29 Nisan 2013 Pazartesi

RED VELVET CAKE


Tatile gitmeden önce paylaştığım son tarifimiz RED VELVET CAKE ( kırmızı kadife pasta) olacak. Yaklaşık bir buçuk ay Berlin’de olmayacağız. Bu oğlumla ikinci kez Türkiye seyahatimiz olacak. İlkinde Oğlum henüz dört aylıktı ve colic sancıları hala devam ediyordu. Oğlumla ilk kez yalnız seyahat etmiştim ve bu oğlumun ilk uçağa binişiydi. Uçağa binip inene dek ağlamıştı. Uçaktaki hostesler de ayağa kalkmamıza izin vermemişti. Takdir edersiniz ki oturduğunuz yerde ağlayan bir bebeği susturmak hiç de kolay değil. Hayatımın en zor ve en sıkıntılı anlarından birini yaşamıştım. El bagajı bebeğin, kangurusu, emniyet kemeri, biberonu vb…derken tek koltuğa sığamamıştık. Aksi gibi uçak da çok küçüktü. Offf yazarken o anları tekrar yaşadım.
Neyse ki bu sefer yalnız olmayacağınız eşim de bizimle birlikte geliyor. Hem oğlum büyüdü hem de colic sancılarımız bitti çok şükür. Tabi ben de uçak konusunda tecrübe sahibiyim artık. Yine de her türlü sürprize açığım. Kısmetse Salı sabahının ilk ışıklarında yola revan olacağız. Ve hala bavullar açık kapanmayı bekliyor. Oğlum bavulların birinden çıkıp diğerine giriyor.
Çocuk olmadan önceki Türkiye seyahatlerimizde neredeyse bir hafta önceden kapanırdı bavullar, bu kez öyle olmadı. Ailemizin kendisi küçük marifetleri büyük yeni bireyi bütün düzeni kendine göre ayarlattı.Neyse şimdi gelelim kırmızı kadife pastamıza...
Bu pasta bizim ve çevremizdekilerin çok beğendiği bir pasta oldu. Öylesine bir denemek için yapmıştım ilk yaptığımda. Tadına bakanların yorumlarından sonra favori tariflerde yerini aldı. İlk kez yapacaklar için biraz karmaşık gelebilir; fakat özünde uygulaması kolay bir tarif.


KEK MALZEMELERİ

440gram un
170 gram tereyağ
3 yumurta 7,5 gram elma sirkesi
7 gram kabartma tozu
450 gram toz şeker
3 yemek kaşığı gıda boyası
16 gram kakao
6 gram vanilya yağı
9 gram tuz
370 gram buttermilch

VANİLYA KREMASI İÇİN MALZEMELER
50 gram un
500 ml süt
400 gram toz şeker
450 gram tereyağ
6 gram vanilya yağı


KEKİN HAZIRLANMASI
Tereyağını oda sıcaklığında eritin. Birkaç parçaya böldüğünüz tereyağını derin bir kabın içinde mikserle yaklaşık 10 dakika çırpın.
Bir miktar şeker ilave edin. İyice çırptıktan sonra bir yumurta kırıp karıştırmaya devam edin.
Şekerin ikinci bölümünü de ekleyip çırpın. Arından ikinci yumurtayı kırıp karıştırmaya devam edin.
Geriye kalan şekeri de ekleyip çırptıktan sonra son yumurtayı kırın ve karıştırmaya devam edin.
 Vanilya yağını ekleyip çırpmaya devam edin.
Kırmızı gıda boyasını ekleyip çırpmaya devam edin.
Kakaoyu ekleyip çırpmaya devam edin.
Buttermilch ve tuzu aynı kabın içinde karıştırın.
Bu karışımı kek hamurunun içine azar azar ekleyerek dökün. Ve spatula ile karıştırın. Ardından unu eleyerek ve azar azar ekleyerek karışımın içine ilave edin. Spatula ile iyice karıştırın.
Üçüncü ve son aşama olarak küçük bir kabın içine elma sirkesi ve kabartma tozunu koyun. İyice karıştırdıktan sonra kek hamurunun içine aktarıp spatula ile son kez karıştırın.
Hazırladığınız kek hamurunu üç eşit parçaya ayırın. Her birini üç aşamada aynı büyüklükteki 24 cm lik  kek kalıplarında önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika pişirin. Ya da üç adet 24 cm lik kek kalıbında tek seferde pişirin. Ben tek kalıpta üç aşamada pişirdim. Biraz vakit aldı ama pastamızın lezzetinde herhangi bir tat kaybı olmadı.


KREMANIN HAZIRLANMASI
Bir tencerenin içinde sütü ve unu koyun. Düşük ısıda sürekli karıştırarak kaynayana dek pişirin. Kaynadıktan sonra başka bir kaba aktarın. Üzerini streç filmle hava almayacak şekilde kapatın ve oda sıcaklığında bekletin.
Oda sıcaklığında erimiş tereyağını küçük parçalara bölün. Çukur bir kabın içinde mikserle beyazlaşıncaya dek çırpın. Vanilya yağını ekleyip çırpmaya devam edin. Şekeri de ekleyip iyice çırpın. Karışım beyaz köpük haline gelinceye dek çırpın.
Önceden pişirdiğimiz sütlü unlu karışımı da azar azar ekleyip iyice karıştırdıktan sonra kremamız hazır hale geliyor.
Kekler pişip soğuduktan üzerine ve aralarına hazırladığınız kremayı sıvayın. En üst katmanı da krema ile kapatıp dilediğiniz şekilde süsleyin. Ben ortası bombeli olan kekin bombesini bıçakla kesip düz hale getirdim. Fazla olan keki rondada iyice çırptıktan sonra süsleme için kullandım. Süsleme işi tamamen sizin yaratıcılığınıza kalmış. Afiyet olsun.












23 Nisan 2013 Salı

DOMATES SOSLU MANTARLI TAVUK SARMA


MALZEMELER
1 adet kemiksiz tavuk göğsü
2oo gr doğranmış mantar
1 adet büyük boy soğan
6-7 yaprak taze reyhan
100 gr rendelenmiş kaşar peyniri
1 çay kaşığı sarımsak tozu
Sıvıyağ ( kızartma için )
Tuz,karabiber
2 yemek kaşığı zeytin yağı

 DOMATES SOSU MALZEMELERİ
4 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı un
Aldığı kadar sıcak su
Tuz, karabiber



DOMATES SOSUNUN HAZIRLANIŞI
Unu tere yağında kavurun. Un kavrulduktan sonra bir iki dakika da domates salçası ile kavurun.  Üzerine dilediğiniz kıvama gelinceye dek sıcak su ekleyin. Sosunuz kaynaya dek pişirin. Kaynadıktan sonra kısık ateşte bir iki dakika daha karıştırarak pişirdikten sonra sosunuz hazır. Tuzunu, karabiberini atıp ocaktan alın.

TAVUK SARMANIN HAZIRLANIŞI
Tavukları aldığınız kasaba onları fileto doğraması için rica edin. Bir yemek kaşığı ile her bir tavuk dilimini döverek inceltin. Bir kabın içine iki yemek kaşığı zeytinyağı,tuz,karabiber ve sarımsak tozunu koyup karıştırın. Bütün tavuk dilimlerini hazırladığınız bu baharatlara bulayın ve buzdolabında bir saat bekletin.
Bir tavanın içinde ince kıyılmış soğanları kavurun. Soğanlar kavrulduktan sonra mantarları da suyunu çekene dek pişirin.Baharatları ekleyin. Ocaktan almadan hemen önce de ince doğranmış reyhanları ekleyin ve soğumaya bırakın.
Tavuklar hazır olduktan sonra kızgın yağda tek tarafını kızartın. Kızarttığınız tavuk dilimlerini soğumaya bırakın.
Düz bir kabın içine tavuk dilimlerinin kızarmış tarafı üste  gelecek şekilde koyun. Üzerine hazırladığınız mantarlı karışımdan bir miktar ekleyin. Bu miktar tavuk dilimlerinizin büyüklüğüne bağlı olarak değişir. Bol malzeme koyarsanız sarma işlemi zorlaşacaktır.
Malzemelerin üzerine bir tutam kaşar peyniri yerleştirin. Ve sarmaların açılmaması için kenarlarından kürdan batırın.
Hazırladığınız sarmaları çukur bir fırın tepsisine yerleştirin. Üzerini domates sosu ile kaplayın. En üst kısma da rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirin. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında yarım saat pişirin. Sıcak servis yapın. Afiyet olsun.



22 Nisan 2013 Pazartesi

PANCAKE


MALZEMELER
2 yumurta
1 yemek kaşığı şeker
1 su bardağı süt
Bir tutam tuz
1 paket kabartma tozu
1 bardak + 1 yemek kaşığı un
Pişirmek için bir miktar tereyağ ya da margarin


 HAZIRLANIŞI

Şekeri ve yumurtaları mikser ile çırpın. 1 bardak unu ve tuzu eleyerek yavaş yavaş ekleyin. Ekleme esnasında karıştırmaya devam edin. Katılaşmaya başlayınca sütü ekleyin. Topaklanmaması için sürekli karıştırın.
Hazırladığınız karışımın üzerini kapatıp bir saat buz dolabında bekletin.
Pişirmeye başlamadan önce bir yemek kaşığı unu ve kabartma tozunu ekleyip karıştırın.
Tavayı az bir miktar yağ ile yağlayın. Tava ısınınca hazırladığınız pancake hamurundan tavaya bir kaşık koyun. Hamurun üzerindeki baloncuklar patlayınca pişmesi için diğer tarafını çevirin. Pancake hamurunuz hazır.



TATLI OLARAK YEMEK İSTEYENLER İÇİN

Pancake hamurunun tamamını kaplayacak şekilde içine bal sürün ve her tarafına yayın. Üzerine yarım çay kaşığı tarçın serpiştirin. Hamurun ortasına uzun ince doğranmış muz ve doğranmış cevizi dizin. Rulo şeklinde sarıp dilimleyerek servise sunun. Afiyet olsun.

TUZLU OLARAK YEMEK İSTEYENLER İÇİN

4-5 yemek kaşığı süzme yoğurdun içine bir miktar ince kıyılmış maydanoz, bir tutam tuz ve sarımsak koyup karıştırın. Pancake hamurunun ortasına kaşıkla dileğiniz miktarda şerit şeklinde iç malzemeden koyun. Bir miktar da doğranmış ceviz dizin. Rulo şeklinde sarıp dilimleyerek servise sunun. Afiyet olsun.

18 Nisan 2013 Perşembe

VANİLYALI KURABİYE




MALZEMELER

225 gram tereyağı ya da margarin
1 su bardağı şeker
3 su bardağı un
1 yumurta
1 tatlı kaşığı vanilya yağı ya da tozu
1 paket kabartma tozu



HAZIRLANIŞI

Margarini oda sıcaklığında eritip rengi beyazlaşıncaya kadar mikserle çırpın. Ardından şekeri ekleyip yaklaşık 10 dakika çırpın. Yumurtayı ekleyip çırpmaya devam edin.  Vanilyayı ekleyin.
Kabartma tozunu,ve unu eleyerek yavaşça ilave edin. Elinizle iyice yoğurun.
Elde ettiğiniz hamuru yuvarlayıp streç filmle kaplayın. 30 dakika buzdolabında bekletin.
Dolaptan çıkardıktan sonra iki adet yağlı kağıt kesin.
Kağıtlardan birini tezgahın üzerine serip üzerine yoğurduğunuz hamuru koyun. Hamurun üzerine de diğer yağlı kağıdı serin. Merdane ile 1,5 cm kalınlığında açın. Kurabiye kalıpları ile şekillendirin.
Şekillendirdiğiniz kurabiyeleri içinde yağlı kağıt olan bir fırın tepsisine dizin. Tepsiyle birlikte buz dolabında 10 dakika bekletin ( Kurabiye şekillerinin dağılmaması için beklemesi gerekiyor aksi takdirde pişirme esnasında hepsi yayılıp dağılıyor).
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 7-10 dakika pişirin. Afiyet olsun.



8 Nisan 2013 Pazartesi

FIRINDA TAVUK PATATES



MALZEMELER

Kişi sayısı kadar tavuk incik ya da but
1-2 kg patates
Sıvı yağ
Tuz, karabiber, kırmızı pul biber
1 yemek kaşığı biber salçası
Bir tutam kekik
1 çay bardağı su

HAZIRLANIŞI

Patateslerin kabuklarını soyup birer parmak kalınlığında halkalar şeklinde doğrayın. Tavuk parçalarını güzelce yıkayın. Patateslerle birlikte tavuk parçalarını geniş bir kaba alın. Başka bir kapta biber salçası ve bir çay bardağı suyu salça eriyene dek karıştırın. Ardından diğer malzemeleri ekleyin iyice harmanlandıktan sonra tavuk ve patatesin üzerine dökün. Fırın tepsisine bütün malzemeleri yerleştirdikten sonra 180 derecede güzelce kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.

3 Nisan 2013 Çarşamba

EggMcMuffin




MALZEMELER

Kişi sayısı kadar yumurta
Kişi sayısı kadar yuvarlak kepekli tost ekmeği
Kişi sayısı kadar dilimlenmiş salam
Kişi sayısı kadar tost peyniri
Küçük bir kase dilimlenmiş kaşar peyniri


HAZIRLANIŞI

Ekmekleri yatay olarak ortadan ikiye kesin ve 180 dereceye ayarlanmış fırında 5 dakika kızartın. Muffin kalıbının içini sıvı yağ ile yağlayın ve her bir kalıbın içine birer yumurta kırın. 180 derecede yumurtalar pişene dek bırakın. Piştikten sonra silikon bir spatula  ile yumurtaların şeklini bozmadan çıkarın.
Ekmeklerin üzerine sırasıyla ; salam, yumurta, rendelenmiş kaşar peyniri ve tost peynirini yerleştirin. Son katı da ekmekle kapatıp 180 derece fırında peynirler eriyene dek pişirin.


HEMEN YİYECEKSENİZ
Fırında beş on dakika bekletin.Ekmekler ısınana ve peynirler eriyene dek.

SONRA YEMEK İSTİYORSANIZ
Eğer ekmeklerinizi saklamak  ve daha sonra yemek istiyorsanız poşetlemeden buzlukta bir saat bekletin. Böylece ekmeklerinizin nemi azalmış olur ve biraz da dondurmuş olursunuz. Fakat poşetsiz olarak dondurucuda unutmayın. 1-2 saat içinde alın poşetleyin veya folyolayın ve dondurucuya kaldırın. Birkaç hafta sorunsuz saklayabilirsiniz.
Eğer hemen paketlerseniz poşet içinde nemlenme olacaktır.

UYARI:
Sakın mikrodalga kullanmayın. Biraz zaman ayırıp 20-25 dakika 180 derece fırında pişirin. Mikrodalga muffinlerinizi vıcık vıcık yapabilir.

2 Nisan 2013 Salı

MÜCVER



MALZEMELER

4 veya 5 adet kabak
2 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
5-6 yemek kaşığı un
Tuz, karabiber
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri ( isteğe bağlı )
1-2 dal dereotu


HAZIRLANIŞI

Kabakları yıkayıp rendeleyin. Rendelenmiş kabakların yarısının suyunu avucunuzla sıkın. Sonra tekrar diğer kabaklarla aynı kabın içine koyun. Diğer malzemeleri teker teker kabakların içine ekleyin ve karıştırın. Eğer çok sıvı olursa bir yemek kaşığı daha un ilave edebilirsiniz.
Bir yemek kaşığı ile istenilen ölçülerde alarak kızgın yağda kızartın. Kızarttığınız mücverleri yanında yoğurtla servise sunun. Dilerseniz sarımsaklı yoğurtla da sunabilirsiniz. Afiyet olsun.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...