyüyor. Onları huzurlu bir ortamda yaşatmaya çabalıyorum. Sağlıklı olmaları için çabalarım. Bir anne olarak enerjimi onların sağlığına ve huzuruna harcıyorum.
İpek kızımız 6. ayını doldurdu. Ek besine geçtik artık. Hızlı bir geçiş yapmadım. Sevdiği tatları bulmaya çalışıyorum. En çok neyi yerken zevk alıyor, hangi tatları beğeniyor bunları keşfetmeye çalışıyorum. Günde bir kaşık yiyor bazen, bazen daha fazla. Hastalık ve diş çıkarma dönemlerinde hiçbir şey yemek istemiyor doğal olarak. Ben de sadece anne sütü veriyorum.
İki günde bir muz ve mandalina yediriyorum.
Yarım muzu rendeleyip içine yarım mandalina sıkıyorum. Bunları yemeyi çok seviyor. Mandalinadaki c vitamini bu soğuk kış günlerinde iyi bir vitamin kaynağı oluyor.
Sağlık ve huzur dolu günlerin daim olması dileğiyle...


14 Aralık 2016 Çarşamba

KÖMBE TARİFİ


Eskiden ramazan bayramında misafire ikram etmek için hazırlanırdı kömbe. 5 kilo unla yapılır çuvallara doldurulurdu. 6 ay bozulmadan soğukta saklanırdı. Kışın soğuk havalarda çayın yanında yenirdi. Geçen hafta annem geldi Bursa’ya yanımıza. Gelirken yanında kömbe kokusu da getirmiş. Maaile oturduk kömbe yaptık. Yaparken de eski günleri yad ettik.
MALZEMELER
2 kg un
500 gram tahin
2 paket margarin
2 su bardağı sıvıyağ
1 litre süt
1 buçuk kilo şeker
2 tatlı kaşığı karbonat
1 adet yaş maya
1 çay bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı kömbe kokusu

ÜZERİ İÇİN
Çiğ susam
1 yemek kaşığı su
1 yemek kaşığı şeker


HAZIRLANIŞI
Un, kömbe kokusu, karbonat bir kabın içene koyun.
Ayrı bir kapta ılık sütün içine tahin, yoğurt, sıvıyağ, maya, margarin ve şekeri ilave edip iyice karıştırın. Margarin ve şeker eriyene dek karıştırmaya devam edin.
Ardından kuru malzemeleri azar azar sıvıların içine ekleyip elinizle yoğurun.
Yoğurma işi bittikten sonra üzerini kapatıp üç saat yoğurt mayalar gibi bekletin.
Hamur mayalandıktan sonra elinizle yuvarlak şekil verin.
Şeker, susam ve suyu karıştırın. Yuvarladığınız hamuru bu karışıma bulayıp fırın tepsisine dizin.
180 derece fırında pembeleşinceye dek pişirin. Afiyet olsun.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...